Connect with us

#RO2019EU

Ministrul Rovana Plumb, întrevederi cu reprezentanții Parlamentului European privind negocierile cu președinția României la Consiliul UE pentru viitoarele fonduri europene

Published

on

Presedintele Consiliului UE pe Coeziune, Rovana Plumb, s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu președintele comisiei REGI, Iskra Mihaylova și cu co-raportorii Parlamentului European, Constanze Krehl Andrej Novak, pentru a discuta despre regulamentul dispozițiilor comune pentru viitoarele fonduri europene, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul fondurilor europene a rezumat poziția Consiliului UE cu privire la propunerile de amendamente ale PE și punctele sensibile ce trebuie rediscutate pentru obținerea unui acord de către viitorul Parlament.

Reprezentanții PE au apreciat eforturile Președinției române a Consiliului UE, reamintind că un acord privind cadrul legal pentru viitorul Cadrul Financiar Multianual va ajuta Autoritățile de Management să programeze utilizarea fondurilor europene in vederea evitării întârzierilor.

Plumb a arătat că Președinția română a Consiliului UE va pregăti un raport cu privire la progresele înregistrate, pentru a fi prezentat Statelor Membre ca baza de discuții în negocierile pe care viitoarea Președinție a Consiliului UE le va purta.

Oficialul român a invitat reprezentanții Parlamentului European la reuniunea ministerială a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune, eveniment care se va desfășura la București în perioada 11-12 aprilie.

Potrivit sursei citate, acela va fi un nou prilej de dialog între oficialii Statelor Membre pe tema viitoarelor angajamente în negocierile privind viitoarele fonduri europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă, la finalul președinției rotative a Consiliului UE: Am demonstrat că am abordat acest mandat ca pe o misiune în slujba cetățenilor europeni

Published

on

© RO2019EU/ Flickr

România a abordat mandatul la preşedinţia Consiliului UE, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, în discursul susţinut la Ateneul Român, în deschiderea concertului de gală al Orchestrei Române de Tineret, cu ocazia încheierii mandatului preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

“Astăzi, la aproape două săptămâni de la încheierea formală a mandatului nostru, putem spune cu mândrie că avem toate motivele să sărbătorim. Am obţinut ce ne-am propus, am dovedit eficienţă, performanţă, echilibru şi am oferit una dintre cele mai apreciate preşedinţii la nivel european. Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni. Am construit toate acţiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit şi am reuşit să obţinem rezultate importante, calitativ şi cantitativ, pentru cetăţenii europeni şi să menţinem unitatea în susţinerea proiectului european”, a precizat Viorica Dăncilă, citată de Agerpres.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă se va afla săptămâna viitoare, marți, la Strasbourg, unde va prezenta plenului Parlamentului European rezultatele primei președinții a României a Consiliul UE.

Citiți și Bilanțul primei președinții române, făcut de Consiliul UE: ”Ați lucrat din greu pentru a aproba 90 de dosare legislative. Felicitări!”. Care sunt realizările majore ale României în fruntea UE

Premierul a făcut şi un scurt bilanţ al preşedinţiei române la Consiliului UE, menţionând că 90 de dosare au fost închise în primele trei luni de mandat, că au fost adoptate 84 de concluzii ale Consiliului UE şi s-a reuşit obţinerea consensului pe numeroase decizii.

Puteți citi pe larg despre prima președinție a României la Consiliul UE aici.

“Principiul de bază, firul roşu care ne-a ghidat constant în abordare şi în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru a fost coeziunea”, a completat ea.

“Rezultatele obţinute deschid oportunităţi noi pentru România. Avem acum o poziţie consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câştiguri ale României ca stat membru al UE. Guvernul a acţionat cu maximă seriozitate şi implicare deplină şi, împreună cu partenerii europeni şi cu echipele de experţi, am reuşit să dăm substanţă agendei europene şi interne. Am avut o preşedinţie de succes şi nu o spunem numai noi. Partenerii noştri europeni apreciază rezultatele noastre şi bilanţul pro-european, bogat, realizat de Guvernul României, alături de echipa de diplomaţi, experţi şi negociatori profesionişti. Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălţimea provocăriil (…)  Am scris o pagină importantă a istoriei europene a României. Am reuşit acest lucru împreună, echipa europeană a României şi partenerii noştri europeni, şi am dovedit din nou că împreună suntem puternici”, a mai spus Dăncilă.

Continue Reading

#RO2019EU

Ambasadorul Luminița Odobescu, la finalul președinției rotative la Consiliul UE: Am reuşit să arătăm o faţă a României activă, profesionistă, perseverentă şi axată pe rezultate

Published

on

© RO2019EU/ Flickr

În perioada preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene am reuşit să arătăm o faţă a României activă, profesionistă, perseverentă şi axată pe rezultate, a declarat vineri reprezentantul permanent al ţării noastre la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, relatează Agerpres.

“Au fost şase luni intense, de negocieri dificile, în Consiliu, cu Parlamentul European, reuniuni informale, evenimente culturale, în România şi la Bruxelles. În această perioadă, am reuşit să arătăm o faţă a României activă, profesionistă, perseverentă şi axată pe rezultate. Am arătat ce înseamnă spiritul de la Sibiu şi vă mărturisesc că cei cu care am lucrat ne spun că şi în momentele cele mai intense echipa preşedinţiei române avea aceeaşi disponibilitate de a asculta şi de a găsi soluţii cu un nelipsit zâmbet pe buze. Şi aşa este. A fost o preşedinţie cu şi despre oameni”, a afirmat Luminiţa Odobescu, în discursul susţinut la Ateneul Român, cu ocazia încheierii mandatului ţării noastre la preşedinţia Consiliului UE.

Ea a reamintit de discursul din ianuarie al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de pe scena Ateneului Român.

“Îi putem răspunde acum că da, România a interpretat cu energie şi înţelepciune această Rapsodie română, la fel ca muzica lui Enescu. Am dovedit rezistenţă şi creativitate şi am lucrat ca o echipă pentru promovarea intereselor Uniunii Europene. Însă munca noastră nu se opreşte aici. Este important să împărtăşim şi să folosim experienţa acumulată în aceste şase luni în administraţia românească, în administraţia europeană, astfel încât să continuăm să promovăm cât mai eficient interesele României în UE”, a subliniat ea.

Vineri seară, pe scena Ateneului Român, are loc un concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, cu ocazia încheierii mandatului preşedinţiei semestriale a ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene. 

Citiți și Bilanțul primei președinții române, făcut de Consiliul UE: ”Ați lucrat din greu pentru a aproba 90 de dosare legislative. Felicitări!”. Care sunt realizările majore ale României în fruntea UE
Puteți citi pe larg despre prima președinție a României la Consiliul UE aici.

Continue Reading

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă, despre mandatul președinției României la Consiliul UE: Țara noastră lasă o bază solidă pentru următorul capitol al construcției europene

Published

on

Premierul României, Viorica Dăncilă, transmite încă un mesaj prin care apreciază activitatea din mandatul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care a luat sfârșit la 30 iunie: ”Suntem mândri de rezultate și ne dorim ca toți românii să simtă această mândrie, pentru că țara noastră a reconfirmat că este o voce puternică și un partener serios, care lasă o bază solidă pentru următorul capitol al construcției europene.”

Echipa de lucru a președinției române la Consiliul Uniunii Europene organizează un concert de gală la Ateneul Român, marcând astfel încheierea mandatului României, potrivit postării RO2019EU: ”În această seară, am onoarea de a găzdui evenimentul dedicat încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, alături de echipa de oameni extraordinari care au contribuit la acest succes.”

Citiți și: Ateneul Român, gazda concertului de gală organizat cu prilejul încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

”A fost un mandat marcat de performanță, în care România și-a dovedit puternicul atașament față de valorile europene și a lucrat pentru consolidarea marelui proiect european, pentru o Uniune a cetățenilor, a libertăților, a eforturilor și a forțelor noastre comune”, transmite Viorica Dăncilă pe pagina de Facebook.

Citiți și: Premierul Viorica Dăncilă, bilanț al Președinției României la Consiliul UE: Românii pot fi mândri de rezultatele noastre ca ţară. Am dovedit atașament față de valorile europene și de consolidarea proiectului european

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending