Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

MIPE: României i-au fost atribuite de către Comisia Europeană două noi proiecte vizând înfrățirea instituțională, unul în Republica Moldova și unul în Tunisia, în valoare de 2,9 milioane euro

Published

on

© Ambasada României în Republica Moldova/ Facebook

România a câștigat două noi proiecte vizând înfrățirea instituțională (twinning), unul în Republica Moldova și unul în Tunisia, în valoare totală de 2,9 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al MIPE, proiectele, atribuite de către Comisia Europeană, prevăd acordarea de asistență tehnică instituțională în domeniul bancar, respectiv al prevenirii corupției.

Autoritatea donatoare de asistență tehnică pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar, este Consorțiul România – Olanda – Lituania.

Țara noastră, în calitate de lider de proiect, este reprezentată de Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, având parteneri juniori De Nederlandsche Bank, Olanda și Lietuvos Bankas, Lituania.

Acestea vor oferi asistență Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova pentru sprijin în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător DCFTA /AA.

Experții Băncii Naționale a României au o vastă experiență în acordarea de asistență în cadrul proiectelor de twinning (înfrățire instituțională), după inițiative similare în Serbia, Georgia, Albania și Republica Moldova.

Valoarea proiectului este de 1,72 milioane euro. Va demara în luna septembrie a.c., având o durată de implementare de 24 luni.

Autoritatea donatoarea de asistență tehnică pentru Tunisia, în cadrul proiectului Sprijin instituțional pentru prevenirea corupţie, este Consorțiul Franța – Germania – România.

Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Direcția Generală Anticorupţie și Deutsche Stiftung für Internationale Rechtliche Zusammenarbeit E.V. (IRZ), din Germania sunt parteneri juniori în proiectul de prevenire a corupției, al cărui lider este Agence Française Anticorruption (AFA), Franța.

Obiectivul principal al acestui proiect, de care va beneficia Instance Nationale de Lutte contre la Corruption (INLUCC), din Tunisia, este consolidarea sistemului și mecanismelor de prevenire și combatere a corupției, în conformitate cu acquis-ul UE, cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici în domeniu, contribuind la consolidarea integrității și îmbunătățirea standardelor și principiilor de bună guvernare.

Experții Direcţiei Generale Anticorupţie din România au oferit și în trecut asistență instituțiilor beneficiare din Moldova, Serbia și Turcia.

Proiectul va demara tot în luna septembrie 2021, având o valoare de 1,2 milioane euro și o durată de implementare de 30 luni.

Managementul administrativ și financiar al celor doi noi proiecte de twinning va fi asigurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Direcția Generală Mecanisme și Instrumente Financiare Europene Nerambursabile.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut o discuție cu omologul din Republica Moldova, principala temă abordată fiind aderarea acestei țări la Uniunea Europeană.

”Am avut plăcerea să am o discuție amplă cu domnul Petru Rotaru, una dintre principalele teme fiind aderarea Republicii Moldova la UE. Am abordat dialogul din perspectiva noilor oportunități pe care le deschide pentru dezvoltare durabilă, prin accesul la piața unică europeană și la fondurile europene destinate sprijinirii convergenței economice”, a precizat Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citiți și: Reforma “pre-extindere” a UE: Comisia propune integrarea treptată a țărilor candidate în piața unică și un mecanism de decizie cu majoritate calificată fără a periclita interesele strategice naționale

Cei doi au abordat și chestiunea legată de ”planurile strategice de investiții cu efect multiplicator”. În acest context ministrul Marcel Boloș i-a exprimat omologului său moldovean care au fost strategiile României de-a lungul timpului pentru proiectele de anvergură pentru a maximiza impactul acestor investiții în sectoarele cheie.

”Republica Moldova s-a angajat pe parcursul european, iar acest lucru vine cu beneficii uriașe din perspectiva finanțării investițiilor. Infrastructură, investiții în capitalizarea mediului de afaceri, sisteme publice de servicii medicale și școlare moderne, sunt elemente ale parcursului lor pe care le vom susține. Promisiunea mea a fost că le vom fi alături cu orice au nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni”, a dat asigurări oficialul român.

Marcel Boloș a ținut să amintească că România este de departe beneficiar net de fonduri europene, de la ”aderare și până în prezent reușind să atragă 62,5 miliarde de euro pentru investiții care au schimbat viața românilor din toate punctele de vedere”.

În cadrul întâlnirii, ministrul Finanțelor a promis că ”în viitorul apropiat” va merge în vizită la Chișinău.

”Între timp, direcția este una singură: să consolidăm legăturile noastre bilaterale, să continuăm să facem schimb de bune practici și să consolidăm interconectarea pieţelor de capital”, a conchis Boloș.

La rândul său, ministrul Petru Rotaru a constatat că ”adevărații frați” se văd ”când îți este greu”, referindu-se la sprijinul oferit de România. ”Am văzut cel mai bine în timpul crizei energetice și pandemiei ce înseamnă România pentru noi”, a continuat oficialul moldovean.

Acest ultim mesaj se reflectă și în discursul susținut de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul Forumului Moldova – România: Capital Bridges, organizat miercuri la București.

”Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a amintit Nicolae Ciucă.  

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a fost primit, miercuri, la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia unei vizite de lucru la București, care implică, printre altele, participarea la Forumul investițional „Moldova-România: Capital Bridges”, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi șefi de guvern au discutat agenda moldo-română, cooperarea economică dintre cele două state, procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte de interes pentru relația bilaterală dintre Republica Moldova și România.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul oferit de România în toate domeniile-cheie pentru dezvoltarea țării noastre, accentuând, în mod special, sprijinul continuu al dezideratului european al Republicii Moldova. „Aderarea la Uniunea Europeană este obiectivul prioritar al țării noastre, iar România este partenerul care ne ajută să pășim cu încredere pe această cale”, a spus premierul Dorin Recean.

Oficialii s-au mai referit la proiectele de infrastructură, realizate prin efort comun, dar și la cooperarea în domeniul energetic, subliniind realizările majore pe acest segment. De asemenea, părțile au menționat importanța valorificării potențialului economic, cu accent pe atragerea investițiilor și crearea noilor locuri de muncă. Cei doi premieri participă, astăzi, la ediția a doua a Forumului investițional „Moldova – România: Capital Bridges”.

Prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că evenimentul are loc „într-o zi cu adevărat semnificativă pentru ambele maluri ale Prutului – 106 ani de la unirea Basarabiei cu România”. „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba pe care o vorbim și cultură, iar astăzi, consolidăm legăturile noastre bilaterale, construind noi poduri între afacerile din Republica Moldova și investitorii străini și punând în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul Dorin Recean va participa și la un prânz organizat de către Familia Regală a României.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat miercuri sprijinul “continuu și necondiționat” al României pentru țara sa, într-un mesaj menit să marcheze împlinirea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

“Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Postarea șefei statului moldovean cuprinde și o imagine care exemplifică, pe scurt, momente și acțiuni prin care România a sprijinit Republica Moldova.

 

În fiecare an, la 27 martie este sărbătorită Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare naţională în România, conform unei legi adoptate de Parlament în 2015.

Anul acesta, aniversarea momentului istoric a coincis cu organizarea, la București, a Forumulul Moldova – România: Capital Bridges, eveniment la care au participat prim-miniștrii celor două țări, Marcel Ciolacu și Dorin Recean, și liderii celor două parlamente, Nicolae Ciucă și Igor Grosu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO15 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE15 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA18 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending