Ministrul spaniol de Externe a reconfirmat sprijinul Madridului pentru aderarea Romaniei la Schengen. Corlatean a inaugurat un nou sediu al Sectiei Consulare

SchengenMinistrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit, miercuri, cu omologul spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, care a reconfirmat sprijinul Spaniei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, potrivit unui comunicat MAE.
Întrevederea a avut loc cu ocazia vizitei oficiale pe care o face şeful diplomaţiei la Madrid. Cei doi miniştri de externe au abordat teme de interes comun în plan bilateral, cu accent pe intensificarea dialogului politic şi pregătirea primului summit interguvernamental româno-spaniol, care urmează să aibă loc în România în cursul acestui an, informează MAE. În acest context, Titus Corlăţean a subliniat importanţa organizării acestui summit interguvernamental “atât ca valoare şi investiţie politică în relaţia bilaterală care evoluează excelent, cât şi ca mecanism generator de rezultate concrete, mai ales în plan economic”. Totodată, Titus Corlăţean şi Jose Manuel Garcia-Margallo au evidenţiat contribuţia semnificativă pe care comunitatea românească o aduce economiei spaniole, precum şi gradul ridicat de integrare a acesteia în societatea spaniolă.
Conform MAE, convorbirile au inclus şi subiecte ale agendei europene de actualitate, inclusiv modalităţile de cooperare pentru promovarea intereselor comune la nivel european. De asemenea, în cadrul discuţiilor, a fost reconfirmat sprijinul Spaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
Referitor la situaţia din Ucraina, cei doi oficiali au reiterat “imperativul asigurării stabilităţii, securităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a acestei ţări. Corlăţean şi Margallo au reconfirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova prin semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, cel mai târziu până la sfârşitul lunii august 2014 şi eliminarea obligativităţii vizelor.

.

Titus Corlăţean a inaugurat noul sediu al Secţiei Consulare a Ambasadei României la Madrid

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a inaugurat miercuri, 12 martie 2014, noul sediu al Secţiei Consulare a Ambasadei României la Madrid.

titus corlateanPentru sediul nou se va plati chirie de 8.500 euro pe lună, cu peste 1.000 de euro mai mult decât chiria plătită pe vechiul sediu, anunţă Mediafax. Motivul schimbării: spaţiul fostului sediu nu corespundea numărului mare de solicitanţi de servicii consulare. În medie, 250 de persoane se adresează zilnic consulatului de la Madrid, spaţiul fostului sediu, de 500 mp, fiind subdimensionat.

Noul sediu consular oferă infrastructura necesară acordării unei asistenţe performante eliminând toate limitările de ordin logistic şi funcţional ce se manifestă în locaţia adecvată. Astfel, suprafata aferentă zonei de lucru cu publicul va fi triplată (numărul ghişeelor va creşte de la 5 la 10 în noul sediu, plus un birou pentru procesarea documentelor de călătorie), fapt ce va permite reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare, informeaza MAE. De asemenea, locatia consulatului va ameliora simţitor accesul cetăţenilor români atât datorită faptului că este situată în zona de acces în capitala Spaniei tranzitată de majoritatea cetăţenilor români (în zona adiacentă coridorului Henares unde există mari concentrări de comunităţi româneşti), cât şi datorită poziţionării sale în proximitatea tuturor mijloacelor de transport public (trenuri, autobuz, metrou).

În context, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean a declarat că procesul de modernizare a infrastructurilor consulare va continua cu secţia consulară a Ambasadei României de la Roma.

La eveniment au fost reprezentate la nivel înalt autorităti centrale – Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării spaniol, Ministerul Sănătătii, Serviciilor Sociale şi Egalitătii, Ministerul de Interne şi Corpul Naţional de Poliţie, autorităti regionale – Guvernul Comunitătii Madrid, prin Vice-Preşedintele Guvernului, alături de primăriile municipiilor adiacente capitalei spaniole cu mari concentratii de români.

Acţiunile desfăşurate de MAE în ultimii ani, în sprijinul cetăţenilor români din străinătate au avut ca rezultat o îmbunătăţire constantă a serviciilor şi asistenţei consulare, atât în ceea ce priveşte asistenţa acordată în situaţii de criză (repatrieri, accidente etc.), cât şi serviciile consulare clasice sau campaniile de informare a cetăţenilor români care călătoresc sau se află în străinătate derulate de MAE.

În prezent, în Spania, există o reprezentanţă diplomatică (Ambasada României la Madrid), trei Consulate Generale (Barcelona, Bilbao, Sevilla), trei Consulate (Ciudad Real, Castellon de la Plana, Zaragoza) şi un Viceconsulat (Almeria).

.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.