Connect with us

U.E.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, revine asupra declarațiilor că SUA ,,nu sunt de încredere și nu te poți baza pe ele”

Published

on

@ Wikipedia

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, și-a apărat luni declarațiile din cadrul unei dezbateri televizate legate de furnizarea de echipamente ale companiilor chineze pentru rețeaua de telecomunicații 5G din Germania, în care a spus că Statele Unite ,,nu sunt de încredere și nu te poți baza pe ele”, relatează POLITICO.

Altmaier, fostul șef de cabinet al cancelarului Angela Merkel și un aliat al acesteia, a comentat pe marginea îngrijorărilor că Huawei va trebui să respecte legile din China care ar putea impune companiei să predea date stocate în rețelele sale de comunicații agențiilor de informații chineze, spunând că și „SUA solicită companiilor sale să furnizeze anumite informații necesare pentru combaterea terorismului”.

Oficialul german continuat să spună că Germania nu a boicotat produsele americane după dezvăluirile că Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) i-a ascultat telefoanele lui Merkel în 2015.

„Îmi amintesc că în timpul chestiunii NSA, când eram șef de cabinet, ați investigat cât de sigur și de încredere era guvernul SUA și nu am impus niciun boicot nici măcar atunci”, a adăugat acesta.

Ca urmare a declarațiilor făcute de ministrul german, Richard Grenell, ambasadorul SUA la Berlin, s-a plâns de paralela făcută de Altmaier între presupusul spionaj chinez și cel american.

,,Nu există o echivalență morală între China și Statele Unite și cine sugerează altceva ignoră istoria – și este obligat să o repete “, a spus Grenel. ,,Declarațiile recente ale unor membri de rang înalt ai guvernului german, potrivit cărora SUA este comparabilă cu Partidul Comunist Chinez, sunt o insultă pentru miile de militari americani care contribuie la securitatea Germaniei”, a spus Grenell pentru publicația Der Spiegel.

Cancelarul german se confruntă de luni de zile cu presiuni din partea Statelor Unite, a propriului partid și a parlamentului pentru a interzice gigantului chinez Huawei să candideze pentru construirea sistemelor de rețea mobilă de ultimă generație din Germania.

Guvernul german este îngrijorat de faptul că interzicerea Huawei ar putea duce la represalii din partea Chinei împotriva industriei auto din Germania.

Totuși, Peter Altmaier a revenit asupra declarațiilor făcute despre SUA, spunând că este ,,foarte supărat” că vorbele i-au fost răstălmăcite.

,,În niciun caz nu am pus țări care nu respectă statul de drept la același nivel cu democrațiile care respectă statul de drept, cum ar fi Statele Unite – exact contrariul”, a spus el, adăugând că în schimb ,,a apărat” Statele Unite împotriva acuzațiilor de supraveghere în masă a internetului, care au fost formulate de politicienii germani din opoziție” după dezvăluirile că NSA i-a ascultat telefoanele cancelarului Angela Merkel, citează POLITICO.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană lansează noua versiune a SELFIE, instrument care ajută școlile cu utilizarea tehnologiilor digitale pentru predare și învățare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat miercuri, 12 august, o nouă versiune a SELFIE: instrumentul de auto-reflecție care ajută școlile să profite la maxim de tehnologiile digitale pentru predare și învățare, potrivit unui comunicat. 

Pe măsură ce școlile încep să se redeschidă în Europa, SELFIE a fost actualizat pentru a le ajuta să reflecte asupra modului în care pot face față învățării la distanță în timpul pandemiei coronavirusului și pentru a planifica anul școlar următor pe baza nevoilor elevilor și profesorilor.

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă pentru Centrul Comun de Cercetare, a declarat:

„Pandemia coronavirusului a provocat cea mai mare perturbare a educației din istoria recentă a Europei, majoritatea predării și învățării mutându-se online. Pentru mulți educatori și studenți, aceasta a fost prima dată când au folosit pe deplin tehnologiile digitale în acest fel. Instrumentul SELFIE actualizat va ajuta școlile să reflecte asupra acțiunilor pe care le pot întreprinde pentru a profita la maximum de aceste tehnologii și pentru a maximiza oportunitățile de învățare pentru copiii.”

SELFIE (Auto-reflecție asupra Învățării Eficiente prin Promovarea utilizării Tehnologiilor Educaționale Inovatoare) este un instrument gratuit, ușor de utilizat și personalizabil. Orice școală interesată se poate înscrie pe platformă și poate rula SELFIE.

Instrumentul colectează puncte de vedere anonime ale elevilor, profesorilor și directorilor de școală pentru a produce o imagine a punctelor tari și a punctelor slabe în utilizarea tehnologiilor digitale pentru învățare.

De la lansarea sa în 2018, peste 7.000 de școli și aproape 700.000 de utilizatori din 57 de țări au beneficiat de SELFIE. Este disponibil în 31 de limbi, inclusiv în toate cele 24 de limbi ale UE.

Continue Reading

U.E.

Josep Borrell convoacă de urgență o reuniune virtuală a miniștrilor de externe din UE pentru a discuta despre Belarus, Liban și Turcia

Published

on

© European Union, 2020

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a convocat de urgență vinerea aceasta o videconferință a miniștrilor de externe din statele membre pentru a discuta despre tulburările din Belarus, iscate după alegerile prezidențiale de duminică, criticate pentru lipsa de transparență și existența unor fraude electorale masive care i-ar fi adus liderului de la Minsk, Aleksandr Lukashenko, al șaselea mandat prezidențial.

Într-o postare pe Twitter, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate anunță convocarea reuniunii virtuale care mai are pe agenda discuțiilor de pe 14 august situația din Liban și Mediterana de Est, unde tensiunile sunt exacerbate de acțiunile Turciei de forare în căutarea de gaze naturale în ape teritoriale disputate cu Grecia. 

 

Acest anunț survine la o zi distanță de apelul făcut de cinci state membre pentru o reuniune de urgență a miniștrilor de externe din UE. Grecia a dorit discutarea relațiilor cu Turcia, în timp ce Polonia, Letonia, Estonia și Finlanda au solicitat analizarea crizei politice din Belarus. 

Citiți și Statele UE amenință Belarusul cu sancțiuni și cu revizuirea relațiilor: Alegerile prezidențiale nu au fost nici libere, nici echitabile

O reuniune prin videoconferinţă nu permite luarea de decizii, dar miniştrii pot da undă verde unor grupuri de lucru să înceapă pregătirea de ‘concluzii’ adoptate prin procedură scrisă, a indicat o sursă europeană, citată de Agerpres.  „Aceasta poate accelera procesul pentru adoptarea de acţiuni concrete”, a explicat sursa.

Totuși, sefii diplomaţiilor din UE urmează să se reunească în persoană în zilele de 27-28 august la Berlin pentru a pregăti decizii în perspectiva summitului UE programat la 24 şi 25 septembrie la Bruxelles.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending