Ministrul Victor Negrescu: „Consultările cu membrii Colegiului Comisarilor pot contribui cu succes la implementarea priorităților Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat marți, 19 iunie 2018, o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia a avut, în prima parte a zilei, întrevederi cu comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger şi cu comisarul european pentru Cercetare, Carlos Moedas.

Discuțiile au vizat dosarele de actualitate la nivelul Uniunii Europene, în domeniile gestionate de cei doi oficiali europeni, acestea fiind analizate și din perspectiva primului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care țara noastră îl va exercita în primul semestru al anului viitor.
În cadrul întrevederii cu Günther Oettinger, ministrul delegat a subliniat că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va depune toate eforturile pentru închiderea în cele mai bune condiții a cât mai multe dosare, urmărind în egală măsură, calitatea formulelor de compromis şi obținerea unui acord în timp util.
„România, prin instituțiile responsabile, este pregătită să gestioneze dosarul noului cadru financiar multianual al Uniunii Europene și își propune să asigure, pe perioada mandatului, un ritm avansat al lucrărilor la nivelul Consiliului, astfel încât să fie asigurate premisele pentru ca pachetul legislativ să fie adoptat în timp util”, a declarat Victor Negrescu.
Întâlnirea cu Carlos Moedas i-a oferit ocazia oficialului român de a reitera că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va acorda o atenție sporită cercetării și inovării.

România își propune să aibă un rol activ în definirea elementelor-cheie care vor sta la baza proiectului privind «Orizont Europa», cel mai ambițios program cadru dedicat domeniului cercetării și inovării de până acum. Extinderea participării, simplificarea procedurilor sau o politică salarială nediscriminatorie trebuie prevăzute în noul program-cadru, deopotrivă cu promovarea de noi inițiative”, a explicat Victor Negrescu.

În partea a doua a zilei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene se va mai întâlni cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, și cu comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

România va prelua, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.