Ministrul german al Economiei, critici la adresa lui Donald Trump: Războiul comercial distruge creşterea economică. Cel mai mult au de suferit consumatorii

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a criticat dur deciziile SUA de a impune tarife vamale şi sancţiuni, apreciind că astfel de măsuri distrug locurile de muncă şi creşterea economiei iar Europa nu se va supune presiunilor Washingtonului privind Iranul, anunță Politico Europe.

Foto: BMWi Bund/ Twitter

Acest război comercial încetinește și distruge creșterea economică și creează noi incertitudini”, a afirmat Altmaier într-un interviu acordat duminică publicaţiei Bild am Sonntag, adăugând că ”trecutul ne-a arătat că, în timpul războaielor comerciale, cel mai mult au de suferit consumatorii deoarece tarifele mai ridicate duc la majorarea preţurilor”.

Pe data de 23 august urmează să intre în vigoare cea de-a doua serie de tarife suplimentare impuse Chinei, al căror cuantum cumulat se ridică la 50 de miliarde de dolari, acestea vizând o categorie largă de produse din cauciuc sintetic și polimeri halogenați.

În același timp, Trump a anunțat vineri că Statele Unite vor impune tarife suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu provenite din Turcia, decizie care vine pe fondul unor divergențe diplomatice declanșate de aresarea pastorului american, Andrew Brunson, care ar putea arunca Turcia, stat membru NATO, în brațele Rusiei, lucru tot mai evident, dacă luăm în calcul faptul că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre ”cooperarea economică și comercială”, la scurt timp după ce moneda turcească s-a depreciat vineri, în urma anunțului privind tarifele americane, cu 16% față de dolar.

Citiți și: 

Președintele Recep Tayyip Erdogan: Parteneriatul Turcia-SUA este în pericol. Ne vom întoarce spre noi aliați, dacă Washington continuă ”să arate lipsă de respect”

Relația SUA-Turcia, tot mai tensionată. Recep Tayyip Erdogan, mesaj pentru Washington: Ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor

Altmaier a lăudat acordul convenit în 26 iulie la Washington, în urma întâlnirii dintre şeful statului american, Donald Trump, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, apreciind că acesta va salva sute de mii de locuri de muncă în Europa.

”Acordul dintre UE şi SUA este doar primul pas. Obiectivul nostru este ca în comerţul mondial să existe tarife vamale mai scăzute, mai puţin protecţionism şi pieţe deschise”, a afirmat ministrul german al Economiei.

Citiți și: 

Bruxelles-ul pune în practică angajamentele asumate de Juncker în cadrul întâlnirii cu Donald Trump: UE majorează importurile de gaz natural lichefiat din SUA

Referindu-se la sancţiunile SUA asupra Iranului, Altmaier a criticat sancțiunile economice americane impuse Iranului, al căror recul a afectat companiile europene.

Citiți și:

Sancțiunile decise de Donald Trump împotriva Iranului afectează giganții auto germani: Compania Daimler AG renunță la extinderea activității sale în Iran

La nivelul UE a intrat în vigoare o lege de blocaj prin care se urmărește atenuarea impactului acestor sancțiuni asupra intereselor întreprinderilor din UE care desfășoară activități legitime în Iran.

Legea de blocare le permite operatorilor din UE să obțină despăgubiri pentru prejudiciile suferite – ca urmare a sancțiunilor extrateritoriale impuse de SUA – din partea persoanelor care au cauzat prejudiciile respective și anulează efectul în UE al hotărârilor judecătorești străine bazate pe acestea. De asemenea, legea de blocare interzice persoanelor din UE să se conformeze sancțiunilor respective, cu excepția situațiilor în care acest lucru este autorizat în mod excepțional de către Comisie, în cazul în care nerespectarea sancțiunilor afectează în mod grav interesele persoanelor în cauză sau interesele Uniunii. Autorizațiile vor fi acordate pe baza criteriilor convenite, care urmează să fie publicate, de asemenea, pe 7 august. Pentru a ajuta întreprinderile din UE să pună în aplicare legea de blocare actualizată, Comisia va publica, de asemenea, o notă de orientare menită să faciliteze înțelegerea actelor juridice relevante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.