Ministrul german de Interne “nu vede nicio posibilitate” ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen

Oficiali germani și-au arătat joi reticența cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să adere în viitorul apropiat la spațiile Schengen și Euro, poziții care survin la doar o zi dinstanță de discursul privind Starea Uniunii, susținut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care acesta făcea apel la extinderea zonelor amintite mai sus spre Europa de Est, menționând cele două state.

FOTO: Bundesregierung

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a precizat că nu vede pentru România și Bulgaria ” nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen”. “Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german. ‘Decizia nu va fi luată astăzi’, a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it, citat de Agerpres. 

Afirmații rezervate din partea responsabililor germani au fost făcute și cu privire la aderarea României și Bulgariei la Zona Euro. Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaueble, a salutat inițiativa lui Juncker aflată “pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană”, dar a amintit că pentru ca alte țări să se poată alătura zonei euro “este necesar să îndeplinească toate criteriile”, iar o adoptare “prematură” a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei, lucru punctat și de ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, care venea să întărească spusele cancelarului austriac, Christian Kern, cei doi impunând criterii pentru extinderea Spațiului Schengen și a Zonei Euro.

Este evident că statele care intră în Zona Euro “trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă și puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări”, a explicat oficialul german.

El a menționat de asemenea că Germania dorește “o Europă puternică”, și că “este bun că cineva pune presiune și viteză”, referire tot la intervenția lui Juncker, dar a atras în același timp atenția că “trebuie să facem bine acest lucru”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut un apel în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

”Cine nu este dispus să facă compromisuri, nu este dispus să accepte democrația. Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru români și pentru bulgari. Și Croația trebuie să beneficieze de acest lucru, după ce va îndeplini criteriile”, a spus liderul Comisiei Europene în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Poziționarea oficialilor germani vine și în contextul în care astăzi, la București, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu anunța că “avem în vedere ca în perioada următoare să avem întâlniri și vizite importante atât în Olanda, în Germania, cât și în Franța. Am avut întâlniri cu omoloaga mea din Franța, aici la București, avem programată pentru luna octombrie o întâlnire cu ministrul pentru Afaceri Europene din Germania, iar de asemenea Olanda este pe agendă pentru a fi prezenți acolo și a da toate informațiile necesare, cu un nou dosar precis în care avem argumentele politice și tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen”, a afirmat Negrescu.

Finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, amintește MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăși securitatea Spațiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

2 Responses to Ministrul german de Interne “nu vede nicio posibilitate” ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen

 1. nacele 18/09/2017 at 10:10

  Ce coincidenta. Nici eu nu vad 🙂

  Reply
 2. Ana Ale 20/09/2017 at 06:50

  Nu demult Franta si Germania voiau sa-si faca un mini-Schengen al lor mai special, si sa lase Schengen-ul normal plebei.
  Si-or fi dat si ei seama ca e o cretinatate, dar tarile ca Romania si Bulgaria isi cam pierd rabdarea intre timp.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.