Ministrul Muncii: Peste 80.000 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate

Peste 80.000 de copii au în prezent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinatate, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, joi seara, la România TV, scrie Agerpres.

“Este o cifră foarte mare, dar încă din 2012 ne preocupă acest aspect. De aceea am lucrat la modificarea Legii de protecție a copilului în care am introdus prevederi și sancțiuni inclusiv pentru autoritățile locale”, a precizat ministrul Muncii.

Aceasta a spus că în acest moment un părinte nu mai poate pleca fără să anunțe cui a lăsat copilul în grijă, iar asistenții sociali trebuie să verifice aceste declarații.

Ministrul Muncii a recunoscut că încă mai sunt copii abandonați, dar aceștia intră într-o altă formă de supraveghere și îngrijire. “Am introdus și în școli obligativitatea acordării de consiliere pentru acești copii, iar autoritățile locale trebuie să își crească atribuțiile în acest domeniu”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Potrivit sursei citate, în cadrul Ministerului se lucrează la o strategie pentru copii, menită să le asigure acestora un standard de viață minim și să reprezinte și o formă de a suplini alocația care este foarte mică și foarte greu de mărit per ansamblu. “Trebuie să dezvoltăm domeniul de servicii pentru copii. Indemnizația pentru copii este înfiorător de mică”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii susține, în continuare, acordarea de alocații diferențiat pentru copii, în funcție de venitul părinților, deși Curtea Constituțională a respins un astfel de demers, considerând că alocația este un drept universal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.