Connect with us

NATO

Ministrul finlandez al apărării consideră că ar fi mai bine pentru toate țările din NATO ca Finlanda și Suedia să adere împreună la alianță

Published

on

© NATO/ Flickr

Ar fi mai bine pentru toate țările din NATO ca Suedia și Finlanda să adere împreună la alianță, nu separat, a subliniat ministrul finlandez al apărării Mikko Savola, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Este mai bine pentru Finlanda, mai bine pentru Suedia şi de asemenea mai bine pentru NATO ca ambele ţări să devină membre cât mai repede posibil”, a subliniat Savola înainte de o întâlnire cu omologii din ţările NATO şi Suedia, la Bruxelles.

”Este mai bine pentru planificare, noi avem o cooperare foarte strânsă cu Suedia, care este cel mai apropiat partener al nostru”, a adăugat ministrul finlandez al apărării.

Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut că principala problemă nu este ca aderarea Finlandei și Suediei să fie ratificată concomitent, ci ca ambele state să devină membre depline cât mai curând posibil.

Săptămâna trecută, grupurile parlamentare din Finlanda au transmis vineri că ar putea ratifica tratatul fondator al NATO în următoarele săptămâni, un pas esenţial prin care Helsinki ar avansa în drumul spre aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi ar lăsa în urmă Suedia vecină, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Decizia apare în contextul în care recent, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lăsat să se înțeleagă că țara sa va aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel și în cazul Suediei, liderul turc susținând că aceasta din urmă  nu mai poate conta pe sprijinul său pentru a adera la NATO după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran, act vizând să denunţe negocierile suedeze cu Ankara privind NATO.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Conform Adunării Parlamentare a NATO, statele care mai trebuie să parcurgă această procedură legislativă sunt Ungaria și Turcia. Ankara este singura capitală care încă șovăie, în vreme ce Budapesta, prin vocea premierului Viktor Orban, a anunțat că Parlamentul va ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO la începutul anului acesta.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut vineri ţărilor care sprijină militar Ucraina în războiul cu Rusia să furnizeze mai multe arme Kievului, considerând că aceasta este modalitatea de a pune capăt acestui război şi a acuzat China că prin sprijinul indirect pe care-l oferă Rusiei contribuie semnificativ la prelungirea conflictului, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

„Ucraina are nevoie de mai mult sprijin militar, acum! Modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război este de a trimite mai multe arme Ucrainei”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă la Oslo cu premierul norvegian Jonas Gahr Stare.

De asemenea, el a acuzat China că-şi aduce o contribuţie „decisivă” în susţinerea industriei militare ruse şi a transmis Beijingului că această susţinere continuă oferită Moscovei i-ar putea afecta interesele şi reputaţia.

„Facem apel către China să nu mai susţină războiul ilegal al Rusiei, China nu poate continua să facă acest lucru”, a indicat secretarul general al NATO.

Apelul lui Stoltenberg survine în timp ce la baza militară americană de la Ramstein din vestul Germaniei are loc o nouă reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, din care fac parte ţările ce oferă acestei ţări ajutor militar în războiul cu Rusia, întâlnire la care este prezent şi preşedintele ucrainean. 

În cadrul reuniunii desfășurate la baza americană Ramstein, Volodimir Zelenski a solicitat „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării. După reuniunea din Germania, Zelenski a anunțat că se va deplasa în Italia pentru a participa la un forum economic și pentru negocieri cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni.

Continue Reading

NATO

Estonia acuză serviciul de informații al armatei ruse GRU de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și țărilor NATO

Published

on

© European Union, 2023

Estonia a acuzat joi Serviciul de informații militare al armatei ruse (GRU) că a lansat atacuri cibernetice asupra Ucrainei și asupra unor state membre NATO și UE, inclusiv Estonia, începând din 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe estonian, citat de AFP, preluat de Agerpres.

În 2020, trei ministere estoniene au fost vizate de atacuri cibernetice majore. „Estonia a atribuit aceste atacuri membrilor unității 29155 a Serviciului de informații militare al armatei ruse”, a subliniat Ministerul de Externe estonian.

„O anchetă națională și internațională întreprinsă în zece țări a arătat că obiectivul Rusiei era de a provoca distrugeri sistemelor informatice naționale, de a obţine informaţii sensibile şi de a da o lovitură sentimentului nostru de securitate”, a declarat ministrul estonian al afacerilor externe Margus Tsahkna.

Parchetul estonian a detaliat că unitatea GRU a achiziționat capabilități cibernetice și a lansat atacuri împotriva Ucrainei și a altor state membre NATO și UE, inclusiv Estonia, încă din 2020.

În cadrul operațiunii comune „Toy Soldier”, desfășurată în cooperare cu 14 servicii din zece state, au fost identificați trei ofițeri ai unității 29155: Iuri Denisov, Vitali Șevcenko și Nikolai Korceaghin, toți aflați în Rusia. Curtea de Justiție a Estoniei a emis mandate internaționale de arestare pe numele lor.

„Unitatea militară 29155 a GRU este responsabilă de o tentativă de lovitură de stat, operațiuni de sabotaj și diversiune, precum și de tentative de asasinat în Europa”, a mai declarat Parchetul estonian, subliniind că scopul Moscovei este „de a distruge și remodela arhitectura de securitate europeană și ordinea mondială”.

Continue Reading

NATO

Zelenski: Furnizarea unui sistem Patriot de către România, “o dovadă puternică a adevăratei prietenii și a parteneriatului strategic dintre țările noastre”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Legea aprobată de România prin care va dona un sistem Patriot către Ucraina este “o contribuție semnificativă la consolidarea protecției cerului nostru, a cetățenilor noștri și a infrastructurii civile împotriva terorii rachetelor rusești”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o reacție difuzată pe Twitter, Zelenski s-a arătat “profund recunoscător președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru decizia lor de a furniza Ucrainei sistemul Patriot“.

Liderul ucrainean a subliniat că această decizie reprezintă și o “dovadă puternică a adevăratei prietenii și a parteneriatului strategic dintre țările noastre“.

“Fiecare acțiune decisivă ca aceasta salvează nenumărate vieți și suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri care iau măsuri ferme în combaterea terorismului rusesc. În timp ce lucrăm activ pentru a proteja populația de agresiunea rusă din Ucraina, acest sistem de apărare aeriană nu numai că ne protejează națiunea, ci și sporește securitatea pe termen lung pentru partenerii noștri și pentru întreaga regiune”, a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi.

Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. a fost adoptată marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Votul din Camera Deputaților a venit la o zi distanță după ce Senatul a aprobat proiectul de lege, în aceeași zi în care Guvernul a adoptat acest proiect de lege pentru a fi trimis Parlamentului. Decizia a fost salutată de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

De asemenea, potrivit legii, “se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special”.

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în luna iunie, la reuniunea la care a aprobat obiectivele României pentru summitul NATO, că România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, devenind al treilea aliat NATO după SUA și Germania care acordă un astfel de sprijin.

Decizia Bucureștiului a fost întâmpinată cu deschidere de Statele Unite, prin vocea consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit deciziei CSAT, această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.

Anterior deciziei CSAT, subiectul a fost abordat de președintele Klaus Iohannis pe 7 mai, la Casa Albă, cu președintele american Joe Biden.

La summitul NATO de la Washington, președintele american Joe Biden, președintele român Klaus Iohannis, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-au reafirmat, într-o declarație comună, angajamentul de a oferi Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană, pe măsură ce aceasta se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv atacurile deliberate asupra orașelor ucrainene și infrastructurii civile și critice.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.11 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending