Uniunea Europeană nu poate fi puternică fără extindere și ”nu există nicio extindere fără Serbia”, a susținut miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după o întrevedere la Budapesta cu ministrul sârb al integrării europene, Jadranka Joksimovic, relatează MTI, citată de Agerpres.
Szijjarto a declarat într-o conferință de presă că pandemia de coronavirus ”ne-a întors viețile cu susul în jos” și a ascuțit dezbaterea asupra viitorului Uniunii Europene.
Conform acestuia, integrarea Balcanilor Occidentali este esenţială pentru o Uniune Europenă solidă, iar Serbia este unul dintre cei mai importanţi actori din regiune şi trebuie să fie implicată în viitoarea extindere a UE.
”Le cerem cu mult respect prietenilor noştri occidentali să oprească blocarea procesului de extindere. Evident, răspunsul lor este că ei nu blochează nimic. În privinţa vorbelor este adevărat, dar când ne referim la fapte deciziile pozitive, cumva, nu vin niciodată”, a subliniat ministrul ungar de externe.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a pledat la începutul lunii iunie pentru aderarea statelor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană, argumentând că această extindere aduce ”beneficii imense atât regiunii, cât și Europei, în ansamblu”.
Ulterior, președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat că va găzdui la 6 octombrie un summit extraordinar pentru a discuta despre relațiile Uniunii Europene cu China și despre revigorarea relațiilor cu cele șase țări balcanice care aspiră să devină membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii octombrie a anului trecut Comunicarea privind politica de extindere a UE și pachetul din 2020 privind extinderea: rapoartele anuale, care evaluează modul în care țările din Balcanii de Vest și Turcia pun în practică reformele fundamentale, sunt prezentate împreună cu recomandări și orientări mai clare și precise adresate partenerilor respectivi cu privire la etapele următoare, în conformitate cu metodologia consolidată referitoare la procesul de extindere.
Comisia Europeană consideră că o politică de extindere credibilă constituie o investiție geostrategică în pace, securitate și creștere economică la nivelul întregii Europe, cu atât mai mult în aceste vremuri marcate de agravarea provocărilor și a diviziunilor globale.
Așadar, perspectiva certă, bazată pe merit, a apartenenței depline la Uniune a țărilor din Balcanii de Vest răspunde propriilor interese politice, economice și de securitate ale Uniunii Europene.
Comunicarea Comisiei intitulată „Consolidarea procesului de aderare – O perspectivă credibilă de aderare la UE pentru Balcanii de Vest”, aprobată de statele membre în martie 2020, prezintă propuneri concrete de consolidare a procesului de aderare, asigurându-i o previzibilitate, o credibilitate și un dinamism sporite și imprimându-i o orientare politică mai puternică.
Actuala agendă de extindere cuprinde partenerii din Balcanii de Vest și Turcia. Negocierile de aderare au început cu Muntenegru (2012), Serbia (2014) și Turcia (2005). În martie 2020, statele membre au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. Bosnia și Herțegovina (care a depus cererea de aderare la UE în februarie 2016) și Kosovo (Acordul de stabilizare și de asociere a intrat în vigoare în aprilie 2016) sunt țări potențial candidate.
Procesul de aderare la UE se bazează în continuare pe criterii stabilite, pe o condiționalitate echitabilă și riguroasă și pe principiul meritelor proprii. Aderarea la UE necesită punerea în aplicare a unor reforme complexe într-un mediu problematic; acest obiectiv poate fi atins numai pe termen lung. Pentru ca procesul să avanseze, este prioritar ca țările candidate să obțină mai rapid rezultate reale și durabile cu privire la anumite aspecte-cheie: statul de drept, reforma justiției, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, securitatea, drepturile fundamentale, funcționarea instituțiilor democratice și reforma administrației publice, precum și dezvoltarea economică și competitivitatea.
Și în ceea ce privește reconcilierea, relațiile de bună vecinătate și cooperarea regională, este deosebit de important să se realizeze noi progrese.