Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Published

on

© Ministerul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a condus, în perioada 16-21 aprilie 2024, delegația MF la reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internațional, de la Washington.

În contextul reuniunilor, delegația MF a avut întâlniri cu înalți reprezentanți ai Băncii Mondiale (BM), Fondului Monetar Internațional (FMI), Corporației Financiare Internaționale (IFC), precum și cu agențiile de rating S&P și Moody’s.

Întâlniri cu reprezentanţii Băncii Mondiale

Potrivit unui comunicat al ministerului, delegația MF a avut întâlniri cu domnul Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituentei Olandeze din care face parte și România și cu doamna Antonella Bassani, Vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale. Discuțiile au vizat investițiile Băncii Mondiale în domeniile cheie precum educație, sănătate, politici de dezvoltare care vizează creștere verde și incluzivă precum și managementul riscurilor în caz de catastrofe.

Citiți și: Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

Ministrul Finanțelor a declarat că România are nevoie de sprijinul partenerilor internaționali pentru ca toate oportunitățile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) și Politica de coeziune (46 miliarde euro) să fie valorificate.

De asemenea, au fost trecute în revistă împrumuturile contractate de România de la Banca Mondială, aflate în implementare, precum și portofoliul de împrumuturi aflate în pregărire.

În acest sens, reprezentanții Băncii Mondiale au dat asigurări că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru:

  • politici de dezvoltare care vizează creștere verde și incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);
  • managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).

Ministrul român de finanțe a transmis oficialilor Băncii Mondiale că se bazează în continuare pe sprijinul IFC pentru investițiile private în România, prin identificarea de noi oportunități de finanțare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze cu echipa MF.

România este prima țară ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, având a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare, încă din anul 1991.

Întâlnire cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar Internațional

Discuțiile s-au axat pe măsurile de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care trebuie să ducă la îmbunătățirea colectării cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum și cele de combatere a evaziunii fiscale.

„Ne menținem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și incluzivă”, a subliniat ministrul Boloș.

Totdată, ministrul Finanțelor a mulțumit FMI pentru sprijinul constant în domeniul administrației fiscale, prin seria sa de asistențe tehnice.

Întâlnire cu reprezentanții Corporației Financiare Internaționale (IFC)

În cadrul discuțiilor, reprezentanții IFC au dat asigurări că vor continua să sprijine investițiile private în România, prin identificarea de noi oportunități de finanțare și prin răspunsul la noi nevoi de mobilizare a investițiilor private, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei.

De asemenea, IFC dorește să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătății, transportului sau managementul deșeurilor.

Citiți și: Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul, subliniază ministrul Marcel Boloș în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale

O prioritate va rămâne și consolidarea sustenabilității financiare a sectorului bancar (de ex. participarea prin subscrierea la emisiunile de obligațiuni de rang superior neprivilegiate lansate de către bănci) și acordarea de linii de finanțare instituțiilor financiare în România pentru finanțarea măsurilor de reducere a impactului schimbărilor climatice. Totodată, IFC va rămâne activă în domeniul asistenței tehnice (de ex. Green Banking Academy) oferite sectorului financiar pentru sprijinirea tranziției la economia verde și reducerea riscurilor generate de schimbările climatice pentru aceste instituții.

Întâlniri cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional

Ultima zi a programului de lucru de la Washington a cuprins discuții cu înalți reprezentanți ai conducerii Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte România, Kenji Okamura, director adjunct al instituției, și Alfred Kammer, director pentru Europa.

Alături de Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, dl.Leonardo Badea, ministrul Finanțelor a prezentat eforturile susținute de România pentru menținerea stabilității macroeconomice în România, salutate de echipa FMI.

Privită de peste ocean, în ciuda riscurilor care persistã la porțile NATO, România continuã sã reprezinte un factor regional de echilibru, în condițiile tensiunilor geopolitice existente și a perturbărilor economice.

În cadrul discuțiilor, le-a fost prezentat planul de acțiuni pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde măsurile de digitalizare pentru creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale.

„Le-am povestit despre investițiile în valoare cumulată de peste 8% din PIB până în 2026, pe care le pregătim în următorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructură care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor, îmbunătățind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiții străine directe”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Întâlniri cu agențiile de rating S&P și Moody’s

Partea română a prezentat agențiilor de rating particularitățile economice ale României, precum și strategiile, reformele structurale, politicile fiscale responsabile avute în vedere pentru asigurarea stabilității macroeconomice pe termen lung.

Ministrul Finanțelor a precizat că suntem angajați într-un proces de modernizare a României prin intermediul fondurilor europene, a fondurilor naționale și a reformelor pe care le avem cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență și că așteptările noastre sunt ca aceste reforme să genereze modernizarea statului român și a administrației publice, sustenabilitatea anumitor categorii de cheltuieli publice pe care le avem în prezent, care vor conduce la o creștere economică menținută într-un ritm pe care l-am avut până acum.

„Mizăm pe această creștere economică ca fiind unul din pilonii noștri de bază pentru o dezvoltare sustenabilă. De asemenea, avem în vedere consolidarea fiscală care să conducă la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare. România este angajată pe drumul acesta ireversibil al modernizării și al implementării proiectelor de investiții și de asemenea, este angajată în a realiza reforme care să conducă la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care România le are”, a concluzionat ministrul Marcel Boloș.

Din delegația Ministerului Finanțelor au făcut parte secretarii de stat, doamna Carmen Moraru și domnul Alin Andrieș, domnul Petronel Munteanu, secretar general adjunct și echipa tehnică din cadrul Direcției Generale Relații Financiare Internaționale.

REPUBLICA MOLDOVA

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat vineri, împreună cu omologul de la Chișinău,  Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea protocol de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat inițial la Chișinău, la 20 aprilie 2012, actualizarea acestui acord de cooperare militară survenind la scurt timp după ce Republica Moldova și UE au semnat marți, la Bruxelles, un acord de securitate și apărare.

Documentul va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operații în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene.

“Semnarea acestui act este esențială în eforturile de creștere a rezilienței Republicii Moldova vizând, în special, întărirea capacității armatei sale de a contribui la securitatea internațională. Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naționale a Republicii Moldova la misiuni și operații în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de instruire și a interoperabilității cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naționale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni și mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană“, a spus ministrul apărării naționale, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citiți și Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

Angel Tîlvăr a evidențiat, de asemenea, faptul că asistența de apărare și securitate pe care România o oferă autorităților de la Chișinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al țării și va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

În context, ministrul apărării naționale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate și apărare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, din 21 mai.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

Published

on

© New Strategy Center

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prezent vineri la Black Sea and Balkans Security Forum, a evidenția nevoia unui sprijin ”ferm” pentru state precum Ucraina ți Republica Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securității în regiunea Mării Negre, informează Agerpres.

”Războiul din Ucraina a arătat necesitatea unei prezenţe aliate robuste, puternice, în regiunea Marii Negre, fiind foarte clară nevoia de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces pe care îl susţinem puternic. (…) Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt esenţiale. Trebuie să lucrăm împreună pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, a declarat Tîlvăr.

Acesta a opinat că, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, de către Putin, instabilitatea în regiune a crescut, Marea Neagră devenind principala linie de confruntare între Rusia și statele pe care Moscova le consideră adversari.

”În acest fel, Rusia a inaugurat o nouă eră a războiului hibrid în regiunea Mării Negre unde mijloacele nonconvenţionale, inclusiv manipularea informaţiei şi interferenţele străine, au devenit predominante. Invadarea Ucrainei în luna februarie 2022 a generat o criză majoră de securitate în Europa evidenţiind totodată necesitatea unor capabilităţi de apărare robuste”, a completat Angel Tîlvăr.

Invazia Rusiei în Ucraina de reprezentant un impuls pentru Uniunea Europeană, care și-a intensificat în ultima perioadă eforturile comune de apărare, sprijinind în același timp Ucraina să reziste în fața forțelor ruse.

Așa se face că, în luna martie, Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, ambele documente urmărind ca statele membre “să investească mai mult, mai bine, împreună și european”.

Ele răspund astfel preocupărilor europenilor. Potrivit unui Eurobarometru publicat la mijlocul lunii aprilie, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial.

Aceste domenii se află și pe lista priorităților viitoarei agende strategice, care ar urma să fie adoptată în luna iunie a acestui an, după o serie de dezbateri găzduite de țări membre, printre care și România, între președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefi de stat sau de guvern din UE. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale (DigCompRo), un element crucial în procesul de digitalizare a României.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, versiunea de lucru a DigCompRo, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, își propune să sprijine Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în consolidarea capacității de a implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea competențelor digitale ale tuturor românilor.

”Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competențelor digitale. DigCompRo este o inițiativă ambițioasă, care va deveni cadrul național de dezvoltare a competențelor digitale pentru toți cetățenii României. Elaborarea acestui cadru este parte a investiției 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro. Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din orașe, comune și sate vor dobândi competențe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan la sediul Băncii Mondiale, unde a avut loc evenimentul. 

”Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literația și numerația. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competențe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are și o avea avea la dispoziție în sălile de clasă și în laboratoare”, a declarat, la rândul său, Ligia Deca.

Pentru ca economia românească să progreseze pe calea tranziției digitale, dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții esențială. Formarea abilităților digitale ale cetățenilor români va permite României:

  • îmbunătățitrea rezultatelor pe piața muncii, inclusiv prin stimularea participării și prin perfecționare/ recalificare,
  • o participare civică mai bună, prin adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale,
  • îmbunătățirea rezultatelor în ce privește Indicele economiei și societății digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană.

Având în vedere evoluția rapidă a peisajului digital, este necesar și oportun ca România să dezvolte și să faciliteze adoptarea pe scară largă a unui cadru național dedicat competențelor digitale pentru cetățenii români, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referință DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană.

Această inițiativă va asigura condițiile ca România să rămână competitivă în era digitală și va permite României să evalueze într-o manieră cuprinzătoare și să dezvolte competențele digitale în rândul cetățenilor.

La eveniment au participat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anna Akhalkatsi, Manager de Țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, Ligia Deca, ministru al Educației, Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Claudia Niculescu, secretarul general al ANFP și Ana-Maria Bușoniu directorul general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE7 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE7 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending