Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, l-a catalogat vineri pe președintele chinez Xi Jinping drept ”dictator”, punctând în același timp sprijinul pentru Ucraina, anunță Politico Europe.

”Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat vineri Baerbock pentru Fox News, întrebată cum vede guvernul de la Berlin sfârșitul războiului președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bret Baier (@bretbaier)

”Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi, precum președintele chinez? Prin urmare, Ucraina trebuie să câștige acest război”, a declarat Baerbock în interviul acordat în timpul călătoriei sale în SUA.

Comentariile lui Baerbock vin pe fondul tensiunilor comerciale dintre Beijing și Bruxelles, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă și recenta amendă de 345 de milioane de euro impusă de Uniunea Europeană asupra aplicației deținute de chinezi TikTok pentru că a încălcat prevederile regulamentului GDPR privind drepturile copiilor, fapt ce ar putea alimenta animozitățile înaintea unei vizite a vicepreședintelui Comisiei Europene Vera Jourova în China.

Revenind la declarațiile ministrului german de Externe, În ciuda abordării ambivalente a Berlinului față de China, Partidul Verde al lui Baerbock tinde să încline spre o abordare mai fermă față de Beijing.

Șefa diplomației germane se alătură astfel președintelui american Joe Biden, care l-a calificat la mijlocul lunii iunie pe Xi Jinping drept ”dictator”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

Published

on

© Nobel Prize/ Facebook

Academia Regală Suedeză a decis să acorde în acest an Premiul Nobel pentru Fizică lui  Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier ”pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”.

Potrivit unui comunicat al instituției, experimentele celor trei laureați oferă omenirii ”noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se deplasează sau își schimbă energia.

Academia Regală Suedeză explică că în lumea electronilor, schimbările au loc în câteva zecimi de attosecundă – o attosecundă este atât de scurtă încât într-o secundă sunt tot atâtea secunde câte au existat de la nașterea universului.

Astfel, experimentele laureaților au produs impulsuri de lumină atât de scurte încât sunt măsurate în attosecunde, demonstrând astfel că aceste impulsuri pot fi folosite pentru a furniza imagini ale proceselor din interiorul atomilor și moleculelor.

Există multiple domenii de aplicare a noilor descoperiri. În electronică, de exemplu, este important să se înțeleagă și să se controleze modul în care se comportă electronii într-un material. Impulsurile de attosecunde pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticarea medicală.

Continue Reading

SUA

Antony Blinken, mesaj cu ocazia Zilei Unității Germane: Împărtășim un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Flickr

Poporul american și cel german împărtășesc un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale, este mesajul central transmis de secretarul de stat american Antony Blinken cu ocazia Zilei Unității Germane, aflată la cea de-a 33-a aniversare.

Statele Unite sunt recunoscătoare ”pentru angajamentul Germaniei de a apăra libertatea de tiranie și agresiune și pentru sprijinul său de neclintit pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”.

”De-a lungul anilor, prietenia noastră s-a transformat într-un parteneriat cu multiple fațete. Astăzi, Statele Unite consideră Germania un partener-cheie al G7, un aliat vital al NATO și un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a completat Blinken.

În încheiere, acesta și-a exprimat nerăbdarea de a continua ”să lucrăm în direcția viziunii noastre comune a unei lumi libere, deschise, sigure și prospere”.

La 3 octombrie 1990 teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și Constituția RFG.

Ca urmare, RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania, după ce, în 1989 cancelarul Helmut Kohl și ministrul de interne de la acea vreme, Wolfgang Schauble, arhitecții reunificării, au căzut de acord asupra unui plan de realizare a reunificării pe parcursul unui an.

Continue Reading

NATO

Ministrul Apărării participă în perioada 3-4 octombrie la Forumul de Securitate de la Varșovia care se va concentra în acest an pe rolul din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est pentru securitatea euro-atlantică

Published

on

© Angel Tîlvăr/Facebook

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr va participa în zilele de 3 și 4 octombrie, la Forumul de Securitate de la Varșovia, aflat la cea de-a 10-a ediție.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, Forumul de Securitate de la Varșovia este una dintre cele mai prestigioase conferințe dedicate cooperării transatlantice, iar tema centrală din acest an este dedicată rolului din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est pentru securitatea euro-atlantică, în actualul context de securitate. Oficialul român va participa la dezbaterile din cadrul panelului „Strategic Autonomy &Europe’s Transatlantic Commitments”.

Pe durata forumului, ministrul român al apărării va avea și o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Polonia și Slovenia, precum și cu Președintele Comitetului Militar al NATO, prilej cu care vor fi abordate aspecte ale situației de securitate regională în contextul războiului de agresiune al Federației Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile adoptate la nivel NATO pentru întărirea posturii de apărare și descurajare, respectiv aspecte care vizează cooperarea la nivel UE și în plan bilateral.

Totodată, ministrul român al apărării naționale se va întâlni cu doi congresmeni americani, Thomas Keane și Bill Keating, prilej cu care va discuta aspecte legate de principalele amenințări de securitate din regiunea Mării Negre, implicarea României în sprijinirea multidimensională a Ucrainei, precum și principalele repere ale cooperării bilaterale România – SUA în domeniul apărării pentru dezvoltarea programelor de înzestrare și a oportunităților de investiții în sfera industriei de apărare din România.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA25 mins ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi2 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.3 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA4 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu7 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending