Connect with us

U.E.

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire: Statul se va asigura că Renault nu va lua decizii care să afecteze locurile de muncă din Franța

Published

on

© Bruno Le Maire/ Twitter

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a avertizat marți producătorul de automobile Renault împotriva  închiderii unor uzine din Franța și a reducerii locurilor de muncă din această țară, după ce producătorul auto a anunțat reduceri de costuri săptămâna trecută, informează Agerpres.

Renault a raportat săptămâna trecută prima sa pierdere anuală într-un deceniu care a declanșat un angajament de reducere a costurilor cu 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) în următorii trei ani, în cadrul unui plan care ar putea afecta și fabricile din Franța,  potrivit directorului general interimar al companiei Clotilde Delbos, care a anunțat că nu există „tabuuri” cu privire la posibila închidere a fabricilor în Franța.

Zguduit de scandalul în care este implicat fostul CEO al partenerului strategic Nissan, Carlos Ghosn, și slăbit de schimbările în curs în industria auto, grupul francez a înregistrat o pierdere netă de 141 milioane de euro în 2019, o premieră din 2009 încoace. Nici pentru 2020, Renault nu este mai optimistă și preconizează noi scăderi. Prognozele au fost parțial confirmate de cifrele pentru ianuarie: grupul (care include Alpine, Dacia, Lada) a înregistrat livrări în scădere cu 16,3%.

În plus, Delbos a recunoscut că Renault şi aliatul său japonez Nissan dispun de capacităţi de producţie excedentare şi a promis că în luna mai a acestui an va fi făcut un anunţ în acest sens. Renault şi Nissan încearcă să îşi îmbunătăţească performanţele prin punerea în comun a tehnologiilor şi uzinelor lor.

Cu toate acestea, Le Maire a avertizat că „statul își va juca rolul de acționar al Renault pentru a se asigura că alegerile care vor fi făcute nu vor afecta negativ locurile de muncă și fabricile din Franța”, le-a spus Le Maire jurnaliștilor aflați la Bruxelles.

Guvernul francez este principalul acționar al Renault, cu o participație de 15%  și două poziții în consiliul director.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că guvernul va discuta cu producătorul auto și va rămâne „foarte vigilent” cu privire la strategia sa de reducere a costurilor.

Le Maire a discutat duminică despre planul industrial al Renault într-un apel telefonic cu președintele companiei Jean-Dominique Senard și a punctat că dialogul va continua. Deși a recunoscut nevoia Renault de a se adapta pentru a face față noilor provocări de pe piață, ministrul de finanțe a subliniat că că schimbările ar trebui să țină seama de interesele pe termen lung ale companiei în Franța.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Published

on

© Digital EU/ Twitter

Comisia Europeană a lansat luni un nou instrument digital pentru a ajuta statele membre să își monitorizeze nivelul de reziliență, un site web interactiv pentru a naviga prin tablourile de bord privind reziliența, un set de indicatori și informații privind reziliența în statele membre și în țările din afara UE.

Potrivit executivului de la Bruxelles, acest lucru va ajuta în continuare țările UE să își identifice punctele forte și vulnerabilitățile atunci când vine vorba de navigarea tranziției ecologice și digitale, de confruntarea cu provocări și de a face față unor potențiale șocuri.

Citat în comunicat, vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă, a declarat că “tablourile de bord privind reziliența reprezintă punctul de întâlnire între previziunea strategică și politicile publice” și a invitat “factorii de decizie politică să profite la maximum de ele”.

“Ele oferă informații valoroase, prospective și holistice despre capacități și vulnerabilități, ajutându-ne să ne modelăm deciziile într-un mod care va consolida reziliența în UE și în statele noastre membre. De asemenea, este important faptul că tablourile de bord vor contribui la măsurarea bunăstării noastre economice și sociale, depășind abordarea convențională a PIB-ului”, a adăugat Šefčovič.

Cu un set amplu de indicatori, tablourile de bord oferă factorilor de decizie politică informațiile de care au nevoie pentru a contribui la construirea unor economii și societăți mai puternice și mai reziliente.

Tablourile de bord oferă o imagine holistică care acoperă patru dimensiuni: socială și economică, ecologică, digitală și geopolitică.

Prin concentrarea pe mai multe dimensiuni și pe legăturile dintre ele, tablourile de bord extind instrumentele existente care tind să fie sectoriale sau să se concentreze pe un singur domeniu de politică.

De la rata de ocupare a forței de muncă la accesul la internet în bandă largă; de la comerțul cu materii prime la emisiile de gaze cu efect de seră: indicatorii din tablourile de bord privind reziliența ajută țările să înțeleagă nivelul lor de vulnerabilitate și capacitățile de reziliență într-o gamă largă de domenii și să monitorizeze modul în care acestea se dezvoltă în timp.

Aceștia contribuie, de asemenea, la o abordare integrată pentru măsurarea bunăstării oamenilor dincolo de PIB.

Prin identificarea punctelor forte și a vulnerabilităților, tablourile de bord privind reziliența pot ajuta țările și UE în ansamblu să înțeleagă unde să își concentreze eforturile pentru a progresa în direcția obiectivelor de politică în contextul unor potențiale provocări precum întreruperile în aprovizionare, schimbările climatice, crizele sanitare sau amenințările cibernetice.

Tablourile de bord acoperă, de asemenea, mai multe țări din afara UE, astfel încât reziliența UE poate fi evaluată într-un context internațional.

În momentul de față, tablourile de bord arată că UE are capacități medii spre ridicate în multe domenii, în timp ce situația vulnerabilităților poate fi îmbunătățită. În viitor, tablourile de bord vor contribui, de asemenea, la evaluarea măsurii în care politicile UE și naționale fac societățile mai reziliente.

Site-ul web este deschis oricui pentru a accesa datele privind vulnerabilitățile și capacitățile de reziliență, pentru a face zoom pe indicatori și țări și pentru a obține o imagine de ansamblu a diferitelor dimensiuni și domenii ale rezilienței.

În 2020, primul raport de prospectivă strategică al Comisiei a introdus reziliența ca o nouă busolă pentru elaborarea politicilor UE, iar tablourile de bord privind reziliența ca instrument de monitorizare a acestei reziliențe.

Reziliența este definită ca fiind capacitatea nu numai de a rezista și de a face față provocărilor, ci și de a trece prin tranziții, într-un mod durabil, echitabil și democratic.

Raportul de previziune strategică pentru 2021 prevede că tablourile de bord privind reziliența vor contribui la evaluarea ex-post a strategiei de redresare și de reziliență a Europei, inclusiv în raport cu alți actori-cheie la nivel mondial.

Analiza anuală a creșterii durabile din 2022, publicată săptămâna trecută ca parte a pachetului de toamnă, menționează potențiala utilizare a tablourilor de bord privind reziliența în viitoarele rapoarte de țară din cadrul semestrului european.

Tablourile de bord privind reziliența sunt rezultatul colaborării dintre serviciile Comisiei Europene, statele membre și experți din alte instituții și din mediul academic. Acestea au fost elaborate printr-un proces de inteligență colectivă care ține seama de “mega-tendințele” relevante: forțe motrice pe termen lung care vor avea cel mai probabil un impact semnificativ asupra viitorului UE.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) va avea săptămâna aceasta o intervenție în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European privind activitatea Serviciului European de Acțiune Externă pe anul 2020, pentru care este raportor al grupului Renew Europe.

„Am cerut o mai bună reprezentare a românilor în funcții de conducere în cadrul SEAE și voi reitera acest lucru”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Alin Mituța a afirmat în nenumărate rânduri că românii sunt puternic subreprezentați în managementul instituțiilor europene. În acest sens, el a cerut Serviciului European de Acțiune Externă, cât și Comisiei Europene să rezolve subreprezentarea României în funcțiile de conducere ale instituțiilor Uniunii Europene. 

În februarie, eurodeputatul a  avut  o întâlnire cu Directorul General pentru Buget și Administrație din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă cu care a discutat despre problemele de subreprezentare a est-europenilor în personalul EEAS, potrivit unei postări publicate pe Facebook

Potrivit acestuia, românii, ca mulți est-europeni, sunt puternic subreprezentați în managementul instituțiilor europene. EEAS, spre exemplu, are doar 3 funcții de management ocupate de români, dintr-un total de 267, adică aproximativ 1%, în condițiile în care România este al șaselea stat membru ca mărime din UE. De asemenea, din funcțiile de management ale Serviciului, doar 29,5% erau ocupate de femei în 2019.

Mai mult, Alin Mituța va participa săptămâna aceasta la prima dezbatere în Comisia AGRI pe Strategia europeană pentru păduri, strategie care are ca obiectiv, printre altele, plantarea a 3 miliarde de copaci până în 2030 și va avea o discuție despre situația prețului la îngrășăminte, având în vedere creșterile recente care afectează fermierii din toată Uniunea.

„Voi urmări o intervenție a Comisiei privind situația planurilor strategice naționale, ce trebuie depuse până la sfârșitul acestui an de către statelor membre. Ele trebuie să conțină măsurile propuse de acestea pentru folosirea fondurilor destinate agriculturii”, a mai spus el.

Continue Reading

U.E.

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European Charles Michel speră că, prin deciziile care vor fi luate luni, 29 noiembrie, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății pentru elaborarea unui tratat internațional privind pandemiile, se va face „istorie”. De asemenea, liderul european i-a încurajat pe omologii săi de la nivel mondial să ia „măsuri îndrăznețe și decisive” în favoarea consolidării dimensiunii preventive a arhitecturii globale de sănătate.

 Aceasta este doar a doua oară în istoria Organizației Mondiale a Sănătății când are loc o sesiune extraordinară.

„Astăzi sper că vom face istorie. Situația din lume o cere. În timp ce vorbim, lumea se confruntă cu un nou val de Covid-19, un memento clar al datoriei noastre față de cetățenii noștri și față de ceilalți. Este responsabilitatea noastră colectivă să nu lăsăm niciodată ca o altă pandemie să ne găsească nepregătiți, necoordonați sau lucrând izolat unii de alții. Rezultatul acestei sesiuni – și deciziile dumneavoastră de astăzi – sunt vitale pentru modul în care vom coopera în viitor și pentru modul în care vom preveni, ne vom pregăti, vom detecta și vom răspunde la amenințările la adresa sănătății în viitor. După cum știți, am fost un susținător puternic al unui tratat internațional sau al unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind pregătirea pentru pandemii. Avem nevoie de o schimbare treptată în arhitectura noastră globală de sănătate. Noi toți – lideri politici și lideri ai organizațiilor internaționale – trebuie să fim în fruntea acestor eforturi globale. Trebuie să arătăm lumii că putem coopera, să construim punți și să găsim soluții comune. Nu există un glonț de argint. Nu există o singură cale de ieșire. Și nu există soluții ușoare în gestionarea provocărilor masive ale amenințărilor globale la adresa sănătății. Dar am demonstrat deja că, atunci când lucrăm împreună, ingeniozitatea umană nu cunoaște limite. Dezvoltarea de vaccinuri în doar zece luni este un exemplu perfect. Nu este nimic mai puțin decât un miracol. Acum este momentul ca dumneavoastră, Adunarea Mondială a Sănătății, să oferiți cadrul juridic pentru aceste soluții durabile. Trebuie să garantăm că, în cazul unei noi pandemii, vom avea vaccinurile de care avem nevoie, împreună cu toate celelalte contramăsuri. Și, la fel de important, trebuie să asigurăm un acces echitabil la aceste contramăsuri. Pur și simplu nu putem permite ca aceeași inegalitate pe care am văzut-o și continuăm să o vedem să se repete în viitoarele pandemii. De aceea, trebuie să acționăm”, a îndemnat Charles Michel, în discursul său în fața Adunării Mondiale a Sănătății. 

De asemenea, președintele Consiliului European a subliniat necesitatea implementării abordării „O singură sănătate” pentru prevenția globală a pandemiilor. 

„Avem o ocazie unică de a merge direct la esența măsurilor de prevenție. Și mă refer la “O singură sănătate”. Acesta nu este doar un concept. Trebuie să îl traducem în acțiuni concrete și în instrumente tangibile. Oamenii de știință se așteaptă ca 70% din viitoarele pandemii să provină din boli zoonotice, așa că trebuie să înțelegem mai bine legăturile dintre sănătatea umană, animală și cea a mediului. Abordarea “O singură sănătate” nu este un lux. Este un “must-have” pentru viitoarea sănătate globală. Lumea se bazează pe dumneavoastră. Împreună, să luăm măsuri îndrăznețe și decisive”,  a mai spus Charles Michel. 

Organizația Mondială a Sănătății organizează luni o reuniune specială pentru a începe discuțiile privind un posibil nou pact, care ar urma să stabilească reguli convenite privind schimbul, dezvoltarea și distribuirea de vaccinuri, tehnologie, cercetare, consumabile medicale și date, cu statele membre sau țările care negociază regulile.

În decembrie 2020, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus, în mod oficial, un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unui mesaj video adresat la sesiunea specială a Adunării Generale a ONU, reuniunea având ca temă răspunsul la pandemia COVID-19.

„Numărul epidemiilor s-a înmulțit în ultimele decenii”, a spus președintele Michel. „Am știut că lumea nu este imună la o pandemie majoră. Cu toate acestea, am fost luați prin surprindere. Aceasta este o formă de eșec și va trebui să învățăm lecțiile și să tragem concluziile“, a completat acesta.

Atunci când se confruntă cu viitoare pandemii, un tratat internațional, ancorat în mobilizare colectivă și solidaritate, ar permite comunității internaționale să anticipeze mai bine, să se pregătească și să gestioneze viitoarele pandemii.

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA10 mins ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Alin Mituța17 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

U.E.17 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

ROMÂNIA50 mins ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.1 hour ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.2 hours ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

POLITICĂ3 hours ago

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

U.E.17 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA22 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ4 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Team2Share

Trending