Connect with us

U.E.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, la Tbilisi: Uniunea Europeană are nevoie de aliați în noua ordine mondială generată de pandemia de coronavirus

Published

on

© David Zalkaliani / დავით ზალკალიანი/ Twitter

Uniunea Europeană va putea rămâne puternică în acest nou cadru al ordinii mondiale generat de pandemia de coronavirus doar daca își găsește numeroși aliați, a precizat luni la Tbilisi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după discuții cu omologul său georgian David Zalkaliani, potrivit MTI, citat de Agerpres.

Szijjarto l-a asigurat pe omologul său de susținerea fermă a Ungariei față de Georgia și pentru integrarea sa rapidă și de succes în Uniunea Europeană, precizând că programul de Parteneriat Estic constituie una dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene.

Ungaria are 15 ofiţeri în cadrul misiunii de observare a UE din fosta republică sovietică din Caucaz, iar un diplomat ungar acordă asistenţă Ministerului georgian de Externe, a menţionat ministrul.

Oficialul maghiar a amintit că dintre statele care nu sunt membre ale NATO, Georgia contribuie cel mai mult per capita la operațiunile Alianței și deci merită să se alăture planului de acțiune în vederea aderării la alianța miliară occindentală.

Ministrul ungar de externe a mai spus că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 135 milioane de dolari în vederea întăririi cooperării între firmele din Ungaria şi cele din Georgia şi că cele două ţări au semnat de asemenea un acord cultural şi au ajuns la un acord privind extinderea cooperării în planul învăţământului superior.

Ungaria și Georgia au creat un grup de lucru pentru a monitoriza situația pandemiei și pentru a pregăti rapoarte cu privire la momentul în care ar putea fi relaxate sau ridicate restricțiile între cele două țări, a completat Peter Szijjarto, conform căruia cooperarea dintre cele două țări a devenit mai puternică în timpul pandemiei de coronavirus.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PPE

Grupul PPE solicită o dezbatere în plenul Parlamentului European privind amenințarea rusă la adresa Ucrainei

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Grupul PPE din Parlamentul European solicită o dezbatere în sesiunea plenară a Parlamentului Euuropean de săptămâna viitoare cu privire la creșterea prezenței militare ruse la frontiera Ucrainei, potrivit comunicatului oficial, remis www.caleaeuropeana.ro.

„Este de datoria colectivă a Europei să ne reafirmăm sprijinul pentru Ucraina și am dori să auzim de la președinții Comisiei Europene și Consiliului European cum intenționează Uniunea Europeană să facă acest lucru”, a declarat eurodeputatul Sandra Kalniete, vicepreședinte al Grupului PPE și responsabil pentru afaceri externe.

„Rusia a adunat peste 40.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene. 26 de soldați ucraineni au fost uciși numai în acest an. Situația se deteriorează și reprezintă o amenințare serioasă și în creștere la adresa stabilității și securității europene, precum și a suveranității Ucrainei”, a mai adăugat eurodeputatul

„Regimul rus va trebui să plătească prețul pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei, precum și pentru modul în care îl tratează pe Alexei Navalny. Trebuie să vedem guvernul rus așa cum este – o dictatură care amenință, nesigură, care își menține puterea prin agresiuni împotriva vecinilor săi și a oponenților săi politici. Am mai văzut acest scenariu jucat exact la fel și înainte. Nu ne putem permite să îl vedem din nou”, a subliniat Sandra Kalniete.

UE și statele membre trebuie să înceapă să își respecte declarațiile: trebuie să ajutăm Ucraina din punct de vedere militar, în ceea ce privește consolidarea capacităților, dar și din punct de vedere politic. Acest lucru trebuie să fie clarificat fără întârziere de către cele mai înalte autorități ale Uniunii Europene. În plus, împreună cu partenerii noștri, este timpul să acordăm Ucrainei Planul de acțiune pentru aderarea la NATO”, a conchis ea.

Reamintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, își dorește o accelare a procesului de aderare a țării sale la NATO și UE, în contextul amenințării ruse la frontierele Ucrainei.

„Este timpul pentru propuneri concrete ca Ucraina și Georgia să obțină un NATO MAP (Membership Action Plan) și un plan de aderare la UE. Consolidarea eforturilor și solidaritatea sunt cruciale astăzi. Ucraina și Georgie se bucură de înțelegere reciprocă și sprijin în problema păcii”, a scris Volodimir Zelenski pe contul de Twitter înainte de întâlnirea sa cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Proiectul Super Ligii, anunțat de 12 cluburi de fotbal, este contrar valorilor UE de ”diversitate” şi ”incluziune”

Published

on

© EC audiovisual.eu

Proiectul Super Ligii, anunțat luni de douăsprezece cluburi de top, este contrar valorilor europene de ”diversitate” și ”incluziune”, a estimat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru promovarea modului nostru de viață european, într-un mesaj pe Twitter, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Trebuie să apărăm un model european de sport bazat pe valori, diversitate şi incluziune. Nu se pune problema rezervării sale pentru puţinele cluburi bogate şi puternice care doresc să rupă legăturile” cu federaţiile naţionale, a precizat Schinas.

Ruperea legăturilor cu aceste federații ar însemna renunțarea la sprijinul pentru ”fotbalul amator de bază”, a completat oficialul european.

”Universalitatea, incluziunea şi diversitatea sunt elemente cheie ale sportului european şi ale modului nostru de viaţă european”, a insistat Margaritis Schinas.

Cluburile AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham Hotspur au anunţat oficial, luni, lansarea unei noi competiţii, ”The Super League”, menită să ”genereze resurse suplimentare pentru toată piramida fotbalului”.

Într-o primă reacție apărută în urma acestui anunț, Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a precizat că ”nu poate decât să dezaprobe o Ligă europeană închisă şi disidentă, în afara structurilor fotbalului”, subliind totodată că ”se poziţionează ferm în favoarea solidarităţii în fotbal şi a unui model de redistribuire echitabilă”.

La rândul său, UEFA a precizat că va exclude cluburile care vor participa la o Super Ligă privată.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE va adopta o strategie pentru Indo-Pacific. Miniștrii de externe europeni au stabilit că Europa își va consolida prezența în regiunea unei “intense concurențe geopolitice”

Published

on

© European Union 2021

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit luni intenția Uniunii de a-și consolida prezența și acțiunile în zona Indo-Pacific, pe care au definit-o drept o “regiune de primă importanță strategică pentru interesele UE” unde o concurență geopolitică intensă se manifestă, îndeosebi între SUA și aliații săi democratici și China. Decizia țărilor UE vine pe fondul unei pledoarii intense a Statelor Unite în favoarea unei zone a Indo-Pacificului liberă și deschisă făcută de președintele Joe Biden în primele 100 de zile ale mandatului său.

Consiliul UE a aprobat astfel concluziile cu privire la o strategie a UE de cooperare în zona Indo-Pacific, scopul implicării UE fiind acela de a contribui la stabilitatea regională, securitate, prosperitate și dezvoltare durabilă, într-un moment al provocărilor și tensiunilor în creștere din regiune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Adoptarea acestei poziții vine după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat săptămâna trecută că drumul către o viitoare ordine mondială va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, pledând pentru cooperarea dintre UE și India, cele două părți urmând a se reuni într-un summit comun la începutul lunii mai. Pentru o afirmație similară, făcută anul trecut în prima parte a pandemiei, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a fost criticat, el declarând că asistăm la zorii secolului asiatic în termeni de dominație globală.

Cu o zi în urmă, Politico Europe anunța că UE urmează să se angajeze pentru o prezență navală “semnificativă” în Oceanele Indian și Pacific, o mișcare care reprezintă un pas diplomatic important în condițiile în care Franța este în prezent singura țară europeană cu forțe navale semnificative în regiune, în timp ce administrația președintelui american Joe Biden solicită aliaților să își intensifice eforturile pentru a contrabalansa amenințarea reprezentată de China la nivel mondial.

“Angajamentul reînnoit al UE față de Indo-Pacific, o regiune care se întinde de la coasta de est a Africii până la statele insulare din Pacific, se va concentra pe termen lung și se va baza pe susținerea democrației, a drepturilor omului, a statului de drept și a respectării drept internațional. Dinamica actuală din Indo-Pacific a dat naștere unei concurențe geopolitice intense, care se adaugă tensiunilor crescânde asupra lanțurilor comerciale și de aprovizionare, precum și în domeniile tehnologic, politic și de securitate. Drepturile omului sunt, de asemenea, contestate. Aceste evoluții amenință din ce în ce mai mult stabilitatea și securitatea regiunii și nu numai, având un impact direct asupra intereselor UE”, se arată în textul adoptat de Bogdan Aurescu, Heiko Maas, Jean-Yves Le Drian și ceilalți miniștri de externe europeni.

Într-un infografic ce servește drept preambul al strategiei, UE subliniază că zona Indo-Pacific este importantă pentru creșterea economică a Uniunii, regiunea generând aproximativ 40% din PIB-ul global, contribuie cu două treimi la creșterea globală și are un rol central în lanțul de valori globale, comerțul internațional și fluxurile de investiții.

“Am reafirmat interesul României în a contribui activ la implementarea viitoarei Strategii a UE privind Indo-Pacificul”, a afirmat, pe Twitter, ministrul Bogdan Aurescu.

În consecință, Consiliul UE anunță că abordarea și angajamentul UE în această regiune vor căuta să încurajeze o ordine internațională bazată pe reguli, condiții de concurență echitabile, precum și un mediu deschis și echitabil pentru comerț și investiții, reciprocitate, consolidarea rezistenței, abordarea schimbărilor climatice și sprijinirea conectivității cu Uniunea Europeană.

Rutele de aprovizionare maritime gratuite și deschise, în deplină conformitate cu legislația internațională, rămân cruciale, mai arată textul citat.

UE va căuta să colaboreze cu partenerii săi din Indo-Pacific pe aceste probleme de interes comun.

UE va continua să dezvolte parteneriate în domeniile securității și apărării, inclusiv pentru a aborda securitatea maritimă, activitățile cibernetice rău intenționate, dezinformarea, tehnologiile emergente, terorismul și criminalitatea organizată.

UE și partenerii săi regionali vor lucra, de asemenea, împreună pentru a atenua efectele economice și umane ale pandemiei COVID-19 și vor lucra în vederea asigurării unei redresări socio-economice incluzive și durabile.

Nu în ultimul rând, Consiliul a însărcinat Înaltul Reprezentant și Comisia să prezinte o comunicare comună privind cooperarea în Indo-Pacific până în septembrie 2021.

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PPE13 mins ago

Grupul PPE solicită o dezbatere în plenul Parlamentului European privind amenințarea rusă la adresa Ucrainei

COMISIA EUROPEANA16 mins ago

Comisia Europeană: Proiectul Super Ligii, anunțat de 12 cluburi de fotbal, este contrar valorilor UE de ”diversitate” şi ”incluziune”

CONSILIUL UE23 mins ago

UE va adopta o strategie pentru Indo-Pacific. Miniștrii de externe europeni au stabilit că Europa își va consolida prezența în regiunea unei “intense concurențe geopolitice”

Cristian Bușoi1 hour ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România nu trebuie să rateze, sub nicio formă, oportunitatea unică a fondurilor europene dedicate sănătății 

Daniel Buda2 hours ago

Comisia Europeană, răspuns la întrebarea eurodeputatului Daniel Buda privind combaterea sărăciei extreme: Mecanismul de redresare și reziliență va promova coeziunea socială a UE

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Dragoș Pîslaru: România, lăudată de partenerii sociali pentru consultările publice privind elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisarul european Thierry Breton: Este posibil ca UE să nu prelungească contractul cu AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrări

NATO2 hours ago

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat și-a încheiat misiunea de reprezentant militar al României la NATO și UE

U.E.2 hours ago

Josep Borrell, privind refacerea economică post-pandemie: UE riscă să rămână ”serios” în urma SUA și a Chinei

SUA3 hours ago

UE și SUA propun un acord de compromis pentru a pune capăt crizei politice din Georgia

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending