Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava: Am acceptat mandatul de eurodeputat pentru a-mi pune experiența în folosul comunităților din Alba și întreaga țară. Nu am nicio ezitare în a mă întoarce acasă în administrație

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputarul Mircea Hava (PNL, PPE), membru în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, a transmis că nu acceptă ca ”albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți”, explicând că a preluat mandatul de europarlamentar cu gândul că prezența sa în Parlamentul European poate face ca ”Alba Iulia să beneficieze de mai mulți bani pentru dezvoltare”.

”Nu am nicio ezitare în a mă întoarce, în a fi prezent și activ în Alba Iulia, de a ajuta și de aici, de acasă, dintr-o poziție de administrație. Iar dacă e ceva ce nu accept e ca albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți. Sau ca în Alba să scadă performanța! Pentru cine nu a înțeles ori se preface că nu pricepe, vreau să clarific un lucru: am acceptat mandatul de europarlamentar ca pe o provocare. Am acceptat să-mi pun experiența din administrația locală în folosul comunităților din Alba și întreaga țară, pentru a ajuta la crearea și simplificarea mecanismelor prin care banii europeni pot fi accesați de comunități, pentru a avea acolo, la Bruxelles, unde se dezbat și decid bugetele, o voce care cunoaște nevoile și realitățile din comunitate, de la firul ierbii. Am acceptat provocarea asta cu gândul că în Alba Iulia avem o administrație care a ajuns la un nivel de maturitate și că dezvoltarea orașului poate continua și fără mine în fruntea primăriei. Ba mai mult, am considerat că pot ajuta din acest post cheie, că prezența mea în Parlamentul European poate face ca Alba Iulia să beneficieze de mai mulți bani pentru dezvoltare”, a explicat Mircea Hava într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a dat asigurări că este foarte bine conectat la realitățile din Alba Iulia, chiar și de la Bruxelles, și că activitatea sa de acolo este una tot în folosul acestui oraș, ”ale cărui realități le cunosc mult mai bine decât mulți dintre cei care cred că pot să acopere un așa zis vid pe care l-am lăsat în urmă”.

”Au existat și vor exista mereu critici, oameni cu vocație de stat pe margine și dat cu părerea, care n-au lăsat nimic palpabil în urma activității lor. Chiar și la Bruxelles, sunt foarte bine conectat la realitățile din Alba Iulia și nu de puține ori mă amuz când unii păreriști de carieră îmi aplică sintagma de <<pensionar>>. Activitatea mea de aici e una depusă tot în folosul acestui oraș, ale cărui realități le cunosc mult mai bine decât mulți dintre cei care cred că pot să acopere un așa zis vid pe care l-am lăsat în urmă. Și tocmai de aceea pot spune că sunt lucruri care, în ultima perioadă, m-au dezamăgit. Că există oameni care m-au dezamăgit. Nu am nici o ezitare în a mă întoarce, în a fi prezent și activ în Alba Iulia, de a ajuta și de aici, de acasă, dintr-o poziție de administrație, acest oraș căruia i-am dedicat întreaga viață. Iar dacă e ceva ce nu accept e ca albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți. Sau ca în Alba să scadă performanța! Nu pot și nu voi asista pasiv la tot ce se întâmplă și nu voi accepta niciodată ca soarta noastră să fie pusă sub semnul întrebării de către fel și fel de amatori în materie de administrație”, a explicat Hava.

Eurodeputatul a subliniat, în egală măsură, că ”Partidul Popular European, din care PNL face parte, a fost și rămâne conștient de responsabilitatea față de cetățenii României și ai Europei”, dovadă fiind ”rolul său în gestionarea resurselor UE”.

”Structura și dimensiunea bugetului de după 2021 vor avea un efect direct asupra locuitorilor din Alba. Iar, pe bună dreptate, amfitrionii locali, cei care vor putea scrie proiecte și aduce acești bani în comunitățile lor, sunt primarii PNL, destoinicii care au adus prosperitate în localități și voturi în scorul general al partidului, la localele din 2020. Chiar dacă, la câteva luni distanță, lucrurile n-au mai fost atât de clare iar electoratul a taxat PNL pentru modul în care s-a gestionat criza, de la centru”, a mai spus Mircea Hava.

Acesta a făcut apel la ”primarii PNL, profesioniștii din administrație” să pună punct bătăliilor electorale sau luptelor interne și să se concentreze pe ”competiția banilor europeni în dialog cu guvernul”.

”Atitudini de genul celor în care cineva se ridică să-ți dea locul la masă, dar tu vrei musai scaunul din capul mesei trebuie să dispară. Tot rostul și toată capacitatea de a face treabă stă în unitate, mai ales că PNL este parte din guvernare. Este un moment unic, irepetabil ca potențial de dezvoltare, în care Alba trebuie să fie primul județ ce anunță marile proiecte ce vor unii Alba Iulia de toate localitățile polarizatoare și vor dezvolta toate comunitățile. Ca de exemplu, trenul metropolitan/intercomunitar ce va face legătura între localități, pe diverse relații precum Blaj/ Ocna Mureș/ Teiuș/ Alba Iulia/ Sebeș/ Cugir. Sau zone de dezvoltare economică, logistică și tehnică, pe culoarele de autostradă. E momentul să arătăm cum se vor pune în practică, până-n 2030, astfel de exemple asupra cărora voi reveni detaliat”, a detaliat eurodeputatul român.

În acest context, Mircea Hava a subliniat că ”ceea ce trebuie să anime liderii politici ai organizațiilor aflate în proces electoral intern nu trebuie să fie recompensele puse pe capul unuia sau altuia în războaie imaginare, promisiunile și amăgirile din care partidul nu are decât de pierdut”, ci cum ”schimbăm ulițele-n străzi, străzile-n autostrăzi, dispensarele-n spitale, școlile într-un viitor sigur pentru România, cu cele 85 de miliarde de euro la care România va avea acces. Iar noi, aici, în Alba, să ne punem oamenii la treabă, cu misiune de a ști exact câți bani aducem, cum lucrăm să câștigăm proiecte, să ne transpire frunțile, nu să ne curgă lacrimile de la “bârna” din ochii noștri. Alba trebuie să lupte pentru proiecte de minim 2,5 miliarde de euro, cu fruntea sus, ca oamenii care au trăit aici întotdeauna! PNL Alba n-a tăiat niciodată cecuri în alb electoratului. Avem o istorie în privința realizărilor, trebuie să avem luciditate în privința prezentului, pentru a ne garanta tuturor un viitor”, a mai punctat Hava.

”Primarii, parlamentarii de Alba și vocea președintelui PNL Alba sunt una cu motivul pentru care azi avem o guvernare liberală. Pentru că n-am dus niciodată campanii pe cont propriu, dictate de orgolii mici, am ținut cont de ce vor oamenii, n-am lucrat niciodată fără un plan și nu ne-au făcut agenda, niciodată, adversarii politici. Nimeni n-a fost ignorat, cum n-a putut să existe, veci, un singur garant al reușitelor unei echipe. Iar pentru mine, gustul de azi al victoriei oricărui lider, proclamat al oricărei tabere din PNL, este mai amar decât o înfrângere cu un adversar extern. Pulverizarea din interior, polițele plătite, lucrurile ce se complică ireversibil ne desincronizează cu obligațiile pe care le avem ca partid: de a fi într-o competiție din care România câștigă, Alba și Alba Iulia câștigă, în rând cu competența și nu cu oportunismul”, a conchis europarlamentarul.

Mircea Hava se află la primul mandat ca membru al Parlamentului European, începând din luna iulie 2019, poziție care i-a permis ocuparea fotoliului de vicepreședinte al Delegației pentru Relațiile cu Canada, precum și cel de membru în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, europarlamentarul român, membru al delegației PNL din grupul PPE, este membru supleant în Comisia pentru Bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile. 

Anterior poziției de eurodeputat, Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României, și consacrându-l pe acesta drept unul dintre cei mai performanți edili din România.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Ca stat membru al NATO și al UE, România are în față multe oportunități oferite de Parteneriatul Strategic cu SUA

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Săptămâna aceasta s-au împlinit zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și SUA, iar angajamentul semnat de către președintele Traian Băsescu și președintele Barack Obama este unul dintre cele mai importante acorduri pe care le are România, a transmis duminică europarlamentarul Eugen Tomac.

„Am avut privilegiul să fac parte din Delegația oficială a României la Washington și sunt mândru că administrația din care am făcut parte a lăsat țării un parteneriat care ne asigură securitatea și contribuie decisiv la consolidarea rolului pe care România îl are în calitate de stat furnizor de securitate în regiune”, a scris acesta, pe Facebook.

Mai mult, Eugen Tomac a subliniat că România, ca stat membru al NATO și al Uniunii Europene, are în față o ușă larg deschisă și plină de oportunități oferite de acest Parteneriat pentru secolul XXI, „pe care trebuie doar să le fructificăm inteligent pentru ca națiunea noastră să devină mai prosperă și mai unită”.

„România și Statele Unite ale Americii, împreună pentru o lume mai sigură și mai bună!”, a conchis eurodeputatul.

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, lansat la 11 iulie 1997, a atins săptămâna trecută o nouă bornă politico-diplomatică și aniversară: s-au împlinit zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

Documentele au fost adoptate în cadrul unei vizite pe care președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a efectuat-o la Washington, la invitația omologului american, Barack Obama. Declarația comună adoptată de cei doi președinți la Casa Albă a fost urmată de semnarea Acordului privind sistemul antirachetă, la sediul Departamentului de Stat, de către secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, și ministrul de externe român, Teodor Baconschi.

Momentul a fost marcat luni, 13 septembrie, și de Ambasada Statelor Unite în România, printr-un mesaj transmis de însărcinatul cu afaceri, David Muniz, care a subliniat că “Statele Unite și România sunt aliați, democrații care împărtășesc aceleași valori și, pe deasupra, prieteni”.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța a lansat un Ghid al Fondurilor Europene pentru perioada 2021-2027, dedicat actorilor locali din mediul urban și rural din România

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR-PLUS & Renew Europe) a lansat sâmbătă, 18 septembrie un Ghid al Fondurilor Europene pentru perioada 2021-2027, dedicat actorilor locali din mediul urban și rural din România, de la instituții publice, până la mediul privat și ONG-uri.

„Ghidul prezintă o imagine ușor de cuprins a tuturor oportunităților de finanțare de la Uniunea Europeană, sub forma unei Carte Integrate (poster format A1), o imagine disponibilă într-un format prietenos și ușor de folosit”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Potrivit lui Alin Mituța, ghidul are scopul de a ajuta beneficiarii fondurilor europene, în special administrațiile publice locale, dar și ceilalți actori urbani și rurali, să poată avea o viziune integrată asupra posibilităților de finanțare pentru perioada 2021-2027, pentru a nu rata nicio șansă de dezvoltare.

Ghidul poate fi accesat aici.

Mai mult, eurodeputatul a lansat sâmbătă la București o caravană denumită „Cu Europa ajungem departe”,  printr-un eveniment cu liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloş, președinta Senatului, Anca Dragu, eurodeputatul Ramona Strugariu și Oana Țoiu. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România va încasa 3,8 mld. de euro prefinanțare din PNRR potrivit ultimei versiuni a înțelegerii cu Comisia Europeană

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România va încasa 3,8 miliarde de euro prefinanțare din planul național de redresare și reziliență (PNRR), potrivit ultimei versiuni a înțelegerii cu Comisia Europeană, a anunțat vineri eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe), co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.

 

„În ultima versiune a înțelegerii cu Comisia Europeană, România a decis să angajeze și împrumuturile, avantajul fiind că va putea beneficia de 13% din întreaga valoare alocată țării de 29 miliarde de euro. Prin urmare, în acest an vom încasa 3,8 miliarde de euro prefinanțare, o injecție masivă de capital, care trebuie însă folosită judicios și eficient pentru investițiile și reformele aprobate”, a anunțat eurodeputatul Renew Europe.

Acesta a mai spus că „informal, PNRR este în acest moment un plan deja aprobat”, a cărui dată de lansare „coincide, de obicei, cu anunțul unei vizite a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în țara respectivă”. Aceasta va veni în România pe data de 27 septembrie.

Astfel, începând cu acest moment, în calitate de co-raportor și membru în grupul de lucru de monitorizare al Parlamentului European pentru implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, Dragoș Pîslaru precizează că va urmări „modul în care planul nostru aprobat este și respectat”.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este cel mai important dosar pe care Dragoș Pîslaru și-a concentrat eforturile în Parlamentul European.

„Faptul că am putut să aduc României șansa de a accesa aproape 30 de miliarde de euro este un motiv de mare mândrie pentru mine și am negociat acest program cu gândul la ce nevoi avem, atât pentru a remedia ceea ce nu s-a realizat în ultimii 30 de ani, cât și moduri în care putem avea proiecte de avangardă”, a afirmat acesta.

Eurodeputatul consideră că avem „un PNRR util și bun pentru România”. 

„Un PNRR muncit, complex, care prin cele aproape 30 de miliarde poate rezolva multe din problemele actuale ale României. Fiecare minister a adus proiecte și idei, îndeplinind obiectivele și țintele necesare pentru a primi finanțarea. Sunt măsuri necesare, măsuri importante, măsuri prevăzute în recomandările specifice de țară ale Comisiei”, a mai precizat Dragoș Pîslaru.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Toate statele membre, cu excepția Bulgariei și a Țărilor de Jos, și-au prezentat planurile naționale de redresare și de reziliență (PNRR). Până în acest moment, Executivul European a aprobat 19 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg,  Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia, Lituania, Cipru, Croația, Irlanda, Cehia și Malta.

Deciziile Consiliului privind planurile (CID) pentru Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania au fost adoptate în cadrul Consiliului Ecofin din 13 iulieCID-urile pentru Croația, Cipru, Lituania și Slovenia au fost adoptate la 28 iulie, iar pentru Cehia și Irlanda, la 6 septembrie

Până la 10 septembrie, următoarele țări au primit prefinanțarea solicitată: Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Spania și Portugalia.

Procedura prevede că, odată ce a fost prezentat un plan, Comisia are la dispoziție până la două luni pentru a-l evalua, cu excepția cazului în care se convine o amânare cu statul membru în cauză. Evaluare pozitivă este urmată de propuneri de CID pe care Consiliul ar trebui, de regulă, să le adopte în termen de patru săptămâni.

În urma adoptării CID-urilor, Comisia poate semna acorduri de grant și de împrumut cu statele membre, să angajeze resurse și să procedeze la plata prefinanțării (atunci când se solicită, în valoare de până la 13 % din totalul granturilor și împrumuturilor). Plățile urmează să fie executate în termen de două luni, în măsura în care este posibil.

Comisia utilizează resurse colectate pe piețele financiare. Plățile efectuate până în prezent au fost posibile după ce, recent, au fost implementate cu succes primele patru operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, pentru care Comisia a mobilizat 54 miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.4 hours ago

Opoziția din Ungaria organizează alegeri primare istorice în încercarea de a-l înlătura de la putere pe premierul Viktor Orban

U.E.5 hours ago

Grecia a inaugurat o nouă tabără pentru refugiați, ce poate găzdui 3.000 de persoane. Centrul a fost finanțat de Uniunea Europeană

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, precum și la o serie de reuniuni la nivel ministerial

SPECIAL8 hours ago

Astăzi în istorie – 75 de ani de la discursul lui Winston Churchill privind “Statele Unite ale Europei”: Dacă Europa ar fi unită, nu ar exista limită pentru fericire, prosperitate și glorie

U.E.8 hours ago

Ministrul german al apărării propune organizarea de misiuni militare mai rapide și independente, sub umbrela Uniunii Europene

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul francez de externe a convenit cu omologul său indian să lucreze împreună la un program pentru a promova o „ordine internațională cu adevărat multilaterală”

Eugen Tomac10 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Ca stat membru al NATO și al UE, România are în față multe oportunități oferite de Parteneriatul Strategic cu SUA

G2011 hours ago

Miniștrii agriculturii din țările G20 fac apel la suplimentarea eforturilor de combatere a foametei și pledează pentru mai multă inovație în agricultură

Alin Mituța1 day ago

Eurodeputatul Alin Mituța a lansat un Ghid al Fondurilor Europene pentru perioada 2021-2027, dedicat actorilor locali din mediul urban și rural din România

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Uniunea Europeană și SUA anunță un acord global în vederea reducerii emisiilor de gaz metan. Inițiativa va fi lansată în cadrul COP26

INTERVIURI1 day ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA1 day ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru4 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D4 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

Team2Share

Trending