Ministrul sârb de Externe: Nu vom accepta negocieri privind date-limită legate de Uniunea Europeană

Serbia nu va fi de acord cu vreo negociere privind date-limită legate de Uniunea Europeană, iar poziția statelor care recunosc independența Kosovo este dificil de schimbat deoarece acestea apără politica pe care o duceau în anii 90, a apreciat ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, potrivit Tanjug, informează Agerpres.

Foto: SRBDiplomacy/ Twitter

”O declaraţie de independenţă unilaterală înseamnă sfârşitul unei asemenea politici. Asta este autoapărarea acestor ţări, care sunt extrem de iritate pentru că procesul nu este complet. Ele cred că este imposibil ca numărul de ţări ce recunosc Kosovo să scadă sub 100”, a declarat Dacic pentru postul de televiziune sârb.

El a subliniat că pentru Serbia este important să se menţină neschimbat numărul ţărilor care nu au recunoscut Kosovo.

”Multe ţări se gândesc la deciziile lor şi ne aşteptăm ca o serie de state să-şi retragă deciziile de recunoaştere” a Kosovo, a spus şeful diplomaţiei sârbe.

Kosovo și-a declarat independența față de Belgrad în urmă cu 10 ani, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din anii 1998-1999.

Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 din cele 28 de state membre ale UE. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo.

Uniunea Europeană a deschis la finalului anului trecut două noi capitole de negociere privind aderarea Serbiei, în cadrul cărora Belgradul și UE vor negocia dreptul societăților comerciale și relațiile externe. Serbia, care a început discuțiile de aderare în 2014, a deschis 12 din cele 35 de capitole și a închis două până în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.