Connect with us

FONDURI EUROPENE

Ministrul Marcel Boloș anunță investiții record de 2,4 miliarde de euro pentru educație și locuri de muncă în 2025: Toate acestea sunt posibile cu ajutorul banilor europeni

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat luni investiții record pentru educație și locuri de muncă, în valoare de 2,4 miliarde de euro, sumă alocată pentru anul 2025.

„Lucrăm în această perioadă la cel mai amplu pachet de finanțare lansat pentru educație în România, menit să ofere cu adevărat șanse egale tuturor copiilor. Sunt cifre care aduc de fapt povești vii, ce abia așteaptă să fie scrise”, a scris Marcel Boloș, pe Facebook.

Potrivit ministrului, aproximativ 275.000 de oameni vor avea șansa de a obține un loc de muncă mai bun, 44.000 de tineri își vor începe drumul spre prima lor slujbă beneficiind de un sprijin concret, iar peste 21.500 de profesori vor avea acces la metode moderne, adaptate timpurilor noastre.

„Vor fi cursuri gratuite pentru cei care își doresc o nouă meserie, burse Erasmus+ care să deschidă granițele lumii pentru studenți și inițiative speciale care să prevină abandonul școlar în comunitățile vulnerabile”, a adăugat Marcel Boloș. 

De asemenea, el a precizat că zeci de mii de elevi și angajați vor avea astfel acces la oportunități concrete de dezvoltare profesională și personală.

„Toate acestea fiind posibile cu ajutorul banilor europeni”, a concluzionat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Citiți și: Ministrul Marcel Boloș: În cadrul întrevederii cu Ursula von der Leyen, ne-am reafirmat angajamentul de a folosi la maximum oportunitățile oferite de finanțările europene

FONDURI EUROPENE

Ministrul Marcel Boloș: România are nevoie de o Politică de Coeziune puternică, în timp ce Europa are nevoie de o Românie puternică

Published

on

© Marcel Boloș / Facebook

România are nevoie de o Politică de Coeziune puternică, în timp ce Europa are nevoie de o Românie puternică”, a subliniat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, după o întrevedere cu comisarul european pentru buget, Piotr Serafin.

„Am fost astăzi, împreună cu comisarul european pentru buget, Piotr Serafin, la câteva proiecte dragi mie din Oradea, care demonstrează cu fapte ce înseamnă banii europeni bine investiți: un parc industrial care a generat investiții private de peste 1 miliard de euro și 6.000 de locuri de muncă, infrastructură modernizată, spitale, coridoare de mobilitate care conectează orașul la Europa”, a scris ministrul, pe Facebook.

De asemenea, Marcel Boloș a precizat că orașul Oradea are un portofoliu proiecte în valoare totală de 3 miliarde lei.

Făcând referire la investițiile finanțate din fonduri europene, ministrul a subliniat că acestea nu sprijină doar dezvoltarea României, ci contribuie și la consolidarea lanțurilor de producție care alimentează industriile din Europa de Vest.

„Deschid noi piețe de desfacere pentru companiile europene. Creează condiții stabile pentru investiții directe. Reduc presiunea pe migrația economică. Într-o Europă care își caută direcția pentru viitorul bugetar post-2027, i-am transmis domnului comisar: România susține o Politică de Coeziune puternică și după 2027, cu o alocare distinctă și un criteriu de repartizare bazat pe PIB-ul regional pe cap de locuitor”, a detaliat Marcel Boloș.

Totodată, ministrul a precizat că politica de coeziune trebuie să rămână o politică pentru toate regiunile, care să asigure un mix coerent și flexibil între nevoile și specificul local/regional și prioritățile orizontale și sectoriale ale UE.

„Trebuie să avem grijă în continuare de regiunile mai puțin dezvoltate, dar și să stimulăm cooperarea interregională pentru a dezvolta lanțurile valorice. Am vorbit și despre Politica Agricolă Comună, una dintre prioritățile majore fiind consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare și protejarea acestora împotriva practicilor comerciale neloiale”, a conchis Marcel Boloș.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Sebastian Burduja anunță semnarea a 60 de noi contracte de finanțare prin Fondul pentru Modernizare pentru proiecte de energie regenerabilă destinate autoconsumului instituțiilor publice

Published

on

© Sebastian Burduja / Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat sâmbătă că a fost depășită suma de două miliarde de lei investită în parcuri fotovoltaice pentru comunitățile locale, odată cu semnarea a 60 de noi contracte finanțate prin Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte de energie regenerabilă și soluții de stocare destinate autoconsumului instituțiilor publice. 

„Continuăm să punem la bătaie banii europeni pentru a schimba viața românilor în bine. Este un nou sprijin direct pentru comunitățile locale, pentru spitale, școli, instituții care consumă energie – fiecare dintre acestea își va putea produce propria energie de consum, cu efect direct în reducerea facturilor. Iar astfel rămân mai mulți bani pentru investiții, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru creșteri de venituri”, a scris Sebastian Burduja, pe Facebook.

 

Acesta a precizat că valoarea totală a proiectelor semnate este de 115 milioane lei, din care 100 de milioane reprezintă fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare. Capacitatea totală instalată este de 15,8 MW.

Burduja a amintit că, până în prezent, Ministerul Energiei a semnat 831 de contracte de finanțare prin acest apel din Fondul pentru Modernizare, cu o valoare totală de peste 2,1 miliarde de lei, din care finanțarea nerambursabilă depășește 1,8 miliarde de lei, echivalentul a peste 367 milioane de euro.

„Vorbim despre sute de milioane de euro, fonduri nerambursabile, care vin în România fără ca țara noastră să fie nevoită să îi dea înapoi, ci doar să îi pună la treabă. Folosim la maximum oportunitățile pe care le avem din Fondul pentru Modernizare. Fiecare euro folosit așa cum trebuie și fiecare MW nou instalat în sistemul energetic înseamnă accelerarea dezvoltării comunităților locale, perspective privind creșterea locurilor de muncă, a investițiilor și șansa tuturor românilor de a avea facturi mai mici”, a concluzionat minsitrul.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Marcel Boloș: Asigurăm continuarea a 18 proiecte esențiale care vor aduce gaz în locuințele a peste 44.000 de familii

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat miercuri deblocarea oficială a 18 proiecte esențiale pentru extinderea rețelelor de gaze naturale.

„Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reușit, după un an și jumătate, să deblocăm aceste 18 proiecte esențiale. Impactul lor va fi semnificativ pentru respectivele comunități: oamenii nu vor mai fi nevoiți să-și încălzească apartamentele cu lemne sau să îndure frigul iernilor grele. Există și efecte financiare pozitive: evităm riscul de a pierde 600 de milioane de lei care deja au fost investiți din fonduri europene și penalități. Tocmai din acest motiv am alocat peste 1,18 miliarde de lei pentru a finanța finalizarea acestor proiecte și a veni în sprijinul oamenilor care trăiesc în aceste comunități, cu o soluție mai bună decât încălzirea cu lemne”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit unui comunicat de presă.

 

Ministrul a precizat că extinderea a 839,6 km de rețea de transport și distribuție a gazelor naturale înseamnă mai mult decât infrastructură nouă: aduce confort, siguranță și o viață mai bună pentru oameni.

„Înseamnă să nu mai fie nevoie să se încălzească cu lemne sau să îndure frigul iernii. Ne ținem de cuvânt. Protejăm investițiile. Sprijinim comunitățile care așteaptă soluții concrete”, a subliniat Marcel Boloș.

Ce rezultate vor avea cele 18 proiecte:

  • 44.238 de gospodării la infrastructura modernă de distribuție a gazelor naturale;
  • 71.528 persoane își vor încălzi locuințele cu gaze naturale;
  • aproximativ 839,6 km de rețea de transport și distribuție a gazelor naturale extinsă;
  • 44 UAT-uri sprijinite pentru a avea rețea de transport și distribuție a gazelor naturale.

Inițial, cele 18 proiecte au fost finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 în cadrul axei prioritare 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale. În cadrul perioadei de programare 2014-2020, au fost eligibile pentru a fi decontate din fondurile europene cheltuielile realizate până la sfârșitul anului 2023. Pentru 18 contracte aflate în derulare, beneficiarii proiectelor au solicitat etapizarea, însă acestea nu au putut fi preluate pentru finanțare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

Soluția pentru finalizarea și operaționalizarea acestor proiecte, preluate între timp de către Administrația Fondului pentru Mediu, a fost reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2025 prin care cele 18 proiecte sunt preluate de MIPE, iar finanțarea este asigurată din Fondul pentru Mediu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA5 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA5 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.6 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO6 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA6 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending