Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Sebastian Burduja: Lucrăm la operaționalizarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării derulează un un efort comun alături de Administrația Prezidențială a României, Secretariatul General al Guvernului și alți parteneri instituționali din România pentru operaționalizarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja.

“Am lucrat, încă de la începutul mandatului meu, la valorificarea domeniilor unde românii excelează și la poziționarea României de la egal la egal pe plan internațional în domeniile ce vor creiona lumea de mâine. Inteligența artificială este o prioritate zero. Până recent, eforturile de a coagula și dezvolta comunitatea românească de IA au venit doar din mediul privat și prin inițiative voluntare. Dar lucrurile s-au schimbat. Echipa de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România – cu mulțumiri speciale colegului meu Ioan Istrate pentru toată energia depusă în acest proiect – lucrează zi de zi pentru a recupera timpul pierdut. Derulăm un efort comun alături de Administrația Prezidențială a României, Secretariatul General al Guvernului și alți parteneri instituționali din România pentru a operaționaliza Comitetul Român pentru Inteligență Artificială (AIRomânia). Această structură a Guvernului României are rolul de punct de informare, diseminare și colaborare pentru domeniul de IA în România. Va fi, de asemenea, o platformă de colaborare între specialiști, companii, societatea civilă și instituții relevante din țara noastră și din străinătate”, a detaliat ministrul liberal în postarea sa de pe rețeaua de socializare.

El a punctat că, în prezent, AiRomânia se află în plin proces de operaționalizare, urmând ca în prima parte a anului 2023 să fie organizate o serie de evenimente pentru și despre comunitatea de IA din România.

În context, Burduja i-a invitat pe cetățeni și pe cei interesați să semneze o declarație comună privind dezvoltarea sectorului de IA din România

“Vă invităm să vă alăturați efortului nostru prin semnarea unei declarații comune, unde sunt creionate principalele acțiuni aferente eforturilor noastre, cât și prin semnalarea interesului de a contribui la dezvoltarea sectorului de IA din România. Declarația poate fi semnată pe site-ul ai.gov.ro. Le mulțumesc tuturor celor care aleg să vină alături în această provocare. Planul este să punem noile tehnologii în slujba dumneavoastră, a românilor. Să le folosim inteligent, pentru a ne face tuturor o viață mai bună și mai simplă. Înainte, împreună”, a conchis el.

Memorandumul privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și a unor Inițiative privind domeniul Inteligenței Artificiale în România a fost aprobat în ședința Guvernului din data de 11 noiembrie 2022.

Comitetul Român pentru Inteligența Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Comitetul va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.

Componența comitetului este stabilită prin Ordinul ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării , iar coordonarea acestuia secretariatul tehnic și întregul sprijin logistic este asigurată de MCID.

În cadrul Comitetului se constituie consilii și grupuri de lucru, precum Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale, Consiliul pentru Educație în IA, precum și grupuri de lucru de expertiză.

Comitetul dispune de un buget anual, alocat din bugetul MCID, fără a depăși limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru anul 2023, respectiv estimările pentru perioada 2024 – 2026 și va fi stabilit în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentului memorandum, fiind inclus în ordinul de ministru care prevede și înființarea acestuia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat joi, 25 mai, aplicația mobilă ROeID, informează un comunicat remis caleaeuropeană.ro.

Aplicația oferă o modalitate nouă de gestionare a conturilor pentru serviciile publice, toate serviciile digitale fiind accesibile printr-un singur login. Practic, ROeID asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID.

Până acum, fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele validând astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale. Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.

Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea țării. Un lucru important de specificat este că aplicația reprezintă un beneficiu și pentru românii din Diaspora. Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

 

Astfel, vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private. Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.

Autoritatea pentru Digitalizarea României vine cu o a doua aplicație anul acesta, în sprijinul cetățenilor. Încercăm să menținem această tendință, pentru a simplifica cât mai multe proceduri. Vrem să creăm un ecosistem centralizat, o bază aferentă serviciilor publice. Avem strategia și legislația stabilite, rămâne doar să implementăm proiecte importante care să sprijine oamenii în interacțiunea lor digitală cu administrația”, a adăugat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Aplicația oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite. Beneficiile evidente ale acestei aplicații sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența. Noua aplicație mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store și Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă de astăzi doar pentru sistemele Android.

În contextul adăugării în platforma Ghișeul.ro a posibilității plății polițelor obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale, prezentă la conferința de lansare a ROeID, Nicoleta Radu director general al PAID România, a adăugat că „accesibilizarea serviciilor publice este din ce în ce mai ușoară. Proiectele recente de digitalizare arată că parteneriatele public-privat pot exista și în România și sunt de succes”.

Continue Reading

ROMÂNIA

România și Maroc și-au confirmat interesul reciproc pentru avansarea și diversificarea cooperării în mai multe domenii. În ultimii doi ani au fost înregistrate schimburi comerciale bilaterale de peste 1 miliard de dolari

Published

on

© MAE

O sesiune de consultări politice pe linia ministerelor de externe din România și din Regatul Maroc, la nivel de secretar de stat, respectiv director general pentru relații bilaterale și afaceri regionale, a avut loc joi, 25 mai, la București, fiind confirmat interesul pentru avansarea şi diversificarea cooperării bilaterale în mai multe domenii. Delegația Ministerului Afacerilor Externe al României a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Delegația marocană participantă la consultări a fost condusă de ambasadorul Fouad Yazourh, director general pentru relații bilaterale și afaceri regionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, al Cooperării Africane și al Marocanilor din Străinătate.

În cadrul convorbirilor cu omologul marocan, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a evidențiat potențialul semnificativ de creștere a schimburilor comerciale bilaterale, care au depășit, în ultimii doi ani, pragul de 1 miliard de dolari. A reconfirmat dorința părții române de consolidare și aprofundare a dialogului politic, precum și avansarea și diversificarea cooperării româno-marocane în mai multe domenii. Discuțiile au evidențiat în mod special domeniile economic-comercial, agricol, al educației și cercetării, precum și al culturii. Oficialul român a evidențiat, în context, importanța unei mai bune conectări, pe multiple planuri, între partenerii români și cei marocani, în concordanță cu realitățile actuale din cele două țări.

Directorul general Fouad Yazourh a confirmat dorința și interesul părții marocane de a consolida dialogul cu partenerii români, evocând în context legăturile tradiționale de prietenie și cooperare dintre cele două țări, care au aniversat, în anul 2022, 60 de ani de relații diplomatice. A exprimat interesul crescut pentru cooperare în plan economic, al tehnologiilor de vârf, agricultură, gestionarea situațiilor de urgență, combaterea criminalității organizate și securitatea frontierelor, în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice și altele.

Agenda consultărilor a inclus și un schimb de opinii pe subiecte de interes regional și global. Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat evaluări și poziții ale României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară provocată de aceasta și impactul acestui război asupra statelor din regiune, dar și consecințele grave în plan global.

Oficialul marocan a făcut o prezentare a situației de securitate din regiunea Sahel și nordul Africii. S-a referit, de asemenea, la evoluțiile recente din cadrul Ligii Statelor Arabe, în contextul apropiatelor reuniuni la nivel înalt ale organizației.

Ambele părți au evidențiat cu satisfacție buna cooperare și sprijinul reciproc în cadrul organismelor internaționale.

Discuțiile au vizat, totodată, relațiile UE-Maroc, precum și dosarul Sahara Occidentală, partea română reiterând poziția constructivă a României pe acest subiect.

În încheiere, cei doi oficiali au reafirmat angajamentul de a acționa în comun pentru organizarea, în următoarea perioadă, a unei vizite la nivel de ministru al afacerilor externe, importantă pentru menținerea la cote active a dialogului politic și relațiilor bilaterale în ansamblu. Au convenit asupra necesității stimulării schimburilor de vizite și delegații de experți în toate domeniile de cooperare de interes reciproc, precum și a realizării unor schimburi periodice de evaluări pe subiecte regionale.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă anunță amânarea rotativei guvernamentale: Am convenit să nu-mi depun mandatul până la soluționarea grevei din educație

Published

on

© Guvernul României

Coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor, a anunțat șeful Executivului.

“Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă şi am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea de premier”, a anunţat Ciucă, vineri, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

 

“Azi, ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile din coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație, să menținem acest dialog ca să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale lor și să facem ca pe baza înțelegerii și rațiunii cu ei să găsim soluții, dar ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Am alocat sume considerabile, din 2022 până azi au fost alocate educației suplimentar 8 miliarde de lei de la buget. Viitorul țării trebuie să aibă predictibilitate. Toate se fac nu doar prin alocare de resurse, ci prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și mai complex privind dotarea sistemului de învățământ și specializarea tuturor cadrelor didactice”, a mai adăugat liderul PNL.

 

Continue Reading

Facebook

NATO42 mins ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO1 hour ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO3 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO1 day ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA1 day ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE1 day ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO2 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ2 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA3 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending