Connect with us

RUSIA

Ministrul german de externe respinge adoptarea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în cazul Navalnîi: Pentru a îmbunătăți relațiile, trebuie să vorbim unul cu celălalt

Published

on

© EU2020DE/ Flickr

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a respins adoptarea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei ca răspuns la tratamentul la care este supus opozantul rus, Aleksei Navalnîi, informează DPA, citat de Agerpres.

Oficialul german și-a exprimat duminică îndoiala cu privire la eficiența acestor măsuri, considerând că nu ar îmbunătăți cu adevărat situația liderului opoziției ruse. ”Cred că ar fi exact opusul”, a subliniat Maas.

În urmă cu o săptămână, cancelarul german, Angela Merkel, s-a arătat îngrijorată de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, care a fost în greva foamei din luna martie pentru a atrage antenția asupra condițiilor precare din închisoare, lucru ce i-a afectat și mai mult starea de sănătate, ajungând să fie internat, lucru ce a determinat CEDO să transmită Moscovei întrebări cu privire la condițiile de detenție

De altfel, Uniunea Europeană a cerut de mai multe luni autorităţilor ruse să îl elibereze pe Navalnîi, care a fost condamnat la închisoare la începutul lunii februarie pentru încălcarea cerinţelor privind eliberarea condiţionată, legate de o sentinţă anterioară. Navalnîi nu a putut respecta aceste cerinţe pentru că a fost transportat în Germania, unde s-a recuperat medical după o otrăvire ce a riscat să îi fie fatală.

Ministrul german de externe a subliniat că UE a folosit deja de două ori, foarte clar, astfel de instrumente împotriva Rusiei pentru a-şi susţine poziţia: după ce Navalnîi a fost otrăvit şi după arestarea sa la întoarcerea în Rusia. 

Sancţiunile UE împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei Crimeea şi conflictul din estul Ucrainei vor rămâne în vigoare atât timp cât nu va exista o soluţie acolo, a spus ministrul german. ”Dar nu este în interesul nostru să ne alăturăm acestei larme confruntaţionale. Vrem dialog şi vrem să fim un bun vecin al Rusiei”, a precizat Maas.

Şeful diplomaţiei germane a adăugat că actualul nivel slab al relaţiilor germano-ruse, precum şi relaţiile Moscovei cu Bruxelles sunt un motiv în favoarea dialogului. ”Aceste relaţii nu ar trebui să rămână în acest stadiu”, a subliniat Heiko Maas şi, pentru a schimba acest lucru, ”trebuie să vorbim unul cu celălalt”.

Practica ministrului german de externe de a face apel la dialog cu Rusia poate fi observată și în alte contexte, dând drept exemplu în acest caz tema Nord Strean 2, care stârnește îngrijorări din partea partenerilor de peste ocean.

La mijlocul lunii martie, Heiko Maas, atenționa că încetarea acestui proiect, ce leagă Rusia de Germania, ocolind Ucraina, țară care s-a confruntat în ultima perioadă cu un puseu de agresiuni din partea Moscovei prin mobilizare de trupe la granița sa, ar avea efectul geostrategic de consolidare și aprofundare a relațiilor ruso-chineze.

Aceste avetismente veneau să răspundă repetatelor îngrijorări manifestate de oficiali americani, dublate, de altfel, și de coordonatorul guvernului german pentru relații transatlantice, Peter Beyer, care a făcut apel la oprirea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Ulterior, la mijlocul lunii aprilie, președintele SUA, Joe Biden, și-a reiterat opoziția față de proiectul mai sus amintit, menționând că este vorba despre o ”chestiune complicată”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, din Statele Unite, că ”noua evoluţie a narativului” Rusiei, care este o ”ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este inacceptabilă” şi trebuie combătută cu toată hotărârea.

Șeful statului a făcut aceste precizări la San Francisco, în cadrul unor declarații de presă ce au urmat unei întâlniri cu antreprenori români din Silicon Valley.

De asemenea, şeful statului a subliniat că România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu, dar românii nu trebuie să intre în panică.

“Nu îşi doreşte nimeni războiul, în afară de Rusia, Rusia care a atacat Ucraina. Iar noua evoluţie a narativului, care este o ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este, pur şi simplu, inacceptabilă şi trebuie combătută cu toată hotărârea. Cum aceste referendumuri care se ţin în aceste zile în zone din Ucraina care au fost ocupate de Rusia sunt complet inacceptabile şi cred că nu vor fi recunoscute, practic, de nimeni. Însă nu putem să tratăm cu uşurinţă aceste ameninţări. România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu, scenariul pe care ni-l dorim noi este retragerea Rusiei din Ucraina şi negocieri de pace, pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea. Românii nu trebuie să intre în panică, România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia, dar descaladarea trebuie să existe de ambele părţi, nu putem noi doar să zicem că vrem pace şi cealaltă parte să ne ameninţe cu război. Este o situaţie foarte tensionată şi noi, care avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toţi aliaţii NATO, suntem într-o poziţie specială, însă suntem hotărâţi să facem faţă oricărui scenariu”, a spus şeful statului, informează Agerpres.

 

De asemenea, Iohannis a reamintit că România a sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei, însă a afirmat că este inoportun să se discute despre noul pachet în faza de pregătire.

Recent, preşedintele rus, Vladimir Putin, a dispus o mobilizare “parţială”. De asemenea, el a vorbit despre faptul că Rusia va folosi “toate mijloacele sale de apărare”.

În acest context, șeful statului român este de părere că şi poziţia statelor UE faţă de cetăţenii ruşi care încearcă să părăsească ţara în contextul mobilizării parţiale trebuie discutată la nivelul Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a condus, în perioada 20-21 septembrie 2022, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care are loc la New York, Statele Unite ale Americii.

Reprezentând România pentru a șasea oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global, șeful statului a susținut un discurs în plenul Adunării Generale, unde a denunțat războiul ilegal declanșat de Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, împotriva Ucrainei, a salutat “solidaritatea excepțională” a multor țări ale lumii cu acest “membru suveran” al ONU și victimă a agresiunii și a anunțat că România va continua să sprijine Ucraina și pe cetățenii săi care luptă inclusiv pentru valorile și democrația noastre.

Vorbind la New York în cadrul lucrărilor celei de-a 77-a Adunări Generale a Națiunilor Unite care este marcată de o lume asediată de crize precum războiul din Ucraina, catastrofe climatice şi insecuritate alimentară, șeful statului și-a concentrat intervenția națională asupra consecințelor dramatice ale războiului pornit de Federația Rusă, care sunt globale și nu se rezumă doar la perspectiva securității. El a pledat pentru investiții strategice în energie nucleară, surse regenerabile și hidrogen, cu scopul de a combate utilizarea energiei ca șantaj. De asemenea, el a cerut gestionarea “fără întârziere” a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre pe fondul războiului împotriva Ucrainei.

Astfel, președintele a făcut un apel la unitate și la sprijin pentru pace, afirmând că “răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun”.

Iohannis a luat parte, la invitația președintelui Consiliului European, a președintelui Senegalului, a premierului Spaniei și a secretarului de stat al SUA, la Summitul global dedicat securității alimentare, unde a denunțat faptul că “Rusia folosește alimentele ca armă” și a evidențiat contribuția țării noastre, în contextul în care “60% din exporturile de cereale ale Ucrainei au tranzitat deja România”.

De asemenea, la inițiativa șefului statului, România a co-prezidat una dintre sesiunile Summit-ului ONU privind transformarea educației.

Joi și vineri, președintele Iohannis s-a aflat la San Francisco, unde s-a întâlnit cu comunitatea de români de pe coasta de Vest a SUA și cu antreprenori români din Silicon Valley.

Continue Reading

NATO

Țările NATO resping “retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei: Suntem uniți pentru a apăra și proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat

Published

on

© Permanent Representation of Belgium to NATO

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina și a respins “retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei, în timp ce a reconfirmat unitatea aliaților în a apăra fiecare centimetru de teritoriu euro-atlantic arată un comunicat al Consiliului Nord-Atlantic, care întrunește cele 30 de state membre ale Alianței.

“Condamnăm în termenii cei mai fermi posibil planul de a organiza așa-numitele “referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă în regiunile ucrainene controlate parțial de armata rusă”, au transmis ambasadorii celor 30 de state aliate.

Citând rezoluția Adunării Generale a ONU din luna martie, care stabilește că “nicio ocupație teritorială rezultată din amenințarea sau utilizarea forței nu va fi recunoscută ca fiind legală”, statele NATO reafirmă că “nu vor recunoaște niciodată” anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei de către Rusia.

Mai mult, aliații invocă lipsa de legitimitate a “referendumurilor fictive din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina” și avertizează că acestea “vor reprezenta o încălcare flagrantă a Cartei ONU”. 

Reacția NATO vine și după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război a Moscovei de la cel de-al Doilea Război Mondial și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în ceea ce el a prezentat ca fiind o confruntare Est-Vest.

În acest sens, aliații resping “retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei”, încadrată astfel și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o poziție publică exprimată la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

“Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, pentru suferința imensă pe care agresiunea sa o provoacă poporului ucrainean, precum și pentru costul războiului său, inclusiv pentru poporul rus care este acum mobilizat. Rusia are în mâinile sale sarcina de a pune capăt conflictului. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina”, transmit aliații NATO.

Țările membre ale Alianței își reafirmă în comunicatul citat și sprijinul “de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare”. Astfel, aliații NATO “rămân hotărâți să ofere sprijin politic și practic Ucrainei în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei”.

NATO este o Alianță defensivă și va continua să depună eforturi pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică. Suntem uniți pentru a apăra și proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat“, conchide sursa citată.

Continue Reading

RUSIA

SUA consideră că anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a armatei este o dovadă a ”disprețului total” față de ONU și un semn că ”Rusia eșuează” în Ucraina

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, consideră că anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a armatei ruse și organizarea unor așa-zise referendumuri în regiunile ucrainene ocupate arată ”disprețul total” al liderului rus față de ONU.

”Exact principiile pentru care ne-am reunit aici, în această săptămână, din Carta suveranității, independenței, integrității teritoriale sunt cele care sunt încălcate brutal de Rusia, inclusiv prin încercările de a continua cu aceste referendumuri și prin efortul de a mobiliza forțe pentru a cuceri teritoriul suveran ucrainean”, a spus Blinken, în contextul în care, la New York, are loc Adunarea Generală a Națiunilor Unite, potrivit CNN.

Oficialul american nu s-a arătat surprins de anunțul Moscovei, în contextul pierderilor înregistrate de forțele ruse pe câmpul de luptă și al îngrijorărilor tot mai răspândite la nivel global privind războiul din Ucraina, cele mai recente dovezi în acest sens fiind declarațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a cerut Rusiei să returneze teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv Crimeea, ”proprietarului de drept”, dar și ale premierului indian, Narendra Modi, care i-a transmis lui Putin, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în contextul reuniunii Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, că ”epoca războiului” a apus. 

”Am văzut în ultimele săptămâni victorii semnificative ale Ucrainei în a prelua controlul asupra propriului teritoriu, confiscat de forțele ruse de când a început agresiunea, la 24 februarie. Este, de asemenea, o perioadă în care Rusia însăși înregistrează grave înfrângeri pe câmpul de luptă și chiar și unii dintre cei mai apropiați parteneri ai săi își exprimă în mod clar îngrijorarea profundă cu privire la ceea ce face Rusia și la consecințele pe care acest lucru le are pentru țările din întreaga lume”, a descris Blinken.

Secretarul de stat american a reiterat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile false susținute de Rusia în Ucraina sau oricare alt demers al Moscovei de a anexa teritoriul ucrainean, considerând că este important ca și alte țări să lămurească acest lucru.

Citiți și: 
UE condamnă referendumurile ilegale anunțate în teritoriile ocupate din estul Ucrainei și pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Antony Blinken a completat că astfel de acțiuni din partea Kremlinului nu arată decât slăbiciune.

”Este un semn că Rusia eșuează”, a descris oficialul american recentele anunțuri ale liderului de la Kremlin.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri o mobilizare parțială a armatei ruse pentru a îndeplini obiectivele ”operațiunii militare speciale” în Ucraina, termen folosit de acesta și de subordonații său pentru a descrie războiul ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva vecinului său de la vest.

”Noi vom utiliza cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un discurs televizat adresat națiunii, primul după cel din 24 februarie, în care anunța declanșarea războiului, conform TASS, Reuters și AFP.

În ultima perioadă, rușii au pierdut teren în fața forțelor armate ucrainene, acestea din urmă eliberând mai multe teritorii ocupate de invadatori.

Într-o primă reacție, Regatul Unit, un aliat neobosit al Ucrainei de când a izbucnit războiul, la 24 februarie, a calificat anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a armatei drept ”o recunoaștere a faptului că invazia eșuează”, conform The Guardian.

”Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza o parte a populației și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina reprezintă o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează. El și ministrul său al apărării au trimis zeci de mii de cetățeni la moarte, prost echipați și prost coordonați. Amenințările și propaganda nu pot ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine un paria global”, a descris Ben Wallace situația.

O reacție a venit și din partea României, prin vocea premierului Nicolae Ciucă. 

”Astăzi este Ziua Internaţională a Păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declaraţiile referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojie. Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”, a punctat Nicolae Ciucă în cadrul unei ședințe de Guvern.

Continue Reading

Facebook

SUA9 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA14 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA14 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL14 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE15 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA16 hours ago

New Strategy Center, printre organizatorii conferinței ”European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment dedicat consolidării dialogului strategic transatlantic

Daniel Buda16 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă ”abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici și solicită UE impunerea de sancțiuni

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Maia Sandu anunță că Republica Moldova ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE crede într-un ”viitor luminos pentru Ucraina”: Astăzi, albastru și galben sunt culori ale curajului. Mâine, vor fi cele ale ”aspirațiilor împlinite” pentru că ”există soare după furtună”

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Avioane ecologice: Actori din industria aeronautică și nu numai se înscriu în Alianța pentru o Aviație cu Zero Emisii

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU5 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending