Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul maghiar de externe anunță că ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la MAE român după discursul lui Orban: O întâlnire calmă și politicoasă

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul de Externe al României după discursul premierului Viktor Orban de la Băile Tușnad, a anunțat luni ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, într-o postare pe Facebook.

“Nu a fost o mare surpriză faptul că ambasadorul nostru la București a fost invitat în această dimineață la Ministerul de Externe al României”, a spus Szijjártó, descriind “tonul și atmosfera întâlnirii ca fiind calme și politicoase”.

Potrivit șefului diplomației maghiare, “punctele comunicate de secretarul de stat român au repetat practic punctele formulate în demarcația anterioară, de data aceasta actualizate în urma discursului”.

“Suntem interesați ca cooperarea dintre cele două țări să se bazeze pe respect reciproc, întrucât aduce beneficii ambelor țări și ambelor națiuni. La rândul nostru, vom continua să ne străduim pentru aceasta, vom vorbi întotdeauna sincer și respectuos despre planurile noastre, obiectivele și evaluarea situației existente”, a mai adăugat ministrul maghiar de externe.

Premierul Ungariei Viktor Orban a susținut sâmbătă în cadrul discursului său de la evenimentul “Vremea păcii”, organizat la Băile Tușnad, că România i-a cerut să nu abordeze anumite teme în discursul său, fiind ironic cu privire la subiectele enumerate.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele american Joe Biden a avut marţi o teleconferinţă cu mai mulţi lideri ai ţărilor aliate SUA pentru “a coordona continuarea ajutorului pentru Ucraina”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Preşedintele american a discutat, potrivit aceleiaşi surse, cu premierul canadian Justin Trudeau, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, premierul japonez Fumio Kishida, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda, preşedintele român Klaus Iohannis, premierul britanic Rishi Sunak şi ministrul afacerilor externe francez Catherine Colonna.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat ulterior că liderul de la Casa Albă i-a asigurat pe aliaţi că sprijinul pentru Ucraina va continua, potrivit Reuters.

Jens Stoltenberg a evocat, pe reţeua socială X, “o bună conversaţie” şi a adăugat: “Promitem să susţinem Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

 

La rândul său, președintele român Klaus Iohannis a precizat, într-un comunicat, că a solicitat liderilor prezenți “intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate” și a subliniat că “sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică”.

Pledoaria liderului de la Cotroceni a venit în contextul în care Rusia continuă atacurile cu drone împotriva infrastructurii civile a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea graniței cu România.

“Președintele Statelor Unite și liderii participanți au exprimat apreciere deosebită și susținere pentru eforturile depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România a piloților ucraineni de avioane F-16. De asemenea, președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând inclusiv recenta desfășurare în țara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare“, a transmis președinția României în comunicatul menționat.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a dat asigurări la rândul său, luni, că preşedintele Vladimir Putin se înşală dacă pariază pe oboseala occidentală, arată AFP, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că SUA vor anunţa “în curând” un nou ajutor pentru forţele armate ucrainene, care va fi alocat dintr-un buget deja aprobat de Congres.

În acelaşi timp, Joe Biden menţine presiunea pe scena politică internă.

Partidul Republican, care domină Camera Reprezentanţilor, trebuie “să-şi respecte cuvântul şi să asigure votarea ajutorului necesar Ucrainei pentru ca ea să se poată apăra. Suntem ‘naţiunea indispensabilă’, să ne comportăm ca atare”, a scris democratul în vârstă de 80 de ani pe reţeaua socială X.

SUA conduc coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi sunt principalul furnizor de ajutor pentru Ucraina, sub formă de armament greu şi sofisticat.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, evalua recent la 47 de miliarde de dolari suma totală a asistenţei militare furnizate Kievului de la declanşarea invaziei ruse, o sumă la care se adaugă o susţinere bugetară directă de “1 până la 1,5 miliarde de dolari” prin Banca Mondială, şi circa zece miliarde de dolari reprezentând ajutor umanitar.

Institutul din Kiel pentru economie mondială, un institut german care contabilizează ajutoarele acordate Ucrainei, estimează că SUA au consacrat până acum ceva mai puţin de 75 de miliarde de dolari acestei ţări.

Continue Reading

G7

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliați, în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, context în care liderul de la Cotroceni a solicitat liderilor prezenți “intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate” și a subliniat că “sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică”.

La discuții au mai participat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rishi Sunak, prim-Ministrul Italiei, Georgia Meloni, prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, ministrul afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

Consultările se înscriu în seria eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc anterior, în format similar, în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Această nouă rundă de consultări a avut loc în contextul evoluțiilor recente din teatrul de război din Ucraina, inclusiv al atacurilor asupra infrastructurii civile din apropierea României.

Liderii au analizat măsurile care trebuie luate pentru a continua, în mod eficient, sprijinul pentru Ucraina, precum și pentru a determina Rusia să înceteze războiul și acțiunile sale ilegale și iresponsabile. Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asigurarea securității alimentare și a lanțurilor critice de aprovizionare.

În cadrul discuției cu ceilalți lideri, președintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre.

Șeful statului a prezentat liniile de acțiune întreprinse până acum la nivel național și aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și a mulțumit NATO, precum și Statelor Unite ale Americii și altor aliați pentru ajutorul oferit în acest sens.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a solicitat liderilor prezenți intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate. Astfel, președintele Iohannis a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius.

În cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră va continua să își mențină, în mod solidar, atât timp cât va fi necesar, sprijinul pentru Ucraina, pe toate palierele relevante – inclusiv tranzitul de cereale. Evocând și recenta întâlnire de la New York, din marja Adunării Generale a ONU, la care a participat alături de președintele Ucrainei, președinta Comisiei Europene și vicepremierul Bulgariei, șeful statului a prezentat  măsurile concrete luate de țara noastră pentru îmbunătățirea condițiilor logistice de tranzit, ceea ce a condus la facilitarea tranzitului a peste 27 de milioane de tone de cereale de la începutul războiului, urmând ca obiectivul dublării capacității de tranzit la 4 milioane de tone de grâne lunar să fie atins până la finalul anului.

“Președintele Statelor Unite și liderii participanți au exprimat apreciere deosebită și susținere pentru eforturile depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România a piloților ucraineni de avioane F-16. De asemenea, președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând inclusiv recenta desfășurare în țara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare“, conchide Administrația Prezidențială.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marți, la Palatul Elisabeta, de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, potrivit Guvernului României.

Premierul a fost întâmpinat în faţa Palatului Elisabeta de MS Margareta şi de ASR Principele Radu, care l-au invitat la dejun.

Potrivit Biroului de presă al Casei Regale, Custodele Coroanei şi prim-ministrul au purtat o amplă discuţie referitoare la acţiunea publică a Casei Regale în consolidarea societăţii româneşti şi a comunităţilor locale, în aprofundarea rolului ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi în susţinerea regală a integrării europene a Republicii Moldova. La întâlnire a participat și Principele Consort.

„Casa Regală este un reper al patriotismului și al dragostei de țară. Este de datoria noastră, a tuturor, să susținem aceste valori și să ne respectăm istoria. Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume”, a afirmat șeful Guvernului, după întrevedere. 

După dejun, premierul Marcel Ciolacu a fost invitat în Sala Regilor, unde a semnat în Cartea de Aur a Palatului Elisabeta. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G77 hours ago

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

G78 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA11 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi11 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.12 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA13 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu16 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE2 days ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA6 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending