Ministrul german al Dezvoltării invocă necesitatea creării unui portofoliu de ”comisar pentru Africa” pentru a coordona mai bine politicile UE pentru continent

Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Mueller, a făcut apel la Uniunea Europeană penru înființarea unui nou portofoliu în Comisia Europeană, și anume un ”comisar pentru Africa”, pentru a coordona mai bine politicile UE pe continent, informează EuObserver.

Foto: Wikipedia

Gerd Mueller, care face parte din CSU, partidul partener al formațiunii politice conduse de cancelarul german, Angela Merkel, a invocat necesitatea dezvoltării Africii prin deschiderea pieței pentru produsele din zonă, măsură care, în viziunea sa, ar putea contribui la stoparea fluxului de migranți.

”Deschideți piața pentru toate bunurile africane”, a declarat oficialul german într-un interviu pentru ziarul Die Welt, citat de Deutsche Welle.

Produsele agricole din Africa ar trebui să poată intra în UE fără tarife și cote impuse, pentru a asigura locuri de muncă pentru milioane de oameni de pe continent, a completat Muller.

UE are în prezent acorduri comerciale separate cu țările africane sau cu blocurile economice regionale. În plus față de tarife și cote, produsele agricole se confruntă cu obstacole în procesul de exportare ca urmare a standardelor europene stricte sanitare și fitosanitare.

Muller a sugerat de asemenea că, în cadrul unui acord cu UE, țările africane ar trebui să ia înapoi migranții care au ajuns pe teritoriul european fără o aprobare corespunzătoare. În schimb, UE ar trebui să deschidă calea pentru africanii care doresc să vină în UE să muncească.

Ministrul german al Dezvoltării a mai punctat că doar 1.000 din cele 3.5 milioane de companii germane activează în Africa, subliniind potețnialul uriaș al unui continent cu o populație de 1.2 milioane, mai ales în contextul în care se constată o prezență tot mai dominantă a Chinei, Rusiei și Turciei pe piața africană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.