Ministrul Teodor Meleșcanu: MAE a finalizat analiza privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim. Argumentele pro și contra sunt echilibrate

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că analiza MAE privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o distribuie Administrației Prezidențiale, relatează Hotnews.

Potrivit acestuia, argumentele pro și contra sunt echilibrate în ceea ce privește o eventuală decizie de relocare a ambasadei. 

FOTO: MAE

A fost transmisă la nivelul prim-ministrului și urmează, dacă sunt observații, să fie distribuit de către Guvern la Președinție și la președinții celor două Camere. Noi, ca minister, ne-am încheiat analiza”, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, întrebat care este decizia cu privire la o eventuală relocare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Meleșcanu a adăugat că nu este un blocaj pe acestă temă, întârzierea deciziei finale fiind cauzată de faptul că este „o problemă foarte complicată”.

Nu e un blocaj, e un proces în care trebuie să fie implicată toată lumea. Trebuie să recunoașteți că este și o problemă foarte complicată. Noi am pus și argumentele pro și argumentele contra, sunt relativ echilibrate, nu noi luăm decizia”, a punctat ministrul de Externe.

Reamintim că Teodor Meleșcanu, a declarat săptămâna trecută că finalizarea analizei privind oportunitatea mutării ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, se află ”pe ultimii metri”.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reamintim totodată că tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a adâncit disputa politică dintre președintele Klaus Iohannis, pe de o parte, și Guvernul și puterea legislativă PSD-ALDE, pe de altă parte. După faza incipientă a acestei dispute – declanșată de anunțul președintelui PSD Liviu Dragnea privind adoptarea unui memorandum în Guvern pe această temă și vizita în Israel a liderului social-democrat și a prim-ministrului Viorica Dăncilă, conflictul politic s-a extins în contextul în care România s-a numărat printre țările UE, alături de Cehia și Ungaria, care au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Tot în luna mai președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, însoțită de vicepremierul Ana Birchall și ministrul Teodor Meleșcanu, au avut consultări în urma cărora șeful statului a transmis că tensiunile interne pe teme de politică externă trebuie „să înceteze imediat”, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO. La rândul său, Guvernul a transmis că premierul are ca principală responsabilitate aplicarea programului de guvernare, inclusiv a prevederilor referitoare la politica externă”, şi că are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.