Ministrul german al Apărării, întâlnire cu Jim Mattis: „Știm că trebuie să ne asumăm partea noastră din sarcina de a apăra democraţiile şi valorile noastre”

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, s-a întâlnit miercuri, la Washington, cu omologul său din Germania, Ursula von der Leyen, relatează DPA, potrivit Agerpres. Oficialul american s-a declarat satisfăcut de contribuţia Germaniei la NATO.

DPA reaminteşte că guvernul la Berlin a anunţat recent creşterea cu 80% a cheltuielilor pentru apărare până în 2024 şi că preşedintele american Donald Trump a criticat aliaţii SUA care nu îşi îndeplinesc angajamentul din 2014, de a aloca apărării 2% din PIB. Trump a fost deosebit de dur cu Germania, menţionează agenţia, remarcând că miercuri tonul lui Mattis a fost unul mai amical.

Şeful Pentagonului a apreciat că germanii sunt „una din cele mai respectate naţiuni, o naţiune care vorbeşte cu o voce morală puternică despre o serie de probleme”. De asemenea, a menţionat că Germania este ţara europeană unde sunt prezente cele mai mari efective militare ale SUA, iar pe plan mondial se situează din acest punct de vedere pe locul al doilea.

Foto: Twitter/DoD

 

Ursula von der Leyen a afirmat că „noi ştim în Germania că trebuie să ne asumăm partea noastră din sarcina de a apăra democraţiile şi valorile noastre” şi a recunoscut că „mai sunt multe de făcut” în acest sens. În privinţa gradului de pregătire pentru luptă a militarilor germani, ministrul a declarat că acesta a fost dovedit în colaborarea pe teren cu trupele franceze, în Sahel.

„Nu există nicio îndoială că avem forţe pregătite şi că acestea sunt semnificative strategic”, a susținut ea, menţionând şi contribuţia Germaniei la misiuni în Afganistan, în fruntea campaniei din nordul acestei ţări. 

Citiți și: NATO anunță al patrulea an consecutiv de creștere a cheltuielilor pentru apărare în Europa și Canada.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat la finalul reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, datele estimate cu privire la cheltuielile militare ale celor 29 de țări aliate în anul 2018, cifre care indică al patrulea an consecutiv de creștere a cheltuielilor militare în țările europene și Canada, în condițiile în care subiectul distribuirii echitabile a responsabilităților va fi o temă importantă la summitul aliat din 11-12 iulie. Conform raportului anual al organizației pentru anul 2017, doar cinci state membre NATO au alocat minim 2% din PIB pentru apărare: SUA (3.5%), Grecia (2.3%), Marea Britanie (2.15%), Estonia (2.1%) și Polonia (2%). România, deși a alocat acest procent începând cu anul 2017, este situată pe poziția a șasea cu un procent 1.8% din PIB reprezentând bani cheltuiți în domeniul apărării.

Citiți și: Raport SIPRI: Bugetul militar al țărilor NATO la 900 miliarde de dolari, de 13 ori mai mult decât Rusia, aflată la prima diminuare a cheltuielilor militare după 20 de ani

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.