Ministrul georgian de Externe: Gerogia nu va deveni noua Ucraină. “Rusia a folosit deja toate instrumentele de presiune asupra noastră”

maeMinistrul georgian de Externe, Maia Pandjikidze, a declarat, luni, la Bucureşti, că Georgia se află sub presiune din partea Rusiei încă de la obţinerea independenţei, astfel că este pregătită să facă faţă unor noi provocări ale Moscovei după parafarea Acordului de Asociere cu UE, la Vilnius.

Georgia nu va deveni următoarea Ucraina, pentru că este pregătită să facă faţă presiunilor ruseşti în lunile următoare, până la semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu UE, a declarat luni ministrul georgian de Externe, Maia Pandjikidze, aflată într-o vizită oficială în România, la invitaţia omologului român, Titus Corlăţean.

Întrebată de Gandul.info cât de mare este, din punctul său de vedere, riscul ca Rusia să se manifeste la fel de activ în Georgia precum a făcut-o în Ucraina pentru a împiedica semnarea acordurilor europene, Pandjikidze a răspuns că Moscova a folosit deja toate instrumentele prin care putea pune presiune asupra ţării sale, iar guvernul de la Tbilisi este pregătit să se confrunte în orice moment cu astfel de presiuni.

„Din nefericire sau din fericire – nu ştiu cum să spun – Rusia a folosit deja toate instrumentele pentru a pune presiune asupra Georgiei. Suntem sub presiune încă de la obţinerea independenţei şi când 20% din teritoriul nostru este ocupat de Rusia şi două regiuni ale Georgiei sunt recunoscute ca state independente (de către Moscova – n.red.), nu poţi pune mai multă presiune asupra unei alte ţări. Nu suntem la fel de dependenţi de gazul rusesc ca alte ţări din regiune sau din Parteneriatul Estic, iar schimburile comerciale cu Rusia nu sunt atât de ridicate”, a fost replica ministrului georgian de Externe la întrebarea Gândul.

Detalii aici.

Sursa: Gandul.info
Foto: mae.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.