Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava: Am acceptat mandatul de eurodeputat pentru a-mi pune experiența în folosul comunităților din Alba și întreaga țară. Nu am nicio ezitare în a mă întoarce acasă în administrație

Published

on

Eurodeputarul Mircea Hava (PNL, PPE), membru în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, a transmis că nu acceptă ca ”albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți”, explicând că a preluat mandatul de europarlamentar cu gândul că prezența sa în Parlamentul European poate face ca ”Alba Iulia să beneficieze de mai mulți bani pentru dezvoltare”.

”Nu am nicio ezitare în a mă întoarce, în a fi prezent și activ în Alba Iulia, de a ajuta și de aici, de acasă, dintr-o poziție de administrație. Iar dacă e ceva ce nu accept e ca albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți. Sau ca în Alba să scadă performanța! Pentru cine nu a înțeles ori se preface că nu pricepe, vreau să clarific un lucru: am acceptat mandatul de europarlamentar ca pe o provocare. Am acceptat să-mi pun experiența din administrația locală în folosul comunităților din Alba și întreaga țară, pentru a ajuta la crearea și simplificarea mecanismelor prin care banii europeni pot fi accesați de comunități, pentru a avea acolo, la Bruxelles, unde se dezbat și decid bugetele, o voce care cunoaște nevoile și realitățile din comunitate, de la firul ierbii. Am acceptat provocarea asta cu gândul că în Alba Iulia avem o administrație care a ajuns la un nivel de maturitate și că dezvoltarea orașului poate continua și fără mine în fruntea primăriei. Ba mai mult, am considerat că pot ajuta din acest post cheie, că prezența mea în Parlamentul European poate face ca Alba Iulia să beneficieze de mai mulți bani pentru dezvoltare”, a explicat Mircea Hava într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a dat asigurări că este foarte bine conectat la realitățile din Alba Iulia, chiar și de la Bruxelles, și că activitatea sa de acolo este una tot în folosul acestui oraș, ”ale cărui realități le cunosc mult mai bine decât mulți dintre cei care cred că pot să acopere un așa zis vid pe care l-am lăsat în urmă”.

”Au existat și vor exista mereu critici, oameni cu vocație de stat pe margine și dat cu părerea, care n-au lăsat nimic palpabil în urma activității lor. Chiar și la Bruxelles, sunt foarte bine conectat la realitățile din Alba Iulia și nu de puține ori mă amuz când unii păreriști de carieră îmi aplică sintagma de <<pensionar>>. Activitatea mea de aici e una depusă tot în folosul acestui oraș, ale cărui realități le cunosc mult mai bine decât mulți dintre cei care cred că pot să acopere un așa zis vid pe care l-am lăsat în urmă. Și tocmai de aceea pot spune că sunt lucruri care, în ultima perioadă, m-au dezamăgit. Că există oameni care m-au dezamăgit. Nu am nici o ezitare în a mă întoarce, în a fi prezent și activ în Alba Iulia, de a ajuta și de aici, de acasă, dintr-o poziție de administrație, acest oraș căruia i-am dedicat întreaga viață. Iar dacă e ceva ce nu accept e ca albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți. Sau ca în Alba să scadă performanța! Nu pot și nu voi asista pasiv la tot ce se întâmplă și nu voi accepta niciodată ca soarta noastră să fie pusă sub semnul întrebării de către fel și fel de amatori în materie de administrație”, a explicat Hava.

Eurodeputatul a subliniat, în egală măsură, că ”Partidul Popular European, din care PNL face parte, a fost și rămâne conștient de responsabilitatea față de cetățenii României și ai Europei”, dovadă fiind ”rolul său în gestionarea resurselor UE”.

”Structura și dimensiunea bugetului de după 2021 vor avea un efect direct asupra locuitorilor din Alba. Iar, pe bună dreptate, amfitrionii locali, cei care vor putea scrie proiecte și aduce acești bani în comunitățile lor, sunt primarii PNL, destoinicii care au adus prosperitate în localități și voturi în scorul general al partidului, la localele din 2020. Chiar dacă, la câteva luni distanță, lucrurile n-au mai fost atât de clare iar electoratul a taxat PNL pentru modul în care s-a gestionat criza, de la centru”, a mai spus Mircea Hava.

Acesta a făcut apel la ”primarii PNL, profesioniștii din administrație” să pună punct bătăliilor electorale sau luptelor interne și să se concentreze pe ”competiția banilor europeni în dialog cu guvernul”.

”Atitudini de genul celor în care cineva se ridică să-ți dea locul la masă, dar tu vrei musai scaunul din capul mesei trebuie să dispară. Tot rostul și toată capacitatea de a face treabă stă în unitate, mai ales că PNL este parte din guvernare. Este un moment unic, irepetabil ca potențial de dezvoltare, în care Alba trebuie să fie primul județ ce anunță marile proiecte ce vor unii Alba Iulia de toate localitățile polarizatoare și vor dezvolta toate comunitățile. Ca de exemplu, trenul metropolitan/intercomunitar ce va face legătura între localități, pe diverse relații precum Blaj/ Ocna Mureș/ Teiuș/ Alba Iulia/ Sebeș/ Cugir. Sau zone de dezvoltare economică, logistică și tehnică, pe culoarele de autostradă. E momentul să arătăm cum se vor pune în practică, până-n 2030, astfel de exemple asupra cărora voi reveni detaliat”, a detaliat eurodeputatul român.

În acest context, Mircea Hava a subliniat că ”ceea ce trebuie să anime liderii politici ai organizațiilor aflate în proces electoral intern nu trebuie să fie recompensele puse pe capul unuia sau altuia în războaie imaginare, promisiunile și amăgirile din care partidul nu are decât de pierdut”, ci cum ”schimbăm ulițele-n străzi, străzile-n autostrăzi, dispensarele-n spitale, școlile într-un viitor sigur pentru România, cu cele 85 de miliarde de euro la care România va avea acces. Iar noi, aici, în Alba, să ne punem oamenii la treabă, cu misiune de a ști exact câți bani aducem, cum lucrăm să câștigăm proiecte, să ne transpire frunțile, nu să ne curgă lacrimile de la “bârna” din ochii noștri. Alba trebuie să lupte pentru proiecte de minim 2,5 miliarde de euro, cu fruntea sus, ca oamenii care au trăit aici întotdeauna! PNL Alba n-a tăiat niciodată cecuri în alb electoratului. Avem o istorie în privința realizărilor, trebuie să avem luciditate în privința prezentului, pentru a ne garanta tuturor un viitor”, a mai punctat Hava.

”Primarii, parlamentarii de Alba și vocea președintelui PNL Alba sunt una cu motivul pentru care azi avem o guvernare liberală. Pentru că n-am dus niciodată campanii pe cont propriu, dictate de orgolii mici, am ținut cont de ce vor oamenii, n-am lucrat niciodată fără un plan și nu ne-au făcut agenda, niciodată, adversarii politici. Nimeni n-a fost ignorat, cum n-a putut să existe, veci, un singur garant al reușitelor unei echipe. Iar pentru mine, gustul de azi al victoriei oricărui lider, proclamat al oricărei tabere din PNL, este mai amar decât o înfrângere cu un adversar extern. Pulverizarea din interior, polițele plătite, lucrurile ce se complică ireversibil ne desincronizează cu obligațiile pe care le avem ca partid: de a fi într-o competiție din care România câștigă, Alba și Alba Iulia câștigă, în rând cu competența și nu cu oportunismul”, a conchis europarlamentarul.

Mircea Hava se află la primul mandat ca membru al Parlamentului European, începând din luna iulie 2019, poziție care i-a permis ocuparea fotoliului de vicepreședinte al Delegației pentru Relațiile cu Canada, precum și cel de membru în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, europarlamentarul român, membru al delegației PNL din grupul PPE, este membru supleant în Comisia pentru Bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile. 

Anterior poziției de eurodeputat, Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României, și consacrându-l pe acesta drept unul dintre cei mai performanți edili din România.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu a organizat în Parlamentul European un eveniment dedicat rezultatelor proiectului PULSAR privind identificarea inițiativelor cruciale de cercetare în domeniul aviației după 2050

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportor al Parlamentului European pentru Cerul Unic European, a organizat miercuri, în legislativul european, un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele proiectului PULSAR, în contextul importanței cercetării și inovării pentru decarbonizarea aviației și atingerea obiectivelor de mediu.

”Echipa proiectului și-a propus să dezvolte o foaie de parcurs europeană de cercetare și inovare în domeniul aviației, luând în considerare diverse aspecte de mediu, cum ar fi zgomotul și emisiile aviației, precum și impactul acestora asupra schimbărilor climatice și asupra calității aerului local”, a precizat Marinescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

În descrierea proiectului se amintește că sectorul aviației se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi realizarea de progrese tehnologice, reducerea impactului său asupra mediului și creșterea competențelor forței de muncă din acest sector, respectând în același timp noile politici și priorități ale UE, cum ar fi Pactul verde european, noua politică industrială europeană, precum și strategia digitală europeană. Sectorul aviației europene are nevoie de un cadru de cercetare și inovare orientat spre politici pentru a facilita progresele tehnologice, pentru a minimiza amprenta sa asupra mediului și pentru a adera la noile politici și priorități ale UE.

Pentru a îndeplini aceste obiective, proiectul PULSAR, finanțat de UE, asistă factorii de decizie europeni în identificarea inițiativelor cruciale de cercetare în domeniul aviației după 2050. Aceste eforturi abordează obiectivele de mediu, reglementările asociate și așteptările cetățenilor europeni.

În plus, PULSAR urmărește să dezvolte o foaie de parcurs europeană de cercetare și inovare în domeniul aviației, luând în considerare diverse aspecte de mediu, cum ar fi zgomotul și emisiile de aviație, precum și impactul acestora asupra schimbărilor climatice și a calității aerului la nivel local.

Mai mult, proiectul de cercetare finanțat prin programul Horizon Europe stabilește o foaie de parcurs educațională care vizează să ghideze formarea viitorilor experți în domeniul aviației durabile, comunicând în același timp în mod eficient inițiativele de mediu ale industriei către cetățeni.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE 2025, a început negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului UE: Trebuie să trecem de la programe pe hârtie la acțiune în teren

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2025, a început discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Consiliului Uniunii Europene privind acest dosar.

Acesta a dat asigurări că va susține cu tărie ”necesitatea unei bugetări axate pe nevoile cetățenilor în jurul a trei principii cheie”:

  • finanțarea programelor prin care creștem nivelul de trai al cetățenilor și dezvoltăm componenta socială prin care nu lăsăm pe nimeni în urmă;
  • asigurarea că banii europeni ajung acolo unde este nevoie de ei, printr-o mai bună implementare, flexibilizarea și simplificarea regulilor, combaterea corupției și prioritizarea finanțărilor şi către obiective noi de finanțare;
  • protejarea modului de viață european, prin creșterea investițiilor în zone de siguranță și de securitate, pornind de la apărarea comună a UE până la reziliența societății pe componente precum combaterea traficului de droguri sau investițiile în educație și sănătate

”Liderii europeni trebuie să înțeleagă că așteptările de la Uniunea Europeană sunt consistente și îndreptățite”, a semnalat Negrescu.

În consecință, el i-a explicat comisarului european pentru bugete că ”trebuie să trecem de la teorie la practică, de la programe pe hârtie la acțiune în teren pentru ca oamenii să simtă beneficiile apartenenței la UE”.

La mijlocul lunii martie, Parlamentul European a aprobat prioritățile bugetare pentru anul viitorul propuse și susținute de negociatorul-șef al acestei instituții pentru bugetul UE, eurodeputatul Victor Negrescu.

Citiți și: Victor Negrescu, negociator-șef al PE, prezintă prioritățile pentru bugetul UE 2025: Trebuie să alocăm resurse financiare pentru o Europă echitabilă care nu lasă pe nimeni în urmă

Parlamentul European a aprobat prioritățile bugetare pentru 2025 prezentate de Victor Negrescu, negociatorul-șef pentru bugetul UE

Prioritățile negociate de europarlamentarul social-democrat au fost adoptate cu 380 de voturi pentru din 582 de eurodeputați prezenți.

Comisia Europeană este așteptată acum să facă următorul pas, în contextul în care Consiliul Uniunii Europene și-a stabilit deja orientările pentru bugetul pentru 2025, considerând că acesta ar trebui să fie unul realist și să asigure o finanțare prudentă și să lase suficiente marje în cadrul plafoanelor cadrului financiar multianual (CFM) pentru a face față unor circumstanțe neprevăzute și pentru a aborda provocările Uniunii.

Cel mai probabil, executivul european va prezenta propunerea de buget pentru următorul an în vara lui 2024.

Bugetul pentru 2025 trebuie să fie convenit între Consiliu și Parlament până la sfârșitul acestui an.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rectificarea bugetului UE pentru 2024 propusă de Siegfried Mureșan a fost adoptată de comisia de specialitate din PE: Voi reuși să obțin un vot final înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Raportul eurodeputatului Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, document care aduce 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucraina și fonduri suplimentare pentru întărirea siguranței în UE, a fost votat de Comisia pentru bugete din Parlamentul European.

”Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, am solicitat astăzi votul colegilor din Comisia pentru bugete pe prima propunere de rectificare a bugetului anual al UE. Prin revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, aprobată în luna februarie, am decis să alocăm mai multe fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene: protecția securității externe, siguranța și apărarea în interiorul UE, precum și pentru crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro”, a amintit acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a continuat prin a spune că ”aceste alocări nu au putut fi incluse de la început în Bugetul UE 2024 pe care l-am votat anul trecut fiindcă nu existau suficiente resurse de finanțare în forma inițială a Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE pe baza căruia se adoptă bugetele anuale”.

”Forma inițială a CFM a fost votată în 2020, înainte de apariția noilor priorități europene cauzate în mare parte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. De aceea a fost nevoie de revizuirea CFM, care a fost adoptată în februarie, la trei luni după adoptarea bugetului anual”, a mai amintit Siegfried Mureșan.

După votul de luni, raportul va fi adoptat pe 25 aprilie, în ultima sesiune plenară a Parlamentului European din actuala legislatură.

”Mă bucur că voi reuși să obțin un vot final pe această rectificare înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene. Ne asigurăm, în felul acesta, că banii ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ei”, și-a exprimat europarlamentarul satisfacția.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA9 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.11 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA11 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA11 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE12 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO13 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G713 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA11 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 day ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending