Ministrul Victor Negrescu: Demersul oportun pentru România este de a adera la zona euro, este important să fim pregătiți

Demersul oportun pentru România este acela de a adera la zona euro, dar este important și ca țara noastră să fie pregătită pentru acest proces, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la dezbaterea ”România și aderarea la zona euro”.

Foto: MAE

„Avem nevoie să ne asumăm ca în perioada următoare să avem o viziune despre această aderare la zona euro, oricare ar fi ea. Evident, trebuie definită de actori care se pricep, dar de cât mai mulți actori implicați în acest proces”, a punctat Negrescu, potrivit Agerpres.

„Eu, personal, cred că demersul oportun pentru România este cel de a adera la zona euro, dar cred că este important să fim pregătiți și este important ca zona euro să fie o zonă eficientă, care lucrează adecvat, care are mecanisme care aduc beneficii statelor membre, tuturor statelor membre, fără noi inegalități într-o zonă cu noi probleme”, a afirmat el.

Ministrul a atras atenția că ”e important ca aderarea la zona euro să nu fie din nou un eveniment precum aderarea la zona Schengen, unde respectăm criteriile tehnice, dar nu suntem primiți sau aderăm și nu avem un cuvânt de spus”.

Citiți și: Klaus Iohannis: Aderarea României la zona euro este un demers esențial

Jean-Claude Juncker, a propus în cadrul discursului său privind Starea Uniunii crearea unui instrument de pre-aderarea la euro care să sprijine statele membre care doresc să adere la zona euroRomânia, economia cu cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană, ar putea adera la zona euro în anul 2022, după creșterea veniturilor celor mai săraci cetățeni, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Pe 9 mai, de Ziua Europei, președintele Klaus Iohannis a transmis într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro faptul că Guvernul și Banca Națională a României trebuie să demareze lucrările pentru conceperea unui calendar privind aderarea la moneda euro, deoarece acesta reprezintă un obiectiv strategic important al României.

Zona euro este compusă în prezent din 19 state membre. Ultima țară care a aderat la zona euro este Lituania, care a făcut trecerea la moneda unică în 2015.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.