Connect with us

U.E.

Ministrul german de Finanțe: Grecia are nevoie de reforme structurale, nu de o reducere a datoriei

Published

on

Reformele structurale vor ajuta mai mult Grecia să obțină o creștere sustenabilă decât un acord privind reducerea datoriei, a afirmat duminică ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, într-un interviu acordat publicației Bild am Sonntag, transmite Reuters, conform Agerpres.

wolfgangschaeubleLuni, are loc la Bruxelles o reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro în cadrul căreia vor fi discutate măsuri pe termen scurt pentru reducerea datoriei Greciei și vor fi evaluate progresele înregistrate de Atena în implementarea reformelor cerute în schimbul asistenței financiare.

Întrebat dacă ar fi momentul să le spună alegătorilor germani că o reducere a datoriei Greciei este inevitabilă, Wolfgang Schaeuble a răspuns: “Asta nu va ajuta Grecia”.

“Atena trebuie în cele din urmă să implementeze reformele necesare. Dacă Grecia vrea să rămână în zona euro, trebuie implementate reforme, indiferent de nivelul datoriei”, a afirmat ministrul german de Finanțe.

Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 300 miliarde de euro sau 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro. La șase luni de la venirea sa la putere, la începutul lui 2015, guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a fost nevoit să accepte un al treilea plan de asistență. În schimb, în luna mai a acestui an, partenerii din zona euro și FMI au convenit, în principiu, o reducere a datoriei Greciei, dar până acum nu au căzut de acord asupra ritmului și amplorii unei restructurări pe termen lung a datoriei.

Citiți și:

Zona euro a eliberat către Grecia o tranşă de împrumut de 2,8 miliarde euro

Alexis Tsipras se declară optimist în privința redresării economiei Greciei: Țara noastră va înregistra o creștere economică anul acesta

.

SUA

UE și SUA, gata să își unească eforturile pentru a aborda potențialele perturbări asupra lanțului de aprovizionare cu semiconductori și pentru a combate dezinformarea rusă

Published

on

© Antony Blinken/ Twitter

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a discutat cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, la Paris, despre ”necesitatea urgentă de a face față insecurității alimentare globale, accentuată de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina”.

”Relația dintre Statele Unite și Uniunea Europeană se bazează pe o fundație a valorilor comune, inclusiv a guvernanței democratice, concurenței loiale bazate pe principiile pieței, statului de drept, respectării drepturilor omului și creșterii favorabile a incluziunii. Consiliul pentru comerț și tehnologie sprijină aceste valori”, a fost mesajul transmis de Blinken într-o postare pe Twitter, înainte de reuniunea consiliului mai sus amintit.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, întâlnirea dintre acesta și Le Drian a reprezentat prilejul de a aborda și chestiunea eforturilor de ”a obține o revenire la punerea în aplicare a acordului nuclear cu Iranul”.

De altfel, această temă s-a aflat pe agenda dialogului dintre oficialul american cu ministrul german de externe, Annalena Baerbock, cu șefa diplomației britanice, Liz Truss și cu directorul general francez pentru afaceri politice și de securitate, Philippe Errera.

Conform unor oficiali ai Administrației Biden, Statele Unite și Uniunea Europeană urmează să anunțe astăzi o acțiune comună menită să identifice întreruperile în aprovizionarea cu semiconductori, precum și să contracareze dezinformarea rusă.

”Ne veți vedea anunțând abordări comune privind discuțiile tehnice în cadrul organismelor internaționale de stabilire a standardelor, un sistem de avertizare timpurie pentru a prevedea și a aborda mai bine potențialele perturbări ale lanțului de aprovizionare cu semiconductori, o abordare transatlantică a investițiilor în semiconductori, care vizează asigurarea securității aprovizionării prin consolidarea ecosistemelor și a investițiilor.  În timp ce atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul caută să încurajeze investițiile în semiconductori, facem acest lucru într-un mod coordonat și nu încurajăm pur și simplu o cursă a subvențiilor”, a menționat oficialul Casei Albe într-un comunicat al instituției menit să ofere mai multă claritate cu privire la reuniunea Consiliului pentru comerț și tehnologie.

Mai mult, UE și Statele Unite vor anunțat măsuri comune pentru combaterea dezinformării, cu precădere a celei ruse, inclusiv un ghid privind cele mai bune practici de securitate cibernetică pentru întreprinderile mici și mijlocii și un grup de lucru privind furnizorii de tehnologie.

”Vom anunța planurile de realizare a unui ghid SUA-UE privind cele mai bune practici în materie de securitate cibernetică pentru întreprinderile mici și mijlocii ale căror activități sunt afectate în mod disproporționat de amenințările cibernetice.  De asemenea, vom lansa un nou dialog axat pe climă și tehnologii curate privind evaluările gazelor cu efect de seră pe durata ciclului de viață, metodologiile privind achizițiile publice ecologice și vehiculele electrice”, a completat oficialul american.

Anul trecut, Uniunea Europeană și Statele Unite au lansat un dialog comun privind politica de concurență în domeniul concurenței în domeniul tehnologiei (TCPD), care se va concentra pe dezvoltarea unor abordări comune și pe consolidarea cooperării în materie de politică și de aplicare a legislației în domeniul concurenței în sectorul tehnologic.

Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie servește drept forum pentru ca Statele Unite și Uniunea Europeană să coordoneze abordările privind principalele aspecte comerciale, economice și tehnologice globale și să aprofundeze relațiile comerciale și economice transatlantice bazate pe valori democratice comune.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în contextul provocărilor generate de războiul rus împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, va reitera în cadrul întrevederii cu omologii săi din Uniunea Europeană, găzduită de Bruxelles, sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de aderare la UE.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuție informală cu ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba și cu participarea ministrului de externe canadian Mélanie Joly, precum și privind Balcanii de Vest.

Oficialii europeni vor aborda, de asemenea, succint, și vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell în Chile și Panama, ultimele evoluții din Etiopia și situația sprijinului financiar al UE pentru Autoritatea Palestiniană.

Înaintea reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe român va participa alături de omologii europeni la reuniunea Comitetului ministerial comun UE-Canada, care va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și de ministrul afacerilor externe al Canadei.

Discuțiile referitoare la Ucraina și agresiunea Rusiei împotriva acesteia vor trece în revistă evoluțiile din teren, măsurile de sprijin ale UE și statelor membre, precum și coordonarea la nivel internațional pentru eforturile de sprijinire a Ucrainei, pe toate palierele.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, care a participat și la reuniunea informală a șefilor diplomațiilor din cadrul NATO, va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Citiți și:
Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken la Berlin despre planurile României de a sprijini economia Ucrainei

De asemenea, oficialul român va prezenta evaluarea părții române cu privire la evoluțiile situației de securitate, inclusiv provocările recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În context, va sublinia necesitatea sprijinirii continue a eforturilor autorităților din Republica Moldova în gestionarea consecințelor crizei de securitate. La discuții vor participa miniștrii afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, și Canada, Mélanie Joly.

Discuția privind Balcanii de Vest va reprezenta o continuare a discuțiilor CAE din lunile mai și noiembrie 2021 vizând opțiuni de consolidare a angajamentului european în raport cu regiunea Balcanilor de Vest, în mod complementar procesului de extindere.

Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru măsuri care să vizeze un angajament suplimentar al UE în regiune pentru a le sprijini în parcursul european și pentru a redinamiza procesul de extindere, inclusiv printr-o coordonare constantă cu partenerii din regiune.

Va reitera importanța respectării angajamentului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania și Republicii Macedonia de Nord în perioada următoare. Miniștrii europeni vor avea și un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind așteptările partenerilor din regiune, dar și evaluările acestora referitoare la actuala situație în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina.

Cea de a treia reuniune a Comitetului comun UE-Canada are loc în contextul marcării celei de a cincea aniversări de la inițierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017.

Agenda va include discuții privind răspunsul comun la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile globale ale acesteia, cooperarea bilaterală în materie de securitate și apărare și parteneriatul strategic UE-NATO, prioritățile comune în materie de politică externă, precum și cooperarea în sprijinul democrației, al drepturilor omului și al unei ordini internaționale bazate pe norme. Cu acest prilej, miniștrii vor adopta o Declarație Comună.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în actualul context în care este necesară gestionarea provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și va saluta implicarea Canadei în cadrul proiectelor de Cooperare Permanentă Structurată (PESCO) și în misiuni ale UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Finanțarea digitală: Comisia Europeană marchează lansarea Fintech Challenge pentru Ucraina

Published

on

© European Commission

Comisia Europeană va organiza luni o conferință virtuală pentru a marca lansarea Fintech Challenge for Ukraine, o competiție internațională de codare care va avea loc online în iunie 2022. Companiile și persoanele fizice din întreaga lume sunt invitate să dezvolte soluții tehnologice care să ofere asistență ucrainenilor în viața lor de zi cu zi, să permită furnizarea de servicii uzuale pentru companii și să sprijine redresarea Ucrainei.

Fintech Challenge for Ukraine va consta în ateliere de idei și un hackathon, adică o competiție de codificare pentru a dezvolta soluții tehnologice pentru o anumită problemă.

Câștigătorii vor fi anunțați la Bruxelles la sfârșitul lunii iunie.

Competiția Fintech Challenge for Ukraine este organizată de Asociația Europeană pentru Finanțe Digitale (EDFA) în cooperare cu Asociația Ucraineană a Companiilor Fintech și Inovatoare (UAFIC). Evenimentul este finanțat de Comisia Europeană (DG FISMA).

Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, va deschide evenimentul de lansare luni, 16 mai, cu o alocuțiune de deschidere. Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European, Maryna Lazebna, ministrul politicii sociale din Ucraina, și Kyrylo Shevchenko, președintele Băncii Naționale a Ucrainei, vor susține, de asemenea, discursuri. Acestea vor fi urmate de o prezentare generală a Fintech Challenge de către UAFIC și EDFA.

Continue Reading

Facebook

SUA2 mins ago

UE și SUA, gata să își unească eforturile pentru a aborda potențialele perturbări asupra lanțului de aprovizionare cu semiconductori și pentru a combate dezinformarea rusă

NATO14 mins ago

Aderarea la NATO: Turcia, nemulțumită de atitudinea „neconstructivă” a Suediei față de preocupările sale. O delegație a guvernului suedez va merge la Ankara pentru discuții

NATO1 hour ago

Germania afirmă că Moscova “a pus capăt unilateral” Actului Fondator NATO – Rusia. Alianța susține că “Ucraina poate câștiga războiul” declanșat de Putin

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acțiune și Solidaritate

CONSILIUL UE1 hour ago

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în contextul provocărilor generate de războiul rus împotriva Ucrainei

NATO13 hours ago

Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO: O candidatură comună cu Finlanda, „cel mai bun” lucru pentru Suedia și securitatea sa

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

NATO19 hours ago

Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken la Berlin despre planurile României de a sprijini economia Ucrainei

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Finanțarea digitală: Comisia Europeană marchează lansarea Fintech Challenge pentru Ucraina

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO22 hours ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE6 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, secretarul general al ONU mulțumește R. Moldova pentru ”exemplul de umanitate” în criza refugiaților ucraineni

ROMÂNIA7 days ago

PNRR: Marcel Boloș se deplasează la Bruxelles pentru clarificări în vederea lansării celor 57 de apeluri din 69 existente în portofoliu

Team2Share

Trending