Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Dacă nu își schimbă poziția față de legea educației, Ungaria va continua să blocheze încercările Ucrainei de aderare la UE

Ungaria se va angaja în consultări cu guvernul de la Kiev în vederea încheierii unui acord dacă Ucraina îşi ajustează legea educaţiei conform intereselor minorităţii maghiare din Transcarpatia, a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după întâlnirea avută joi cu liderul Asociaţiei culturale a maghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), Laszlo Brenzovics, informează MTI, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, Szijjarto a spus că este în interesul celor 150.000 de etnici maghiari din Ucraina ca Budapesta să menţină o bună relaţie cu Kievul.

FOTO: hungarytoday.hu

Ungaria a fost cel mai vocal susţinător al apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană, dar noua variantă a legii ucrainene a educaţiei încalcă în mod grav drepturile obţinute de comunitatea maghiară, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

„Dacă guvernul ucrainean nu îşi schimbă poziţia (privind legea educaţiei, n.r.), atunci Ungaria va continua să blocheze încercările Ucrainei de aderare la UE şi va zădărnici eforturile pentru convocarea unei sesiuni a Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial”, a reafirmat Peter Szijjarto.

Noua lege ucrainene a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.