Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Ministrul pentru românii de pretutindeni, întrevederi cu oficiali din Marea Britanie pentru sprijinirea comunităților românești din Regatul Unit

Published

on

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut luni întâlniri cu oficialități guvernamentale britanice, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, în cadrul vizitei efectuate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în marja Galei “100 pentru Centenar” de la Londra, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Împreună cu Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, Dan Mihalache, ministrul Intotero a efectuat o deplasare la Brent, unde este concentrată cea mai numeroasă comunitate românească din Regatul Unit – aproximativ 80.000 de conaționali. Demnitarul a avut o întrevedere cu primarul Arshad Mahmood și cu liderul Consiliului, Muhammed Butt, principalele teme de discuție fiind situația comunității românești, precum și aspecte sociale și de integrare. Natalia-Elena Intotero a prezentat modalitățile prin care MRP vrea să le ofere cât mai mult sprijin românilor de peste hotare, să îi ajute să dezvolte proiecte în beneficiul comunității, pentru păstrarea tradițiilor, a culturii, a spiritualității, a identității și limbii române. Ministrul s-a referit și la succesul cu care au fost implementate, la nivelul mai multor state europene cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) și și-a exprimat dorința ca în viitor acest program să se extindă, în beneficiul cât mai multor copii români.

Ministrul a vizitat apoi, împreună cu Ambasadorul României în regatul Unit al Marii Britanii, Dan Mihalache, Biroul de Eliberare de Titluri de Călătorie amenajat la Brent Civic Centre.

“Am apreciat deschiderea de care autoritățile locale dau dovadă față de comunitatea românească. O dovadă a acestei deschideri este chiar autorizarea înființării acestui birou care reprezintă o inițiativă de mare succes, fiind atât de aproape de românii care s-au stabilit în număr atât de mare în Brent”, a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.

Delegația condusă de demnitarul român a avut apoi o întrevedere cu Lordul Martin John Callanan, secretar de Stat în Departamentul pentru ieșirea din Uniunea Europeană. România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anul 2019, iar în timpul mandatului de șase luni este preconizată ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ministrul Natalia-Elena Intotero arătat că prioritatea MRP o constituie protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de cetățeni români care locuiesc, studiază sau muncesc în Marea Britanie. Ministrul a subliniat că se pune accent pe derularea unor campanii de consultare cu comunitatea românească din Regatul Unit, comunitate direct afectată de procesul Brexit, și care trebuie să fie parte a procesului decizional.

Lordul Callanan a arătat că negocierile de până acum au rezolvat, în mare parte, drepturile cetățenilor europeni, pe durata perioadei de tranziție, și a afirmat că dorește ca Marea Britanie și România să aibă și în viitor o relație foarte bună și sigură. De asemenea, el a făcut referire la inițiativa recentă a Ministerului de Interne de la Londra, care a prezentat, la data de 21 iunie, proiectul privind procedura pentru obținerea permisului de ședere permanentă după Brexit (Settlement Scheme).

Exploatarea prin muncă și cazurile de sclavie modernă raportate în Marea Britanie, care au adesea drept victime cetățeni români, au fost temele principale de pe agenda convorbirilor ministrului Natalia-Elena Intotero cu secretarul de Stat pentru Imigrație, Caroline Nokes. Demnitarul și-a exprimat aprecierea față de interesul Guvernului britanic de a stopa fenomenul sclaviei moderne și s-a referit, de asemenea, la eforturile MRP, prin campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, de a-i face pe cei care pleacă sau vor să plece la lucru în afară să conștientizeze pericolele muncii la negru, să afle cum pot evita capcanele traficanților de persoane. Totodată, ministrul român și ministrul de stat britanic au discutat stadiul în care se află Proiectul de Strategie Comună privind Sclavia Modernă (UK-Romania Joint Strategy on Modern Slavery), precum și despre protecția cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit.

Natalia-Elena Intotero și-a manifestat preocuparea privind viitorul studenților români din Marea Britanie. “Avem în jur de 10.000 de studenți în Regatul Unit și suntem preocupați de statutul lor după Brexit, în special în privința taxelor de școlarizare”, a punctat ministrul.

Secretarul de Stat Caroline Nokes a salutat faptul că România are un minister pentru românii de peste hotare și a afirmat că existența ministerului facilitează informarea comunității românești din Marea Britanie. În acest context, cei doi oficiali au convenit să mențină și în viitor un dialog deschis inclusiv în ce privește viitoarea politică pentru imigrație pe care Guvernul de la Londra o va face publică în perioada următoare.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMUNICATE DE PRESĂ

LSRS premiază excelența academică în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Studenților Români din Străinătate

Published

on

© Liga Studentilor Romani din Strainatate/ Facebook

Gala Ligii Sutdenților din Români din Străinătate (LSRS) premiază, pe baza unei competiții deschise, studenţii şi absolvenţii din diaspora românească ce are ca scop recunoașterea performanțelor academice și extracurriculare.

Acesta este singurul eveniment național destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni, anunță LSRS printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2019 a reprezentat o ocazie de a aduce alături reprezentanți de valoare ai diasporei academice și personalități recunoscute din mediul public, privat și non-guvernamental românesc. La împlinirea a 10 ani de LSRS, la gală s-au înscris peste 800 de participanți și au fost acordate 7 premii.

Gala LSRS 2020, care va avea loc la 7 ianuarie anul viitor, premiază astfel următoarele categorii:

Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Universitar (licență și masterat)

Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Post-Universitar (doctorat și post-doctorat)

Studentul Român al Anului din America de Nord

Studentul Român al Anului de pe alte Continente

Studentul Român al Anului din cadrul ERASMUS

Studentul Anului în România

Premiul Special în Arte (adresată și studenților din România).

Înscrierile se pot face accesând linkul următor: https://bit.ly/2pxkfvm.

Cei care doresc să recomande anonim un student, o pot face accesând următorul link: http://bit.ly/2lKMO6J.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă, a cărei activitate este susținută de implicarea și devotamentul a peste 300 de voluntari, studenți și absolvenți români din întreaga lume.

Cu ajutorul lor, LSRS reușește să organizeze anual activități și evenimente dedicate celor peste 13.000 de membrii ai Ligii din peste 50 de țări, dar și comunităților de români de peste hotare.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Banca Mondială: Georgia și Macedonia de Nord, două dintre cele mai bune destinații de investiții din top 20 la nivel mondial, pe fondul reformelor pentru consolidarea mediului de afaceri

Published

on

Economiile din Europa și Asia Centrală înregistrează o dinamică sporită în avântul, deja accentuat, de îmbunătățire a mediului de afaceri, prin implementarea unui număr de 56 de reforme și prin poziția de lider, la nivel mondial, din punct de vedere al reformelor direcționate către plata impozitelor și punerea în aplicare a contractelor, conform studiului Doing Business 2020 realizat de Banca Mondială, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro

Regiunea Europa și Asia Centrală găzduiește două dintre cele mai bune destinații de afaceri din top 20 la nivel mondial – Georgia (locul 7 în clasament) și Macedonia de Nord (locul 17 în clasament). Tadjikistan se situează printre primele zece economii care au înregistrat cel mai mare grad de îmbunătățire la nivel mondial în perioada de 12 luni premergătoare datei de 1 mai. Azerbaidjan, Kârgâzstan, Kosovo și Uzbekistan se numărau printre primele 20 de economii cu cel mai ridicat grad de îmbunătățire la nivel mondial.

,,Economiile din Europa și Asia Centrală  continuă să înregistreze un progres semnificativ în stimularea spiritului antreprenorial și promovarea creșterii economice”, a declarat Santiago Croci Downes, Manager de Program al Unității Doing Business. ,,Pe măsura accelerării ritmului reformelor, economiile care au rămas în urmă pot învăța din bunele practici adoptate de țările vecine.”

În regiune s-a implementat cel mai mare număr de reforme (nouă), la nivel mondial, cu privire la plata impozitelor – dacă avem în vedere că 22 de economii din regiune permit în prezent depunerea electronică a declarațiilor fiscale, dar și cu privire la punerea în aplicare a contractelor (șase reforme), dacă avem în vedere că în regiunea Europa și Asia Centrală există cel mai eficient sistem judiciar în materie comercială.  Economiile din Europa și Asia Centrală se evidențiază și prin ușurința înregistrării proprietății: transferul de proprietate se realizează la un cost mediu de 2,7% din valoarea proprietății, așadar la un cost mai mic față de media de 4,2% înregistrată în rândul țărilor cu venituri ridicate din OCDE.

Regiunea Europa și Asia Centrală a înregistrat o evoluție bună și pe termen lung, întrucât, în cei 17 ani acoperiți de studiul Doing Business, multe dintre țările din regiune au diminuat cerințele cu privire la capitalul social și au îmbunătățit sistemele de raportare cu privire la credite.

Tadjikistan și-a îmbunătățit locul în clasament datorită reformelor în domenii precum începerea unei afaceri, comerțul transfrontalier și accesul la credite. De exemplu, Guvernul a eficientizat durata procesului de trecere prin vamă în cazul exporturilor de mărfuri perisabile și a îmbunătățit accesul la credite prin lansarea unui registru modern de garanții reale.

Federaţia Rusă a implementat trei reforme pe parcursului anului trecut, acestea incluzând accelerarea procesului de alimentare cu energie electrică și simplificarea conformării fiscale. Investitorii minoritari au beneficiat de sisteme de protecție consolidate, ca urmare a unor cerințe mai mari privind transparența corporativă.

Serbia şi Ucraina au implementat câte șase reforme fiecare. Ambele economii au simplificat procesul de obținere a autorizațiilor de construcție și de alimentare cu energie electrică și au consolidat drepturile investitorilor minoritari. Serbia a simplificat sistemul de plată a impozitelor, iar Ucraina a instaurat un nou registru public al creditelor și a sporit transparența sistemului de administrare a terenurilor.

Regiunea a înregistrat o performanță scăzută în domenii precum obținerea autorizațiilor de construcție și introducerea energiei electrice. În regiune, pentru obținerea autorizațiilor de construcție sunt necesare, în medie, 170 de zile, față de cele 152 de zile necesare în economiile cu venituri ridicate din OCDE. În mod similar, în Europa și Asia Centrală, racordarea unui depozit nou la rețea durează, în medie, aproape 100 de zile, cu 25 de zile mai mult față de economiile cu venituri ridicate din OCDE.

În pofida faptului că majoritatea economiilor din regiune continuă procesul de implementare a reformelor într-un ritm constant, există câteva economii care au rămas în continuare în urmă. În ultimii cinci ani, Bulgaria a implementat o singură reformă menită să îmbunățățească mediul de afaceri, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Muntenegru au implementat, în aceeași perioadă, trei, respectiv patru reforme.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Reprezentantul permanent al României la ONU: Egalitatea de gen este centrală pentru toate aspectele corelate cu pacea şi securitatea internaţională

Published

on

Integrarea unei perspective de gen în consolidarea păcii este vitală, este mesajul tranmis de ambasadorul României la ONU, Ion I. Jinga, care a prezidat reuniunea pe tema consolidării legăturilor dintre tematuica Femeile, Pacea și Securitatea și consolidarea păcii, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a condus luni, 21 octombrie 2019, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), reuniunea pe tema ranforsării conexiunilor dintre tematica Femeile, Pacea şi Securitatea şi consolidarea păcii.

La eveniment au participat reprezentanți de nivel înalt din sistemul ONU, reprezentanți ai organizațiilor regionale, ai societății civile, precum și Reprezentanții Permanenți ai statelor membre ale Comisiei pentru Consolidarea Păcii. Panelul evenimentului a fost format din: doamna Ana Maria Menéndez, Secretar-general adjunct ONU; doamna Anita Bhatia, Subsecretar-general ONU, UN Women; Dr. Alhaji Sarjoh Bah, Consilier principal pentru Pace, Securitate și Guvernanţă în cadrul Delegaţiei Uniunii Africane la Națiunile Unite; doamna Emma Johnson, Youth Action, Irlanda și doamna Mavic Cabrera Balleza, director al organizatiei neguvernamentale Global Network of Women Peacebuilders.

Reprezentantul Permanent al României la ONU a arătat că evenimentul reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a evalua progresele înregistrate în implementarea Agendei “Femeile, Pacea şi Securitatea”, în contextul în care în 2020 se vor aniversa 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate privind Femeile, Pacea şi Securitatea și 25 de ani de la Conferinţa Mondială privind Femeile (Beijing Platform for Action, 1995). Recomandările rezultate în urma acestei reuniuni vor contribui la dezbaterea din Consiliul de Securitate pe aceeași temă, programată să se desfăşoare pe 29 octombrie 2019.

Diplomatul roman a subliniat, totodată, centralitatea egalității pentru toate aspectele corelate cu pacea şi securitatea internaţională și a punctat că: „integrarea unei perspective de gen în consolidarea păcii este vitală și, în acest scop, subiectul Femeile, Pacea şi Securitatea reprezintă o temă esențială pentru toate aspectele activității sistemului Națiunilor Unite, inclusiv a Comisiei pentru Consolidarea Păcii, în sprijinul statelor membre”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending