Connect with us

NATO

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, apel către țările aliate: Nu ne puneți să alegem între Europa și America de Nord

Published

on

© NATO Engages

Corespondență din Londra

Europa și America de Nord sunt două părți ale aceleiași monede, iar țările din Europa Centrală și de Est nu pot fi puse în postura de alege între Uniunea Europeană și Statele Unite, a susținut, marți, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Vorbind în cadrul evenimentului NATO Engages de la Londra, în marja reuniunii liderilor aliați prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la crearea Alianței, Mircea Geoană a făcut referire la experiența sa personală și a țării sale, România, precum și la ambele tipuri de experiențe pe care statele din regiunea Europei Centrale și de Est le-au acumulat, atât în perioada în care s-au aflat sub regimuri comuniste, cât și după ce au luat calea integrării în familia occidentală.

Geoană, primul secretar general adjunct al NATO din Europa Centrală și de Est, și-a început discursul cu recurs la istorie.

”Provin din România și am fost suficient de norocos să fiu primul secretar general adjunct al NATO reprezentând un aliat nou. O regiune, țara mea și milioane și milioane de europeni care am fost separați de familia noastră naturală de comunism. Cine și-ar fi imaginat că după 30 de ani regiunea noastră ar fi fost parte completă a lumii occidentale, membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Uneori cred că trăiesc un vis. Ca un tânăr român care încerca să aplice în fiecare an pentru o viză pentru a ieși din țară ca să vadă Occidentul. Știți ce am primit în fiecare vară? O carte poștală, într-o culoare de imperceptibilă și cred că avea și un miros urât. (…) An după an, după an, nu le-a fost permis tinerilor români, bulgari, cehi, slovaci, polonezi sau baltici să facă lucruri care pentru prietenii și, acum, aliații noștri era un lucru normal. Nu era clar stabilit că NATO se va extinde. Nu, nu, nu. Era o mare ezitare. Ca român, trebuie să le mulțumesc unor lideri incredibili și importanți precum Vaclav Havel sau Lech Walesa, pentru că ei au adus și argumentul moral, nu doar pe cel strategic, pentru care trebuie să unificăm Europa. (…) NATO s-a extins acum 20 de ani, apoi acum 15 ani. Plângeam împreună în vechiul sediu al NATO în calitate de miniștri de Externe ai României și Bulgariei. Mi-am pus chiar semnătura pe tratatul constituțional european care a eșuat. Spun doar că ceea ce oferim Alianței noastre și instituției noastre occidentale este un sentiment de maximă urgență să continuăm să rămânem relevanți. Să rămânem ancorați valorilor noastre, nu descurajați de lumea care se schimbă atât de rapid”, a rememorat Geoană. 

Fost șef al diplomației române în perioada 2000-2004, Mircea Geoană a oferit și exemplul personal pentru a combate ”complexul provincial”, dar și pentru a arăta de ce statele din Europa Centrală și de Est nu pot fi puse în postura de a alege între Europa și America, într-un mesaj îndreptat în sprijinul ideii de complementaritate între NATO și eforturile pentru apărare în cadrul Uniunii Europene.

”Un român ca secretar general adjunct al NATO. Asta este o reușită. Îmi amintesc că am avut un intens complex provincial. (…) Prima mea experiență în Occident a fost să merg la ENA (Școala Națională de Administrație din Franța). Îmi amintesc că eram speriat de moarte pentru că am crezut că nu voi fi pregătit. Dar da, am fost. Și da, suntem și vom fi. Când cineva vine și ne spune să alegem între Europa și America, le voi spune că nu pot face asta. Pentru că Europa și America de Nord sunt două părți ale aceleiași monede. Nu ne puneți să alegem pentru că întotdeauna alegem securitatea. Pentru că avem în istoria și geografia noastră în partea de Europă pe care o reprezint un sentiment foarte restrâns de supraviețuire. Nu există nicio cale aceea în care Occidentul renunță să lupte. Amințiti-vă că un singur lucru face diferența: valorile pe care le împărtășim. Să nu vă îndoiți niciodată de valorile noastre, de valorile libertății, democrației și societății deschise. Lupta generației mele a fost reunificarea Europei, iar lupta părinților fondatori ai Alianței  a fost să nu repete războaiele devastatoare care au distrus Europa și lumea secolului al XX-lea”, a detaliat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct a făcut și o pledoarie pentru soliditatea articolului 5 din Tratatul NATO, considerat piatra de temelie a securității euro-atlantice și pus la îndoială de afirmațiile președintelui francez privind ”moartea cerebrală a NATO”.

”Cred că ceea ce articolul 5 spune este același lucru pe care Thomas Jefferson l-a spus la începuturile democrației europene”, a afirmat Geoană, citându-l pe al treilea președinte din istoria SUA și autor al Declarației de Independență. 

 ”Acesta este articolul 5. Să fim loiali angajamentelor noastre indiferent de situație. Și este ceva ce vă implor să faceți. Când veți fi în poziții ca acestea, continuați să inovați. Democrația și libertatea nu sunt lucruri care nu vor supraviețui dacă nu investiți și nu inovați. Continuați să inovați”, i-a îndemnat Mircea Geoană pe cei prezenți în sală

”Acum 30 de ani, pe străzile din București și Timișoara, în singura formă sângeroasă a revoluțiilor din țările fost-comuniste, în țara mea, tineri ca voi au rupt o bucată din mjilocul steagului României, ca simbol al separării din incredibilul trecut greu. Prin acea gaură ne-am imaginat un viitor și am vrut să prindem din urmă timpul istoric pierdut, iar istoria a fost răbdătoare cu noi”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

MApN anunță că Forțele Terestre Române vor lua parte la Defender Europe 20, cel mai mare exercițiu militar organizat de SUA în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© NATO/ Flickr

Forțele terestre ale Armatei României vor lua parte, anul acesta, la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol și pentru care forțele americane au început joi pregătirile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional.

”Forţele terestre vor fi implicate şi în exerciţiul Defender Europe 20, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve”, se arată în comunicatul citat.

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, a anunțat Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armatei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate 20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au început pregătirile pentru Defender 2020: Peste 28.000 militari vor fi desfășurați la cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© EUCOM/ Facebook

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 2020, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, anunță Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armetei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate  20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

NATO

Ministrul de externe al Turciei cere extinderea NATO prin aderarea Georgiei: Prietenii noştri occidentali nu sunt de acord deoarece nu vor să provoace Rusia

Published

on

© World Economic Forum/ Flickr

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a făcut apel joi la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

“Nu înţeleg de ce nu am invitat Georgia sau de ce nu am activat planul de acţiune pentru ca Georgia să devină membru”, a spus şeful diplomaţiei turce în timpul unui panel de discuţii la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Panelul, intitulat “Viitorul NATO”, i-a mai avut ca participanți pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, sau pe ministrul afacerilor europene din Italia.

“Suntem criticaţi că avem relaţii relativ mai bune cu Rusia ca vecin, dar prietenii noştri occidentali nu sunt de acord să invite Georgia deoarece nu vor să provoace Rusia”, a afirmat el, potrivit sursei citate.

“Însă Georgia are nevoie de noi şi noi avem nevoie de un aliat ca Georgia. Prin urmare, avem nevoie de o extindere, iar Georgia ar trebui să devină membru”, a mai declarat Mevlut Cavusoglu, conchide sursa menționată.

Relațiile oficiale dintre Georgia și NATO au debutat în 1994, iar la summit-ul aliat de la București, din aprilie 2008, țările NATO au promis Georgiei că aceasta va fi invitată să adere la organizație, spre nemulțumirea Rusiei, care și-a instalat forțe militare pe teritoriul georgian în urma războiului din august 2008.

Georgia, alături de Ucraina, este un partener important al NATO la Marea Neagră, regiune unde Alianța are trei state membre riverane: Bulgaria, România și Turcia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending