Connect with us

CONSILIUL UE

Ministrul francez de externe, de la tribuna Parlamentului României: Franța este dispusă să conducă un dispozitiv NATO în România; O relație predictibilă cu Rusia – provocarea urgentă a unei generații

Published

on

© Screenshot CaleaEuropeană.ro

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, miercuri, la Bucureşti, că una dintre cele mai mari provocări este “restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia”, în timp ce a evocat din nou disponibilitatea Franței de a conduce un dispozitiv militar al NATO în România pentru a fi alături de aliați și parteneri într-un moment în care mediul de securitate se deteriorează la granițele României.

Oficialul francez a fost prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, evocând istoria prieteniei româno – franceze, formarea elitei politice românești din secolul al XIX-lea în universitățile franceze, momentul istoric al revoluției din decembrie 1989 care a permis, după cum Le Drian a spus, “reunificarea” și “nu extinderea” Europei.

Ministrul Le Drian se află într-o vizită în România pentru a arăta “solidaritatea Franței față de colegii români” în contextul situației de securitate de la Est, iar joi va participa în premieră la o reuniune a miniștrilor de externe din țările de pe flancul estic al NATO, reunite în formatul București 9.

“În opinia mea, una dintre cele mai mari provocări cu care trebuie să ne confruntăm împreună este restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia. Aceasta este, fără îndoială, provocarea unei generaţii. Dar este, în acelaşi timp, o provocare urgentă. Pentru că este din ce în ce mai clar, de câţiva ani şi astăzi şi mai mult, că vecinul nostru rus a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, a cărui țară asigură președinția în exercițiu a Consiliului UE.

El a vorbit, în acest context, de “încercarea de a impune o logică a zonelor de influenţă” şi de “angajarea în manevre de ingerinţă chiar şi pe teritoriul Uniunii Europene şi NATO”, relatează Agerpres.

“Pentru a găsi un nou echilibru cu vecinul nostru rus, trebuie să formulăm un set de principii cu aliaţii şi partenerii noştri – şi asta facem. Dar trebuie, de asemenea, noi, europenii, să fim capabili să îl conturăm – şi arătăm astăzi că suntem cu adevărat capabili, pentru că, în cele din urmă, această sarcină implică aspecte care nu afectează pe nimeni aşa cum ne afectează pe noi”, a arătat Le Drian.

El a apreciat că, “fără reguli, coabitarea cu Rusia este o coabitare instabilă şi periculoasă”, în condițiile în care președintele său, Emmanuel Macron, a pledat pentru o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru o nouă ordine de securitate europeană bazată pe reguli și care să fie prezentată Rusiei și negociată ulterior cu aceasta.

Le Drian a evocat, de la tribuna Parlamentului de la Bucureşti, momentul aderării României la NATO. “Este o mândrie pentru noi că am contribuit la aceasta, aşa cum este o mândrie pentru noi, astăzi, în calitate de aliat, partener european şi ţară prietenă, să fim alături de dumneavoastră într-un moment în care mediul nostru de securitate se deteriorează la graniţele dumneavoastră”, a spus ministrul francez.

Acesta a amintit de anunţul preşedintelui Macron privind disponibilitatea Franţei de a contribui la noi măsuri de reasigurare în beneficiul României, inclusiv, dacă este cazul, ca naţiune-cadru într-un dispozitiv colectiv care urmează a fi convenit cu aliaţii NATO.

“Acest angajament se înscrie în continuitatea acţiunilor noastre în favoarea securităţii noastre comune, cea a Franţei şi a aliaţilor săi şi partenerilor europeni, prin misiuni de poliţie aeriană şi în cadrul prezenţelor avansate consolidate şi adaptate ale NATO, în Estonia şi Lituania, pe care Franţa le va menţine”, a arătat Le Drian.

Ministrul francez a evocat principiile securităţii colective în Europa, suveranitatea statelor, inviolabilitatea frontierelor şi integritatea teritorială a statelor, libertatea fiecărui stat de a decide asupra alianţelor sale şi a organizaţiilor la care doreşte să adere, drepturile omului şi libertăţile fundamentale, a căror aplicabilitate este universală.

“Chiar şi în acest context, acestea sunt şi principiile pe baza cărora Rusia îşi oferă, astăzi, toate mijloacele pentru a putea să le calce în picioare în Ucraina. Vreau să fiu extrem de clar: Rusia trebuie să fie conştientă de lovitura pe care şi-ar da-o ei înseşi dacă ar efectua un nou atac împotriva acestei ţări, pentru că europenii nu ar accepta acest lucru”, a susţinut Le Drian.

Oficialul francez a vorbit în context de un “angajament solemn” comun. “Am început deja să pregătim sancţiuni masive pe care le-am adopta fără ezitare împotriva Rusiei, dacă ar trebui să se ajungă la asta, şi am început să ne coordonăm cu partenerii noştri americani pentru a gestiona consecinţele asupra economiei noastre”, a spus ministrul.

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat că este responsabilitatea aliaţilor să încerce să definească, în relaţia cu Rusia, “termenii unui dialog exigent privind reglementarea relaţiei de competiţie strategică”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la București, vizita ministrului Jean-Yves Le Drian reconfirmă relația specială de prietenie dintre România și Republica Franceză, definită de Parteneriatul strategic reînnoit, precum și dinamica deosebită a dialogului bilateral la nivel înalt, alături de colaborarea și coordonarea strânse în cadru european și aliat.

Le Drian este al doilea membru important al administrației franceze care vine la București în mai puțin de o săptămână, după vizita ministrului apărării Florence Parly.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Președintele interimar al Senatului i-a prezentat președintelui Consiliului Federal al Austriei argumentele pentru care România merită în Schengen: Trebuie explicate până în ultima secundă

Published

on

© Alina Gorghiu/ Facebook

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, aflată în vizită de lucru la Viena, a avut o întâlnire cu președintele Consiliului Federal al Austriei, Korinna Schumann, dar și cu președintele Grupului de Prietenie Austria – România şi Bulgaria, Harald Troch, cărora le-a prezentat argumentele pentru care România merită să adere la spațiul Schengen.

”Argumentele României trebuie explicate până în ultima secundă. Două întrevederi azi la Viena, cu președinta Consiliului Federal, Camera Superioară a Parlamentului, Korinna Schumann, și cu președintele Grupului de Prietenie Austria – România şi Bulgaria, Harald Troch. Aderarea țării noastre la spațiul Schengen, subiectul principal. Schengen e un adevărat proiect de țară, susținut de întreaga clasă politică românească. Bifăm toate criteriile tehnice. Iar în această perioadă cu război la graniță, România a dovedit din plin că poate securiza frontierele UE”, a precizat Gorghiu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Problematica socială s-a aflat, de asemenea, pe agendă, oficialul român semnalând că ”este nevoie de salarii mai mari și mai multe drepturi pentru muncitorii români din Austria”.

”Cea mai frumoasă întâlnire însă a fost cu românii din Austria. O comunitate respectată și foarte bine integrată. Unul dintre ei, Daniel, chiar lucrează în Parlamentul Austriac, în structurile de securitate”, a mai spus Gorghiu.

Vizita sa vine în aceeași zi în care Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru cooperarea cu Balcanii de Vest în vederea abordărilor comune, cu accept pe migrație, document care urmărește să răspundă îngrijorărilor Vienei cu privire la migrația ilegală, problematică ridicată pentru a-și argumenta opoziția față de primirea României în Schengen.

Planul a fost salutat de Guvernul României, care reiterează disponibilitatea sa de a contribui activ și consistent la măsurile propuse de instituția europeană.

De altfel, același executiv de la Bruxelles și-a exprimat luni așteptarea ca statele membre să ofere un vot pozitiv aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, în conformitate cu rapoartele sale.

Bucureștiul a reușit să risipească îndoielile pe care le aveau Țările de Jos și Suedia, astfel că singurul stat care mai trebuie convins este Austria, care, prin vocea cancelarului său austriac, Karl Nehammer, a spus că va susține aderarea Croației, dar va avea o atitudine critică la adresa României și Bulgariei, în pofida demersurilor întreprinse de ministrul de interne, Lucian Bode, pe lângă omologul său austriac

Prezent săptămâna trecută la București pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, Gordan Grlic Radman, ministrul de externe croat, și-a exprimat optimismul cu privire la o decizie pozitivă din partea Consiliului referitoare la acceptarea țării sale în spațiul Schengen și a reiterat sprijinul pentru adoptarea aceleiași decizii și în cazul României și Bulgariei.

Consiliul Uniunii Europene, sub președinție cehă, urmează să se pronunțe joi cu privire la aderarea țării noastre la cel mai mare spațiu de liberă circulație, decizia trebuind să fie adoptată cu unanimitate de voturi.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE se va pronunța joi asupra aderării României la Schengen; Agenda mai poate suferi modificări doar miercuri, în urma reuniunii ambasadorilor UE

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunţa joi asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii care a fost difuzată presei luni după amiază de către serviciul de presă al Consiliului UE, deşi Austria continuă să aibă obiecții faţă de aderarea României şi Bulgariei, iar Olanda față de cea a Bulgariei, la spațiul de liberă circulaţie.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI figurează joi punctul “Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia, păstrându-se aceeași agendă care a fost comunicată și săptămâna trecută.

Agenda ar putea suferi modificări în urma reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi, care reunește ambasadorii statelor membre ale UE. Reuniunea respectivă va avea loc miercuri dimineaţă și atunci va fi stabilită agenda finală a reuniunii JAI.

Dacă situația Croației pare a fi una clară, iar cel mai nou stat membru al UE va fi primit în spațiul Schengen, aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen rămân incerte.

După ce România a reușit să clarifice îngrijorările Olandei și Suediei, ultimul stat care mai trebuie convins să nu se opună aderării României la Schengen este Austria.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a precizat că va susține aderarea Croației, în vreme ce va fi foarte critic în ceea ce privește România și Bulgaria, îngrijorările Vienei fiind legate de rutele pentru migranți. Ca parte a eforturilor de a convinge partenerii europene, ministrul român de interne s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac prezentându-i date oficiale care atestă că doar 2,7% dintre migranții care au ajuns în UE au tranzitat țara noastră.

În ceea ce privește Bulgaria, opoziția apare și din partea Țărilor de Jos. Guvernul olandez a decis vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume.

Pentru a aborda aceste îngrijorări, Comisia Europeană a propus luni un plan de acțiune pentru cooperarea cu Balcanii de Vest în vederea abordării provocărilor comune, cu accent pe rutele pentru migrație, cunoscută fiind preocuparea mai multor state membre, îndeosebi Austria, pentru această problemă. Într-o reacție la acest plan, Guvernul de la București și-a exprimat speranța că documentul răspunde preocupărilor Austriei în acest sens.

Mai mult, Comisia Europeană a precizat luni că așteaptă un vot pozitiv din partea Consiliului UE privind aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen, în conformitate cu rapoartele sale privind îndeplinirea integrală a criteriilor de aderare, fapt reconfirmat, totodată, de cele două vizite recente ale experților din mai multe state membre în România și Bulgaria.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele membre și PE au convenit să îmbunătățească protecția consumatorilor care solicită un credit: Va garanta că cetățenii au la dispoziție informații suficiente și clare cu privire la contractele lor

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele membre și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu asupra directivei privind creditele de consum.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, legislația revizuită abrogă și înlocuiește actuala directivă din 2008 privind contractele de credit de consum.

”Consumatorii pot solicita cu ușurință credite online, dar s-ar putea să nu fie întotdeauna bine informați cu privire la consecințele acestei cereri. Aceștia trebuie să poată ști pentru ce semnează și cât de mult trebuie să ramburseze în cele din urmă. Acest acord va garanta că cetățenii au la dispoziție informații suficiente și clare cu privire la contractele lor de credit”, a precizat Jozef Síkela, ministrul pentru industrie și comerț.

Revizuirea directivei privind creditul de consum modernizează și îmbunătățește protecția la nivel european pentru consumatorii care solicită un credit. Aceasta promovează practici responsabile și transparente din partea tuturor actorilor implicați în domeniul creditului de consum, de exemplu prin asigurarea faptului că informațiile privind creditul sunt prezentate într-un mod clar și ușor de înțeles și sunt adaptate la dispozitivele digitale.

Protecția consumatorului

Directiva privind creditul de consum va garanta că consumatorii pot face o alegere în cunoștință de cauză atunci când solicită un credit. Înainte de a semna un contract de credit, creditorul trebuie să se asigure că consumatorii au acces ușor la toate informațiile necesare și că sunt informați cu privire la costul total al creditului. În plus, creditorii trebuie să evalueze solvabilitatea unui consumator, adică să stabilească dacă o persoană este capabilă să ramburseze creditul.

Aceste norme privind creditul de consum vor asigura protecția consumatorilor împotriva practicilor iresponsabile de creditare care ar putea duce la supraîndatorare.

Domeniul de aplicare a directivei

Un număr din ce în ce mai mare de consumatori solicită credite online. Pentru a ține pasul cu tendința de digitalizare, noile norme de creditare se vor aplica de acum înainte și anumitor împrumuturi riscante care sunt excluse din domeniul de aplicare al directivei în vigoare în prezent. Printre acestea se numără:

  • împrumuturile sub 200 de euro
  • împrumuturile oferite prin intermediul platformelor de crowd-lending
  • produsele de tip ”cumpără acum plătește mai târziu” (buy-now-pay-later)

Evaluarea bonității

Noile norme îmbunătățesc regulile de evaluare a bonității, prin care creditorul evaluează dacă un consumator este capabil să ramburseze împrumutul. În cazul în care evaluarea bonității este negativă, creditorul nu poate pune creditul la dispoziția creditorului. Astfel, consumatorii vor fi protejați împotriva creditelor pe care nu le pot rambursa.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns astăzi face obiectul aprobării de către Consiliu și Parlamentul European.

Din partea Consiliului, acordul politic provizoriu face obiectul aprobării de către reprezentanții statelor membre (în cadrul Coreper) înainte de a parcurge etapele formale ale procedurii de adoptare.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Șeful Consiliului European era “mai optimist” acum câteva luni privind intrarea României, Bulgariei și Croației în Schengen: Acum, atmosfera este diferită

CONSILIUL UE6 hours ago

Președintele interimar al Senatului i-a prezentat președintelui Consiliului Federal al Austriei argumentele pentru care România merită în Schengen: Trebuie explicate până în ultima secundă

CONSILIUL UE7 hours ago

Consiliul UE se va pronunța joi asupra aderării României la Schengen; Agenda mai poate suferi modificări doar miercuri, în urma reuniunii ambasadorilor UE

NATO7 hours ago

Guvernul finlandez a înaintat Parlamentului propunerea oficială privind aderarea Finlandei la NATO

ROMÂNIA8 hours ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

UE investește 1,2 miliarde de euro în 61 de proiecte de cooperare industrială în domeniul apărării

ROMÂNIA8 hours ago

Guvernul salută planul UE privind migrația ilegală prin Balcanii de Vest, document care ar putea atenua îngrijorările Austriei și debloca aderarea României la Schengen

NATO9 hours ago

Germania apreciază că e posibil să nu atingă în acest an obiectivul alocării de 2% din PIB pentru apărare: Chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment

SCHENGEN10 hours ago

Romanian Business Leaders, apel către Austria privind aderarea la Schengen: Nu putem deconta problemele politice interne ale unor state şi nici politicile UE privind migrația ilegală

ROMÂNIA10 hours ago

Schengen: Comisia Europeană așteaptă un vot în Consiliu „pe măsura” rapoartelor sale privind pregătirea integrală a României și Bulgariei pentru aderare

ROMÂNIA8 hours ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO3 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO5 days ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO5 days ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO5 days ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO5 days ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO5 days ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

Team2Share

Trending