Connect with us

CHINA

Ministrul ungar de Externe: Ungaria îşi propune să fie principalul exportator din regiune către China

Published

on

Ungaria a stabilit obiective realiste de a deveni cel mai important exportator din regiune către China, precum şi principala destinaţie de investiţii pentru statul chinez în Europa Centrală şi de Est, a anunţat duminică ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI, conform Gândul.info.

Luni, Szijjarto se va întâlni la Budapesta cu premierul chinez Li Keqiang, în timpul summitului ”16+1” China – Europa Centrală şi de Est, la care participă peste 1.000 de oameni de afaceri.

Potrivit datelor prezentate de către guvernul ungar aferente primelor opt luni din 2017, exporturile Ungariei către China au crescut cu 26% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Volumul investiţiilor chineze în Ungaria a depăşit 4,1 miliarde de dolari în acest an, a precizat Szijjarto.

Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni marţi cu omologul său chinez, iar cei doi lideri vor semna 11 acorduri bilaterale, în urma cărora vor fi implementate investiţii chineze în valoare de minimum 140 de miliarde de dolari.

Ministrul ungar de Externe a mai anunţat că procedura de achiziţie publică pentru modernizarea secţiunii ungare a liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad va fi demarată în cursul zilei de luni, după ce statul chinez a oferit o finanţare pentru acest proiect, al cărui cost total se va ridica la 1,76 miliarde de euro. China asigură un împrumut pe 20 de ani, iar lucrările ar trebui să înceapă la finele anului 2020.

Vineri, Guvernul ungar a decis să se alăture China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, un fond de private equity organizat de Banca de Export-Import din China.

 

.

CHINA

UE solicită Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să se retragă din Ucraina pentru ”a opri vărsarea de sânge”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană a solicitat joi Chinei să-și folosească influența asupra Moscovei pentru ”a opri vărsarea de sânge” în Ucraina, convingând Rusia să-și retragă trupele din țara pe care a invadat-o, anunță France Presse, conform Agerpres.

Li Hui, trimisul special al Beijingului aflat în turneu prin Europa pentru a discuta despre soluționarea politică a conflictului din Ucraina, a fost întâmpinat la Bruxelles de Enrique Mora, ”mâna dreaptă” a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE ”a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

”UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

Ambele părți ”au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina, Polonia și Franța, înainte de a vizita Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Președintele Consiliului European susține că este în interesul UE să mențină o cooperare „stabilă și constructivă” cu China

China, aflată într-o relație afabilă cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a proferat retorica Rusiei la adresa Alianței.

Continue Reading

CHINA

Franța și UE sunt hotărâte să sprijine Ucraina pe ”pe termen lung” și ”în toate domeniile”, este mesajul transmis de Paris emisarului chinez aflat în turneu prin Europa

Published

on

© Présidence de la République France/ Flickr

Franța și Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina ”pe termen lung” și în ”toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marți, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluționare politică a războiului declanșat de Rusia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ministerul francez de Externe, reprezentat de directorul său general pentru afaceri politice și de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat ”întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului”, în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului.

Conform sursei, Franța a salutat ”reluarea dialogului dintre China și Ucraina” și a reamintit că aceasta din urmă ”îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt ”hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina și Polonia înainte de a vizita Franța, de unde va porni spre Germania și, ulterior, Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Macron afirmă că Rusia a intrat într-o “formă de vasalitate faţă de China” și că a “pierdut geopolitic” războiul cu Ucraina

China, aflată într-o relație cordială cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

 

Continue Reading

CHINA

China își trimite reprezentantul special pentru afaceri eurasiatice într-un tur european pentru găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina

Published

on

© Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Trimisul special al Chinei pentru afaceri euro-asiatice, Li Hui, își va începe săptămâna viitoare misiunea de a găsi o soluție politică la criza dintre Ucraina și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părţi despre o reglementare politică a crizei ucrainene”, a declarat presei Wang Wenbin.

Li Hui este fost vice-ministru al afacerilor externe şi specialist în spaţiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 şi 2019, având contacte regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta va fi cel mai înalt oficial chinez care va ajunge pe teritoriul ucrainean de când Rusia a organizat invazia din februarie 2022.

„Vizita reprezentanților chinezi în țările relevante este o altă demonstrație a angajamentului Chinei de a promova pacea și discuțiile. Aceasta demonstrează pe deplin că China este ferm de partea păcii”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. „Actuala criză din Ucraina se prelungește și se intensifică, iar efectul de propagare continuă. China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în construirea unui mai mare consens internațional privind încetarea focului, inițierea discuțiilor de pace și prevenirea escaladării situației … pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a adăugat oficialul chinez.

Vizita reprezentantului special a fost anunțată pentru prima dată de președintele chinez Xi Jinping în convorbirea cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, luna trecută, prima lor discuție de la începutul războiului.

Beijingul a fost supus unor presiuni enorme din partea Washingtonului și a aliaților săi pentru a face mai mult pentru a media în război.
Deși a făcut apeluri repetate la pace, China nu a condamnat Rusia pentru agresiunea sa. În februarie, la prima aniversare a războiului, a prezentat un document de poziție în 12 puncte, dar documentul nu a oferit sugestii specifice pentru a pune capăt conflictului.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA6 mins ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO20 mins ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA29 mins ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA37 mins ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA49 mins ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

De la Chișinău, Maia Sandu și Ursula von der Leyen anunță un acord de reducere a tarifelor de roaming între R. Moldova și UE

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe noul președinte al Letoniei: Aștept cu nerăbdare să consolidăm coordonarea noastră în calitate de parteneri în NATO, UE și în forurile regionale

NATO17 hours ago

Macron pledează pentru “trezirea strategică” a Europei: Putin “a trezit NATO” din “moarte cerebrală”. Est-europenilor li s-a spus că au ratat ocazia să tacă. Noi am ratat ocazia să-i ascultăm

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA23 hours ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending