Ministrul german de Finanțe: Grecia are nevoie de reforme structurale, nu de o reducere a datoriei

Reformele structurale vor ajuta mai mult Grecia să obțină o creștere sustenabilă decât un acord privind reducerea datoriei, a afirmat duminică ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, într-un interviu acordat publicației Bild am Sonntag, transmite Reuters, conform Agerpres.

wolfgangschaeubleLuni, are loc la Bruxelles o reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro în cadrul căreia vor fi discutate măsuri pe termen scurt pentru reducerea datoriei Greciei și vor fi evaluate progresele înregistrate de Atena în implementarea reformelor cerute în schimbul asistenței financiare.

Întrebat dacă ar fi momentul să le spună alegătorilor germani că o reducere a datoriei Greciei este inevitabilă, Wolfgang Schaeuble a răspuns: “Asta nu va ajuta Grecia”.

“Atena trebuie în cele din urmă să implementeze reformele necesare. Dacă Grecia vrea să rămână în zona euro, trebuie implementate reforme, indiferent de nivelul datoriei”, a afirmat ministrul german de Finanțe.

Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 300 miliarde de euro sau 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro. La șase luni de la venirea sa la putere, la începutul lui 2015, guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a fost nevoit să accepte un al treilea plan de asistență. În schimb, în luna mai a acestui an, partenerii din zona euro și FMI au convenit, în principiu, o reducere a datoriei Greciei, dar până acum nu au căzut de acord asupra ritmului și amplorii unei restructurări pe termen lung a datoriei.

Citiți și:

Zona euro a eliberat către Grecia o tranşă de împrumut de 2,8 miliarde euro

Alexis Tsipras se declară optimist în privința redresării economiei Greciei: Țara noastră va înregistra o creștere economică anul acesta

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.