Ministrul ungar de Externe, către omologii săi din România și Croația: Ungaria va susține întotdeauna interesele țării și pe cele ale etnicilor maghiari

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, le-a precizat omologilor săi din România și Croația în cadrul convorbirilor purtate în marja celei de-a 72-a sesiuni anuale a Adunării Generale a ONU de la New York, că Ungaria “va susține întotdeauna interesele țării și pe cele ale etnicilor maghiari”, informează miercuri agenția MTI, potrivit Agerpres.

FOTO: hungarytoday.hu

Șeful diplomației ungare a reamintit de închiderea liceuluiu catolic din Târgu Mureș frecventat cu precădere de elevi maghiari, care a obligat, în viziunea sa, să determine peste 100 de copii de etnie maghiară să înceapă școala în altă instituție de învățământ. Szijjarto a menționat că statul ungar va continua să blocheze candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) până la rezolvarea acestei probleme și a apreciat că situația este “dezamăgitoare” întrucât relațiile româno-ungare înregistraseră în ultima vreme evoluții promițătoare.

Potrivit ministrului ungar, soluția depinde exclusiv de voința politică a părții române. Ungaria se așteaptă ca guvernul român să întreprindă măsurile necesare pentru redeschiderea liceului și să “țină în frâu izbucnirile naționaliste”.

Budapesta va acționa în această situație în funcție de deciziile comunității locale și Bisericii Catolice, iar când comunitatea maghiară și biserica din Târgu Mureș vor considera problema rezolvată, Ungaria va lua măsurile corespunzătoare, a mai spus Szijjarto, referitor la întrevederea sa cu omologul său român Teodor Meleșcanu.

În ceea ce privește întâlnirea sa cu omoloaga sa croată Marija Pejcinovic Buric, ministrul ungar de externe a declarat că Budapesta nu va susține candidatura Croației la OCDE până la reglementarea diferendului legat de compania ungară de petrol și gaz MOL. Guvernul croat, care dorește să răscumpere acțiunile deținute de MOL în compania croată INA, a ignorat o decizie a Curții Internaționale de Arbitraj care a respins acțiunea inițiată de guvernul de la Zagreb împotriva companiei ungare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.