Connect with us

CONSILIUL UE

Ministrul Victor Negrescu: „Abordarea noastră privind viitorul Uniunii Europene se bazează pe obiective și principii consensuale, împărtășite și asumate de toate statele membre“

Published

on

Victor Negrescu, ministrul Afacerilor Europene, a participat pe 27 februarie la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din Bruxelles, reuniune ce a vizat, în principal, discutarea priorităților Președinției Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene și un schimb de opinii asupra agendei adnotate a Consiliului European din 22-23 martie, care cuprinde următoarele subiecte: ocuparea forței de muncă, creșterea economică și competitivitatea, cu accent pe: Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energetică și Pilonul European al Drepturilor Sociale; prioritățile Semestrului European 2018; respectiv aspecte vizând relațiile externe ale Uniunii, în principal pregătirea Summit-ului UE-Balcanii de Vest, care se va desfășura, la Sofia, la 17 mai 2018, conform unui comunicat de presă al MAE.

Sursă: www.afacerieuropene.mae.ro

De asemenea, la Consiliul Afaceri Generale Art. 50, organizat ca urmare a declanșării procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, oficialii europeni au abordat aspecte legate de stadiul și perspectivele procesului Brexit.

Având în vedere similitudinea de opinii pe multe dintre dosarele în lucru și deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului viitor, am inițiat un mecanism de consultare operativă și coordonare cu partea bulgară, care să garanteze susținerea reciprocă pe durata celor două mandate, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.

Cu referire la agenda adnotată a Consiliului European din martie 2018, ministrul delegat a evidențiat interesul României față de implementarea corespunzătoare a Strategiei pentru Piața Unică și definitivarea Pieței Digitale Unice, respectiv necesitatea asigurării unor mecanisme capabile să faciliteze funcționarea libertăților fundamentale și eliminarea barierelor existente, evitând în același timp orice tip de inițiativă care poate conduce la abordări discriminatorii în raport cu cetățenii europeni.

De asemenea, în intervenția din cadrul Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale Art. 50, oficialul român și-a exprimat susținerea fermă pentru principiile și obiectivele UE27, reflectate în mandatul echipei de negociere și a reiterat importanța menținerii unității care a condus la rezultate importante în prima fază a negocierilor.

„Așteptăm cu interes prezentarea proiectului de text al Acordului de retragere și subliniem necesitatea ca toate angajamentele asumate de părți în prima fază a negocierilor să fie respectate și integrate pe deplin în acest text cu valoare juridică“, a evidențiat Victor Negrescu.

În marja reuniunilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a participat și la întâlnirea trilaterală a miniștrilor pentru afaceri europene din Bulgaria, Grecia și România. Oficialul român a avut întrevederi cu Emilia Kraleva, ministru adjunct al Afacerilor Externe din Bulgaria, respectiv cu omologul său din cadrul Ministerul Afacerilor Externe elen, Georgios Katrougkalos. Consultările au avut un caracter informal, urmărind schimbul de opinii de teme de actualitate şi interes prioritar, util în identificarea unor noi oportunităţi de coordonare şi cooperare. În cadrul discuțiilor a fost reafirmată necesitatea relansării proiectului european și dorința ca România să conlucreze mai strâns cu Grecia și Bulgaria pentru a aduce în comun o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă.

Ministrul delegat a reiterat faptul că negocierile privind viitorul cadru financiar multianual trebuie să se concentreze pe menținerea și consolidarea politicii de coeziune și a politicii agricole comune, instrumente care și-au demonstrat deja valoarea adăugată la dezvoltarea întregii Uniuni. Totodată, Victor Negrescu a avut o întrevedere cu secretarul de stat italian pentru Afaceri Europene din cadrul Președinției Consiliului de Miniștri, Sandro Gozi. Cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relației dintre România şi Italia și au exprimat dorința de coordonare a pozițiilor, în special pe temele în privința cărora cele două țări împărtășesc viziuni similare.

România va contribui activ la discuţiile privind viitorul proiectului european, în special în pregătirea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, în vederea revigorării și consolidării Uniunii Europene. Abordarea noastră se bazează pe obiective și principii consensuale, împărtășite și asumate de toate statele membre și de instituțiile europene“, a subliniat Victor Negrescu.

Întâlnirile fac parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a contribui la consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL UE

UE continuă să se pregătescă pentru Brexit: Țările UE au decis să reducă numărul de membri ai Comitetului European al Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European după retragerea Marii Britanii

Published

on

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți două decizii vizând componența Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social Europea pentru a adapta numărul de membri ai celor două organisme consultative ale UE după retragerea Regatului Unit, ceea ce va avea ca rezultat 24 de locuri vacante în fiecare comitet, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Noile norme alocă un loc suplimentar Estoniei, Ciprului și Luxemburgului în ambele comitete, întrucât aceste trei state au pierdut câte un loc în urma ultimelor decizii privind componența comitetelor în urma aderării Croației. Restul de locuri vacante vor fi păstrate ca rezervă pentru eventuale extinderi ulterioare.

În total, numărul de membri al fiecărui comitet va scădea de la 350 la 329 după plecarea Regatului Unit.

Noile norme se vor aplica de la începutul noului mandat de cinci ani al fiecărui comitet, ceea ce pentru Comitetul Regiunilor înseamnă începând cu 26 ianuarie 2020, iar pentru Comitetul Economic și Social European începând cu 21 septembrie 2020.

Cu toate acestea, cele două decizii cuprind și o clauză specială pentru cazul în care Regatul Unit ar avea în continuare statutul de stat membru la aceste date. În acest scenariu, alcătuirea comitetelor ar rămâne neschimbată până în momentul de la care retragerea Regatului Unit produce efecte juridice.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Record de creștere economică a zonei euro. Președintele Eurogroup anunță că zona euro a înregistrat ”un număr de 24 de trimestre consecutive de creștere economică”

Published

on

©️ EU Council

Economia zonei euro a atins un nou record, înregistrând un număr de 24 de trimestre consecutive de creștere, începând cu al doilea trimestru al anului 2013, a anunțat joi, la finalul unei reuniuni Eurogroup – întrunirea miniștrilor de Finanțe din zona euro -, președintele grupului, Mario Centeno.

Ministrul portughez de finanțe a punctat că, în acest context, ”numărul oamenilor care au un loc de muncă a crescut cu 10,8 milioane în comparație cu șase ani urmă.

Este un lucru remarcabil”, le-a transmis Centeno omologilor săi.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația economică din zona euro și au discutat principalele provocări politice pe baza previziunilor Comisiei Europene, publicate la 7 mai.

Potrivit previziunilor menționate, se preconizează că economia europeană își va continua dezvoltarea și în 2019, al șaptelea an la rând, estimându-se că PIB-ul real va crește în toate statele membre ale UE.

În ansamblu, se preconizează că PIB-ul va crește cu 1,4 % în UE în acest an și cu 1,2 % în zona euro.

În 2020, este de așteptat să se estompeze factorii negativi interni și să revină activitatea economică în afara UE, sprijinită de relaxarea condițiilor financiare globale și de stimularea politicilor în unele economii emergente.

Se preconizează că anul viitor creșterea PIB-ului se va consolida ușor, la 1,6 % în UE și la 1,5 % în zona euro.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Federica Mogherini reacționează la avertismentele SUA în privința apărării europene: 81% din contractele internaționale din Europa se adresează firmelor americane

Published

on

©️ EEAS

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a reacționat marți la criticile aduse de SUA noului Fond European de Apărare, nemulțumiri și îngrijorări transmise printr-o scrisoare a subsecretarului american de Stat pe probleme de achiziţii şi sustenabilitate, Ellen Lord, și printr-un mesaj al ambasadorul american la UE, Gordon Sandland.

UE este, în prezent, mult mai deschisă decât piața de achiziții din SUA pentru companiile și echipamentele Uniunii Europene”, a declarat Mogherini la Bruxelles, citat de Deutsche Welle.

În UE nu există un act legislativ ”cumpărăm european” și aproximativ 81% din contractele internaționale din Europa se adresează astăzi firmelor americane”, a explicat ea.

În scrisoarea citată de presă, oficialul american face referire la ”profunda îngrijorare” a Washingtonului în legătură cu adoptarea unui nou regulament din Fondul European de Apărare, care le permite statelor membre UE să încurajeze ţările non-europene să ia parte la proiecte, dar spune că UE are drepturi exclusive de proprietare intelectuală asupra acestor proiecte și nu permite ţărilor din afara Uniunii să controleze exporturile armelor care sunt dezvoltate.

Citiți și Oficial al administrației Trump, scrisoare către Federica Mogherini: SUA cer modificarea Fondului European de Apărare, avertizând că ”relația UE-NATO ar putea avea de suferit” după ”decenii de integrare a industriei de apărare transatlantice”

Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a subliniat același punct de vedere într-o scrisoare și a avertizat asupra posibilelor sancțiuni din partea SUA: “Sper că putem evita să ne gândim la cursuri similare de acțiune”, a spus el, precizând că UE a fost invitată să răspundă scrisorii până la data de 10 iunie.

În scrisoarea trimisă pe 1 mai, Departamentul Apărării din SUA a avertizat că, în viziunea sa, proiectele Fondului şi PESCO „reprezintă o schimbare dramatică după trei decenii de integrare crescândă a industriei de apărare transatlantice“, adăugând că „nu numai că relaţia constructivă dintre NATO şi UE ar putea avea de suferit, dar ar putea duce la repornirea discuţiilor conflictuale care erau dominante acum 15 ani“.

SUA solicită ca regulamentele Fondului să fie modificate, în aşa fel încât să elimine condiţiile privitoare la proprietatea intelectuală şi controlul exporturilor, precum şi eliminarea dreptului de veto în PESCO. SUA mai vor şi ca ţara care conduce un proiect să poată invita orice companie care vrea să ia parte la iniţiativă.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending