Connect with us

#RO2019EU

Ministrul Petre Daea, la prima prezidare a Consiliului UE: Banii pentru fermieri condiționați de criterii de performanță

Published

on

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezidat astăzi prima reuniune a formațiunii Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) din programul de lucru al Președinției române la Consiliul UE. Pe agenda de discuții s-au aflat subiecte precum repartizarea cotelor tarifare incluse în lista Organizației Mondiale a Comerțului a UE, regulementul de implementare a clauzelor de salvgardare și a altor mecanisme care permit retragerea temporară a preferințelor din acordurile comerciale cu țări terțe, prezentarea priorităților României în domeniul agriculturii și reforma Politicii Agricole Comune, care este, de altfel, prioritatea principală a președinției. Legat de acest ultim punct de pe agenda de astăzi, accentul s-a pus pe discutarea noului model de performanță care să facă tranziția de la conformitate spre o orientare bazată pe rezultate, a mecanismului de reportare anualăa disciplinei financiare, dar și  a rezervei pentru agricultură.

Ministrul român a exprimat recunoștința Președinției față de Austria, care a implicat-o îndeaproape în lucrările sale, ceea ce a contribuit la preluarea mandatului nostru în cele mai bune condiții, dar și Comisiei Europene pentru ,,permanenta disponibilitate de a aduce clarificări în privința propunerilor sale”. 

Referitor la reforma Politicii Agricole Comune, Petre Daea a amintit importanța acesteia pentru UE și nevoia de cooperare și clarificare a direcției în care se va îndrepta acest dosar în funcție de preferințele statelor membre:

,,Este o politică esențială a UE. Ea îi ajută pe fermeri să furnizeze bunuri și servicii importante pentru cetățenii noștri. Aceștia asigură alimente de înaltă calitate la prețuri rezonabile, mențin dinamismul zonelor rurale și contribuie la utilizarea durabilă a resurselor naturale. Prin urmare, este esențial ca reforma PAC să fie făcută așa cum trebuie. Suntem conștienți de responsabilitatea președinției române și vă asigurăm că vom face cât mai multe pentru avansarea acestui dosar, însă este nevoie de un efort comun. Vom avea nevoie de contribuția dumneavoastră și să ne spuneți în ce direcție vreți să mergeți.” 

În calitate de președinte al Consiliului AGRIFISH, Petre Daea a avut posibilitatea de a îndrepta dezbaterea spre elementul central al reformei PAC și anume, noul model pentru evaluarea performanței în realizarea obiectivelor din domeniu, precum și spre rezerva pentru agricultură și disciplina financiară.

Referitor la modelul de performanță, ministrul a afirmat:

,,Prin propunerea Comisiei, PAC poate să devină mai orientată spre rezultate, prin trecerea de la un model bazat pe conformitate, la unul bazat pe performanță. Acest model permite statelor membre să-și adapteze măsurile de sprijin la noile nevoi de pe teren. Deși conceptul general și obiectivele sale sunt foarte tentante, discuțiile au arătat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru ca acest model să fie mai ușor de pus în practică. CE propune ca statele membre să stabilească obiective de etapă anuale privind performanța și să prezinte în fiecare an, până la 15 februarie, în cadrul unui raport de performanță, măsura în care au fost realizate aceste obiective. În cazul în care diferența dintre rezultate și obiectivele propuse depășește o anumită marjă, Comisia va cere statelor membre să prezinte un plan de remediere.”

În ceea ce privește rezerva de criză a UE pentru agricultură și aplicarea mecanismului disciplinei financiare, Daea a oferit câteva informații legate de poziționarea unor state membre:

,,Comisia propune menținerea mecanismului de disciplină financiară pentru a se asigura că finanțarea PAC respectă plafoanele anuale. Se pare că există sprijin larg în acest sens, dar unele delegații consideră că ar putea fi menținut și pragul de 2000 euro pentru ca disciplina financiară să nu fie aplicată micilor fermieri.”

,,Comisia propune menținerea unei rezerve pentru agricultură care să facă față anumitor evoluții ale pieței sau crize majore. Delegațiile pot sprijini aceste măsuri. Cu toate acestea, deși utilizarea mecanismul de reportare a cuantumurilor neutilizate pentru crearea fondului de rezervă pentru agricultură poate părea acceptabil, unele delegații nu sunt de acord cu folosirea cuantumurilor din 2020 pentru crearea rezervei. Ele consideră că aceste cuantumuri ar trebui rambursate și utilizați alți bani.”

În acest context, Președinția română a dorit să afle opinia miniștrilor de resort cu privire la crearea rezervei pentru agricultură din 2021 prin folosirea fondurilor reportate în 2020, dar și cu privire la menținerea pragului de 2000 euro pentru aplicarea disciplinei financiare. De asemenea, statele membre și-au exprimat punctul de vedere în legătură cu tipul de informații care ar trebui furnizate în mod obligatoriu până la 15 februarie în raportul de performanță, astfel încât să se garanteze asumarea răspunderii și să fie oferite asigurări, dar și cu privire la o abordare progresivă a implementării noului model de performanță care să sprijine eforturile statelor membre privind punerea în aplicare a acestuia.

Menționăm că cea mai mare parte a reuniunii de astăzi s-a axat pe dezbaterea acestor elemente de noutate ale reformei PAC pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Ministrul Petre Daea a ținut să le amintească membrilor formațiunii că Președinția Consiliului nu poate adopta concluzii în ceea ce privește aspectele financiare ale mecanismului pentru aplicarea disciplinei financiare și ale rezervei pentru agricultură deoarece sunt tratate de Consiliul Afaceri Generale în contextul discuțiilor viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, iar deciziile acestuia nu pot fi prevăzute la reuniunea de astăzi.

,,Președinția română poate doar să noteze opiniile miniștrilor, fără să adopte concluzii. Dacă Președinția va considera necesar, va transmite opiniile dumneavoastră colegilor din Consiliul Afaceri Generale”

Reamintim că, în afara concentrării pe progresul negocierilor privind modernizarea și simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020, Președinția Română a Consiliului UE are în programul său de lucru pentru cele șase luni de mandat, următoarele priorități în sfera agriculturii:

  • identificarea unor măsuri de încurajare a producției de proteine vegetale și sensibilizarea publicului cu privire la subiectul sănătății plantelor. Președinția va duce mai departe dezbaterile pe această temă, având drept obiectiv asigurarea independenței UE în sectorul proteinelor vegetale.
  • monitorizarea și protecția sănătății animale la frontierele UE; punerea în aplicare de măsuri pentru controlul, monitorizarea și eradicarea bolilor majore ale animalelor și privind rolul pe care îl joacă biosecuritatea și rezistența la antimicrobiene în medicina veterinară
  • Consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente va rămâne o prioritate în cursul președinției române. Obiectivul avut în vedere este adoptarea oficială a directivei privind practicile comerciale neloiale. Aceasta va îmbunătăți poziția fermierilor, care sunt în prezent considerați a fi veriga cea mai vulnerabilă din lanțul de aprovizionare cu alimente.
  • continuarea lucrărilor privind planurile de gestionare multianuale a stocurilor  pește ale UE, cu scopul de a ajunge la un acord politic cu Parlamentul European. Printre aceste planuri se numără cele privind Oceanul Atlantic de Vest și apele din vestul Mării Mediterane

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Doi foști oficiali europeni, decorați de președintele Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat României în exercitarea preşedinţiei Consiliului UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri un decret de decorare a lui Hubert Legal, fost director general al Serviciului Juridic al Consiliului Uniunii Europene, și a lui Dominique Ristori, fost director general al Direcţiei Generale Energie din cadrul Comisiei Europene, pentru sprijinul acordat de cei doi foști oficiali în exercitarea președinției României la Consiliul UE.

”În semn de apreciere pentru susţinerea constantă acordată ţării noastre în exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pentru buna colaborare avută, de-a lungul timpului, cu instituţiile româneşti, Președintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor domnului Hubert Legal, fost director general al Serviciului Juridic al Consiliului Uniunii Europene, și domnului Dominique Ristori, fost director general al Direcţiei Generale Energie din cadrul Comisiei Europene”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

România a deținut în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 prima sa președinție la nivelul Consiliul Uniunii Europene, un mandat ce se aștepta a fi marcat de ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie, de alegerile pentru Parlamentul European și debutul negocierilor pentru viitoarea garnitură de lideri ai instituțiilor UE, de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual și de pachetul ”primul summit al UE de Ziua Europei, de la Sibiu, și adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024”.

La finalul acestei președinții, liderii europeni au aprobat în noaptea din 20 spre 21 iunie Agenda Strategică pentru următorii cinci ani a fost adoptată, în conținutul căreia Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au promis ”să protejeze modul de viață european” într-o lume ”supusă schimbărilor rapide”.

Amintim faptul că, la 9 mai 2019, cu ocazia primului summit din istoria UE organizat chiar de Ziua Europei, Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni au dat naștere ”Spiritului de la Sibiu”.

Citiți și
Bilanțul primei președinții române, făcut de Consiliul UE: ”Ați lucrat din greu pentru a aproba 90 de dosare legislative. Felicitări!”. Care sunt realizările majore ale României în fruntea UE
Donald Tusk, mesaj pe Twitter pentru România: Mulțumiri lui Klaus Iohannis și echipei sale pentru o președinție de succes a Consiliului UE
Klaus Iohannis a definit la Bruxelles moștenirea celor șase luni la șefia Consiliului UE: ”România este mult mai bună decât imaginea pe care o are. Cred că asta este o moștenire bună”
Klaus Iohannis a făcut bilanțul președinției României la Consiliul UE în fața liderilor europeni: ”Așa arată Europa în forma ei cea mai bună”

Continue Reading

#RO2019EU

Aproximativ 15% din dosarele aprobate în timpul preşedinţiei României la Consiliul UE au vizat domenii aflate în competenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară

Published

on

© RO2019EU/ Facebook

Circa 15% din totalul dosarelor aprobate în timpul Preşedinţiei României la Consiliului UE au vizat domenii aflate în competenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma dezbaterilor şi acordurilor încheiate pe aceste dosare rezultând 17 acte normative, potrivit preşedintelui ASF, Leonardo Badea, informează Agerpres.

Consiliul Uniunii Europene, instituția pe care România a prezidat-o până pentru prima dată în perioada 1-30 iunie 2019, a salutat eforturile președinției rotative a țării noastre pe parcursul unui semestru în care au fost adoptate 90 de acte legislative.

Cele mai multe dosare au fost adoptate în sfera economico-financiară, în special în privința Uniunii Bancare. Cele 14 dosare privind Brexit au necesitat aprobare în condițiile în care sub președinția României la Consiliul UE ar fi trebuit să se producă retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată la 29 martie și prelungită, în prezent, până la 31 octombrie.

Citiți și: Bilanțul primei președinții române, făcut de Consiliul UE: ”Ați lucrat din greu pentru a aproba 90 de dosare legislative. Felicitări!”. Care sunt realizările majore ale României în fruntea UE

“Aproximativ 15% din totalul de dosare aprobate în timpul celor 6 luni de Preşedinţie română au vizat domenii aflate în competenţa ASF. Urmare a dezbaterilor şi a acordurilor încheiate pe aceste dosare au rezultat 17 acte legislative. Dintre cele mai importante dosare în care autoritatea a fost implicată în atingerea unui acord, menţionez cel pentru Produsul Paneuropean de Pensii Private, Finanţarea IMM de pe Piaţa de Capital, Distribuţia Transfrontalieră a Fondurilor de Investiţii”, susţine Badea într-o declaraţie remisă AGERPRES.

El a precizat că pe zona financiară non-bancară au fost aprobate 12 dosare, respectiv 9 dosare în acord politic, 1 dosar în acord general şi 2 dosare în negociere.

“După cum bine ştiţi, la 30 iunie s-a terminat perioada de 6 luni în care România a exercitat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pe parcursul acestei perioade, reprezentanţii României s-au achitat de sarcini cu brio, astfel încât la finalul Preşedinţiei României, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a apreciat adoptarea a 90 de dosare legislative ca fiind ‘impresionantă’. Pe zona financiar non-bancară, aflată în coordonarea ASF, au fost aprobate 12 dosare (mai exact 9 dosare în acord politic, 1 dosar în acord general şi 2 dosare în negociere)”, a spus Leonardo Badea.

Acesta a făcut referire şi la cadrul macroeconomic şi a semnalat că, în România, acesta se caracterizează prin revenirea investiţiilor în teritoriu pozitiv şi relativa intensificare a consumului privat, principalul determinant al expansiunii economice, pe fondul unei majorări a deficitului extern.

Şeful ASF a menţionat că piaţa de capital europeană este în prezent mai puţin afectată de războiul comercial dintre SUA şi China şi este mai preocupată de rezultatul BREXIT.

“În cazul unui BREXIT greu, efectele de pe pieţele externe vor diminua capitalizarea pieţei de capital din România, deoarece investitorii străini se vor retrage de pe pieţele mai riscante. Tendinţa indicelui STOXX600 (indicele european n.r) a continuat să crească în iunie, în timp ce indicele se află la nivelul său de echilibru”, a explicat Leonardo Badea.

Continue Reading

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă, în plenul din Strasbourg: Nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat mandatul președinției române la Consiliul UE, acesta a fost condus de Guvern

Published

on

© European Parliament

”Preşedinţia română la Consiliul UE a fost condusă de Guvern, nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat acest mandat”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, marţi, la dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României a Consiliului UE, organizată în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

”Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, în care a prezentat bilanțul Președinției României la Consiliul UE, încheiată la data de 30 iunie. 

”A fost important să arătăm că instituțiile europene lucrează pentru cetățeni, că oferă rezultate care îmbunătățesc viața acestora și oferă perspective pentru viitor. Am satisfacția de a afirma că România a reușit acest lucru. Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene.  România a demonstrat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări și tendințe care pun sub semnul intrebării determinarea Uniunii de a progresa”, a afirmat premierul României. 

De asemenea, premierul a declarat că că România a dovedit că poate contribui la valoarea adăugată a UE, aspect reflectat în bilanțul consistent pe care îl predă: 90 de dosare încheiate și peste 2500 de reuniuni și evenimente organizate, la care se adaugă facilitarea adoptării a 84 de concluzii ale Consiliului pe multiple teme de interes comun.

Citiți și: Premierul Viorica Dăncilă prezintă bilanțul Președinției României la Consiliul UE, în plenul de la Strasbourg: Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene

În aceeași zi, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli. De asemenea, în timpul întrevederii, înaltul oficial al Guvernului, a reiterat faptul că România ”va sprijini în continuare avansarea proiectului european și va milita pentru întărirea unității și a coeziuni”.

Citiți și: Premierul Viorica Dăncila, prima întrevedere cu noul președinte al Parlamentului European, David Sassoli: Avansarea proiectului european, prioritatea României

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending