Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Ministrul Proiectelor Europene anunță că noul cadru de colaborare cu Banca Europeană de Investiții pentru PNRR și programele operaționale 2021-2027 este aproape de finalizare

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a subliniat că MIPE a lucrat ”extrem de bine cu BEI pentru a contura instrumentele financiare incluse în PNRR”, fiind ”foarte interesat să continuam aceste mecanisme și în Programele Operaționale, prin deschiderea către combinarea grantului clasic cu instrumentul financiar”.

Oficialul român a avut joi o întrevedere cu o delegație a Grupului Băncii Europene de Investiții, condusă de vicepreședintele Christian Kettel-Thomsen.

Potrivit unui comunicat al MIPE remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile au avut ca temă principală colaborarea cu Grupul BEI pentru programele aferente politicii de coeziune 2021-2027 si PNRR, iar Memorandumul de Înțelegere care definește cadrul colaborării este aproape de finalizare.

”Apreciem modul în care Grupul BEI s-a implicat în implementarea unor programe europene până în prezent, în special in sectoarele cheie ale economiei. Pentru mediul de afaceri, instrumentele financiare ca modalitate de finanțare vor avea tot mai multă greutate, o parte dintre acestea fiind propuse a se derula prin intermediul Grupului BEI. Am lucrat extrem de bine cu BEI pentru a contura instrumentele financiare incluse în PNRR și sunt foarte interesat să continuam aceste mecanisme și în Programele Operaționale, prin deschiderea către combinarea grantului clasic cu instrumentul financiar”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

În cursul întâlnirii au fost discutate detalii despre necesitățile de finanțare ale României în contextul programelor care vor demara, inclusiv aspecte specifice pe sectoare, precum energie, transporturi, fiscalitate.

”Expertiza Grupului Băncii Europene de Investiții este gata să fie aplicată de România nu numai în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, dar și în cadrul Mecanismului de tranziție justă, al politicii de coeziune, Invest EU și al Fondului de Modernizare. Acest sprijin financiar considerabil din partea UE reprezintă o oportunitate fără precedent pentru România și ne angajăm să colaborăm cu guvernul pentru a realiza acest lucru. Am apreciat în mod deosebit deschiderea partenerilor români și așteptăm cu interes o cooperare extinsă, care să se bazeze pe rezultatele obținute în ultimele două perioade de programare”, a declarat vicepreședintele Christian Kettel-Thomsen.

La întâlnire au luat parte Teodora Preoteasa, director general, Direcția programare și coordonare sistem, Svetlana Gomboș, Director General AM Programul Operațional Competitivitate (POC), George Carpusor, șef serviciu AM POC.

Din delegația Grupului BEI au făcut parte Lara Tassan Zanin, reprezentantul rezident al Grupului BEI în România, Manuel Duenas, șef de divizie, Sector Public, Departamentul Europa Centrală și Sud-Est, Anita Fuerstenberg-Lucius, director, Departamentul Europa Centrală și Sud-Est.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Președintele BEI estimează că reconstrucția Ucrainei ar putea costa 1000 de miliarde de euro: ”Europa va trebui să joace cel mai important rol”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Ucraina ar putea avea nevoie de o asistență externă de până la 1000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a anunțat marți Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

”Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina”, a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că ”Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei”.

Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al UE, ar putea juca un rol central în canalizarea banilor de la Uniunea Europeană spre Ucraina. Conform unor surse citate anterior de Bloomberg, BEI este și canalul preferat de guvernul german pentru miliardele de euro care ar urma să iasă din blocul european.

Evaluarea avansată de oficialul BEI vine într-un moment în care șefii de stat sau de guvern se reunesc joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta, printre altele, despre planul de reconstrucție a Ucrainei, dar și despre acordarea statutului de țară candidată la UE.

Viitoarea președinție cehă a Consiliului Uniunii Europene, al cărei mandat debutează la 1 iulie, va acorda prioritate organizării unui summit priivnd reconstrucția Ucrainei și lansării unui plan Marshall pentru această țară.

La finalul lunii mai, Comisia Europeană a deblocat 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară pentru Ucraina pentru a sprijini funcționarea continuă a statului în această conjunctură critică, determinată de izbucnirea războiului de către Rusia.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Nicolae Ciucă: Acordul între BEI și Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare constituie un pas important pentru România în dezideratul său de a face tranziția către o economie verde

Published

on

© Guvernul României / Facebook

Acordul între Banca Europeană de Investiții și Societatea Națională Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare este un demers care se înscrie în obiectivele și nivelul de ambiție al Guvernului pentru realizarea tranziției către o economie verde, a trasmis luni premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.

“Semnarea acordului de consultanță între Banca Europeană de Investiții și Societatea Națională Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare constituie un pas important pentru România “în dezideratul său de a face tranziția către o economie verde. Strategia urmată de companii precum SNTGN Transgaz SA dovedește că tranziția se poate face progresiv și că atingerea obiectivelor trebuie acompaniată de resurse adecvate. Demersul companiei constituie un exemplu de bună practică și încurajez toate instituțiile, toate societățile comerciale să îl urmeze”, a declarat prim-ministrul României.

Mai mult, Nicolae Ciucă a precizat că acest proiect contribuie și  la îndeplinirea obiectivelor din PNRR, astfel încât “să menținem echilibrul între reforme și investiții”.

El a mulțumit Băncii Europene pentru Investiții pentru tot suportul pe care l-a acordat până acum și îl va acorda de aici înainte României.

De asemenea, prim-ministrul a precizat că Bancă Europeană de Investiții va asigura sprijin şi Ministerului Educației, finanțând o serie întreagă de proiecte în universitățile din România și va acorda sprijin tinerilor care provin din familiile cu venituri mici.

“Acest sprijin constituie o experiență care ne dă încrederea că putem continua şi de aici înainte și identifica oportunitățile create atât de situația de securitate în care ne găsim, cu specificul țărilor de graniță a Ucrainei, și, desigur, celelalte oportunități prin care căutăm să ne asigurăm sursele de energie și independența energetică față de Rusia. Mulțumindu-vă și felicitându-vă încă o dată, vă doresc succes în derularea programului”, a conchis premierul.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Global Gateway în acțiune: Comisia Europeană și BEI au semnat un acord care permite continuarea investițiilor la nivel mondial în domenii precum energia curată sau infrastructura digitală și de transport

Published

on

©️ European Union / EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un ambițios acord de garantare prin care executivul european se angajează să sprijine operațiuni financiare ale BEI a căror valoare se poate ridica până la 26,7 miliarde de euro pentru a permite investiții publice esențiale în domenii precum energia curată, infrastructura digitală și de transport, sănătatea și educația în următorii șapte ani, punând astfel în aplicare Global Gateway.

”Acordul de garantare istoric încheiat astăzi cu Banca Europeană de Investiții va permite finanțarea punerii în aplicare a planurilor noastre economice și de investiții pentru Balcanii de Vest, vecinătatea sudică și cea estică. Am lansat aceste trei planuri de investiții substanțiale pentru a sprijini redresarea socio-economică post-COVID și pentru a accelera eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre aceste țări și UE. Am lucrat împreună cu regiunea pentru a identifica principalele blocaje în dezvoltarea lor. Deși fiecare plan de investiții este conceput în mod individual pentru regiune, acesta vizează construirea unor conexiuni rutiere, feroviare și digitale mai rapide și mai durabile, decarbonizarea economiilor, asigurarea unor surse de energie sigure, crearea de oportunități de afaceri sustenabile și crearea unor condiții care să determine generația tânără să rămână în regiune. În următorii ani, împreună cu BEI, vom putea realiza în Balcanii de Vest, în țările din vecinătatea sudică și în țările Parteneriatului estic aceste investiții atât de necesare și așteptate, aducând creștere economică și locuri de muncă în mod direct și la o scară mai mare decât oricând”, a punctat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, potrivit unui comunicat al instituției. 

”Global Gateway ne va ajuta să conectăm Europa și partenerii din întreaga lume, prin investiții în infrastructuri sustenabile și de înaltă calitate. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de parteneriate mai puternice, susținute de instrumente financiare ambițioase, cum ar fi acordul de garantare de astăzi. Ne bazăm pe Banca Europeană de Investiții ca partener strategic cheie în cadrul implementării strategiei Global Gateway. Prin intermediul instrumentului nostru puternic, Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus, garanțiile noastre vor mobiliza miliarde de investiții – atât din sectorul public, cât și din cel privat. Aceasta este echipa Europa în acțiune, care lucrează împreună pentru a crea un impact transformațional pentru partenerii noștri”, a detaliat, la rândul său, comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

”Acordul semnat astăzi este un instrument esențial pentru punerea în aplicare a strategiei Global Gateway și pentru sprijinirea unei redresări ecologice, digitale și favorabile incluziunii la nivel mondial. Provocările actuale necesită niveluri de investiții fără precedent. Parteneriatele, cooperarea multilaterală și mobilizarea capitalului privat sunt condiții prealabile pentru a avea succes. Prin intermediul BEI Global, noua noastră ramură pentru parteneriate internaționale și finanțare pentru dezvoltare, ne propunem să sporim impactul investițiilor UE în întreaga lume, printr-o cooperare mai strânsă în cadrul unei abordări de tip <<Team Europe>>. Acest lucru ne va ajuta pe toți să sporim impactul eforturilor Europei în toate țările noastre partenere”, a explicat președintele BEI, Werner Hoyer.

Acest acord de garantare va fi cel mai mare acord de garantare semnat în cadrul noului Fond European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (”EFSD+”), instituit prin regulamentul NDICI – Global Europe. Acesta va sprijini tranziția ecologică și digitală în țările partenere ale UE și punerea în aplicare a strategiei Global Gateway, inclusiv a pachetului de investiții Global Gateway Africa-Europa. 

Acest acord de garantare va permite BEI să finanțeze punerea în aplicare a investițiilor-cheie identificate în planurile economice și de investiții ale UE pentru Balcanii de Vest și pentru regiunile din vecinătatea sudică și estică. Mai mult de două treimi din această acoperire a garanției este planificată pentru investiții în țările implicate în procesul de extindere și în țările vecine. Aceasta va contribui, de asemenea, la finanțarea reconstrucției post-război a Ucrainei. Partea rămasă va fi utilizată pentru împrumuturi BEI pentru proiecte în Africa Subsahariană, Asia, Pacific, America Latină și Caraibe.

Acordul de garantare EFSD+ pentru împrumuturile suverane ale BEI reprezintă o parte importantă a punerii în aplicare a noului Fond European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (”EFSD+”) instituit prin regulamentul privind Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (”NDICI – Europa globală”), care a intrat în vigoare în iunie 2021. EFSD+ acoperă, de asemenea, țările în curs de preaderare.

EFSD+ este brațul financiar integrat al NDICI- Europa Globală care furnizează capacitate de finanțare sub formă de garanții bugetare, împrumuturi, capitaluri proprii, asistență tehnică și granturi la nivel mondial pentru a sprijini investițiile care susțin realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și promovează reziliența socio-economică și de mediu în țările partenere, cu un accent deosebit pe eradicarea sărăciei.

Sprijinul pentru investiții prin intermediul FESI+ include o acoperire de până la 40 de miliarde de euro sub formă de garație din partea Garanției pentru acțiuni externe a UE. Din această sumă, 26,725 miliarde de euro reprezintă partea din garanția pentru acțiuni externe care acoperă investițiile realizate de BEI.

Rațiunea din spatele garanției bugetare a UE este aceea de acoperire a riscului împrumuturilor BEI în afara UE, permițând astfel băncii să finanțeze proiecte în sprijinul politicii UE în medii cu risc mai ridicat.

Garanția UE permite BEI să realizeze investiții în sectorul public, cum ar fi reabilitarea și construcția de căi ferate, drumuri, școli, spitale sau infrastructuri de apă și canalizare, în medii mai riscante din afara UE.

Cu ajutorul garanției UE, BEI va putea acorda împrumuturi cu perioade de rambursare mai lungi, perioade de grație și rate scăzute ale dobânzii.  Operațiunile de finanțare întreprinse de BEI cu ajutorul garanției UE vor răspunde politicilor UE și priorităților politice specifice ale cooperării UE cu țările partenere.

În plus față de această garanție rezervată în mod special BEI, Comisia va oferi, în cadrul arhitecturii deschise a FESI+, o garanție de până la 13 miliarde de euro până în 2027. Această garanție va fi utilizată de o serie de parteneri de implementare, și anume instituții financiare internaționale (inclusiv BEI) și instituții europene de finanțare a dezvoltării, cu scopul de a mobiliza investiții private în sprijinul țărilor noastre partenere în vederea realizării ODD-urilor.

Continue Reading

Facebook

NATO11 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G716 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL6 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending