Connect with us

Mircea Hava

Mircea Hava: Cu ajutorul miliardelor de euro de la UE, România poate avea în următorul deceniu mai multe exemple de dezvoltare locală pe lângă Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Oradea

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), fost primar al orașului Alba Iulia timp de 25 de ani (1991-1992, 1992-2019), a declarat într-o intervenție televizată că România se poate transforma în următorul deceniu cu ajutorul investițiilor din bani europeni, astfel încât la nivel local să existe mult mai multe exemple de dezvoltare decât cele consacrate, precum Alba Iulia, Oradea sau Cluj-Napoca.

Din nou, despre Alba Iulia. Azi, pe TVR International, la #InvestițiînRomânia

Și nu pentru că Alba Iulia e primul oraș…

Posted by Mircea Hava on Tuesday, 6 April 2021

 

„Știu că amintirile sunt aproape întotdeauna subiective, dar orice aș face, oriunde aș fi, nu pot vorbi altfel, decât cu mândrie, despre Cealaltă Capitală. Și nu pentru că Alba Iulia e primul oraș în indexul municipiilor ci, pentru că, pur și simplu, rămânem printre primele orașe în care banii europeni au fost investiți, nu doar cheltuiți. Dacă trecem peste evocări, aș vrea să cred că în următorii 10 ani, de pe urma miliardelor de euro pe care-i putem lua, în România, se va vorbi mai mult decât despre cele câteva exemple ca Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca sau Ciugud. Sper ca administrațiile din România, care s-au temut și au făcut prea puțin până acum stând pe lângă mal, să treacă de la pescuitul de copcă, la năvod”, a declarat eurodeputatul Mircea Hava.

Amintim că sub conducerea sa, administrația din Alba Iulia a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, orașul s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României.

De asemenea, în următorii ani, România are șansa istorică de a se reforma și de a se moderniza cu ajutorul celor aproximativ 80 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, bani proveniți din bugetului multianual 2021-2027 și din Fondul de redresare Next Generation EU, care se consolidează în jurul unui instrument de finanțare pentru investiții și reforme post-pandemie, Mecanismul de Redresare și Reziliență. 

Din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), elementul central al fondului istoric de relansare economică de 750 de miliarde euro, România va beneficia de 30,44 miliarde de euro, iar pentru accesarea lor este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență până la data de 30 aprilie 2021. Suma menționată este distribuită astfel: 13,77 miliarde de euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Planul Național de Redresare și Reziliență pregătit de România pentru a fi negociat cu Comisia Europeană a fost prezentat la 19 martie. Reformele și investițiile sunt grupate pe 30 de componente care acoperă toți cei 6 piloni ai Mecanismului de Redresare și Reziliență așa cum a fost el adoptat de instituțiile europene.

PNRR cuprinde alocări de 41 de miliarde de euro, reprezentând 141% din alocarea României, deoarece, potrivit ministrului Cristian Ghinea, anumite componente pot fi supradimensionate în ceea ce privește costul, iar altele vor fi eliminate în procesul de negociere cu Comisia Europeană pentru ca România să se poată asigura că avea proiecte aprobate de 30 miliarde de euro, alocarea totală care îi revine țări noastre sub formă de granturi și împrumuturi.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Campania de vaccinare la nivelul UE, un model de succes și exemplu de bune practici

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

La aproape un an de la începutul campaniei de vaccinare în Uniunea Europeană, europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE) reietează importanța efortului depus la nivel european pentru ca toți cetățenii să aibă acces echitabil la vaccinurile aprobate de EMA.

„Nu cred că există exemplu mai bun de funcționare a Uniunii decât această campanie de vaccinare. Fără investițiile făcute la nivel european, fără contractele semnate din timp cu furnizorii, fără acțiunea concertată a instituțiilor și organismelor Uniunii, n-am fi fost astăzi aici, în situația în care oricine dorește să se vaccineze o poate face imediat. Fără planul de acțiune pus în practică la nivelul întregii Uniuni, n-am fi fost printre primii cetățeni cu acces la vaccin”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, a fost exclus din start riscul ca statele dezvoltate să aibă prioritate la achiziția vaccinurilor, prin garantarea unui mecanism comun de cumpărare și distribuție: „Adică, exact cum era normal să se întâmple, pentru întreaga Uniune. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat pentru România lipsa acestui plan și mod de acțiune ori cum am fi reușit să avem acces la vaccin, și la ce costuri, în condițiile în care am fi fost în competiție cu celelalte state membre pentru a-l achiziționa.”

„Alături de colegii din grupul PPE am susținut și susținem în continuare acest mod de acțiune, care s-a dovedit a fi un succes, iar acel prag, de 70% la nivelul Uniunii, este o țintă pe care o vom atinge cât mai curând. Și asta în ciuda faptului că încă există destui cetățeni sceptici”, a mai adăugat acesta.

Mircea Hava a subliniat că virusul nu este singurul inamic în lupta cu pandemia: „Suntem pe drumul cel bun și am câștigat deja multe bătălii din războiul cu pandemia. Avem însă de dus și alte lupte, pe lângă cea pentru accesul la vaccin. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, cu conspirațiile care circulă în diversele medii de comunicare. Pot înțelege că unii oameni își pun întrebări ori au rețineri când vine vorba de vaccin, și tocmai de aceea în îndrum să asculte sfatul specialiștilor și al comunității științifice. Nu pot însă accepta că trebuie să tolerăm dezinformarea intenționată și minciuna menită să discrediteze și să șubrezească încrederea cetățenilor în Uniune și structurile sale.”

„Vă spun cu toată convingerea: vaccinul funcționează, planul la nivelul UE funcționează! Avem mai multe tipuri de vaccin aprobate și avem securizate, prin intermediul contractelor semnate la nivel de Uniune, peste 2,3 miliarde de doze de vaccin. Strategia europeană privind vaccinarea e un succes și, totodată, dovada irefutabilă că UE funcționează, o dovadă pe care nici cel mai radical eurosceptic nu o poate contesta”, a conchis acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava, vești bune: Peste 2 milioane de locuitori, inclusiv din județul Alba, vor beneficia de finanțare prin intermediul Acordului de Parteneriat – Instrumentul pentru Investiții Teritoariale Integrate

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) a anunțat că peste 2 milioane de locuitori, inclusiv din județul Alba, vor putea beneficia de finanțare prin viitorul Acord de Parteneriat – Instrumentul pentru Investiții Teritoriale integrate.

Acesta se numără printre cei care au reușit să determine Guvernul României să înceapă negocierea cu Comisia Europeană pentru valorificarea unor sume importante de bani din perioada de finațare 20121-2027, în interesul comunităților din zona Apusenilor, Făgărș ori Bucovina.

”Sunt printre cei care au avertizat, de mai bine de un an de zile, alături de mai mulți colegi, eurodeputați PNL, Guvernul României, condus pe atunci de către Ludovic Orban și, ulterior, de premierul Cîțu, precum și pe ministrul Ghinea, cu privire la obligativitatea respectării Legii 176/2020 ce tratează investițiile teritoriale integrate (ITI) și obligativitatea includerii în cadrul Acordului de Parteneriat, pe lângă Delta Dunării și Valea Jiului, și a altor microregiunii, precum Moții, Țara de Piatră. Evident, la pachet cu celelalte regiuni garantate prin lege, din Țara Făgărașului, zona Bucovinei etc. Vorbim de o lege ce a unit politicieni semnatari din mai multe partide, fiind cu adevărat un exemplu de colaborare”, a amintit Hava.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat forma actualizată a Acordului de Parteneriat prin care miliarde de euro, bani nerambursabili, separat de PNRR, și chiar ”peste puterea acestui plan, vor reclădi comunități și zone intrate într-un S.O.S., de ani de zile”, a mai spus eurodeputatul.

Astfel, comunitățile mai sus amintite vor avea ”bani pentru apă și canal, pentru drumuri și servicii sociale adresate nevoiașilor, investiții în afaceri locale, în dezvolatrea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, forță de muncă, sectorul agricol și montan, implicit a turismului.”

”Privitor la sutele de milioane de euro pe care aceste regiuni urmează să le primească, atenția tuturor trebuie să se îndrepte către strategiile propuse de aceste micro-regiuni pe următorii 10 ani, cu priorități ce vor solicita proiecte de finațare susținute, în cea mai mare parte, prin fondurile de finanțare europene. E o veste bună ce trebuie serios abordată de Asociațiile de Dezvoltare, administrații locale vizate, dar și de guvern. Toți vor avea un timp scurt pentru a se pregăti și sper că prin propunerile de dezvoltare vor putea cheltui cât mai mult din acești bani, responsabil și cu folos. Un prim caz de implementare a fost Delta Dunării, care, în opinia mea, s-a remarcat, mai degrabă, ca un eșec, referindu-ne la impact. Așa ceva nu aș mai vrea să se întâmple, în proiecte ce nu pot garanta mai mult decât lefuri sau indicatori de raportat pe hârtie pentru gloria unor funcționari guvernamentali sau din turnurile de fildeș europene”, a completat Mircea Hava.

Eurodeputatul a dat asigurări că va rămâne până la final de ”oamenii, de primarii gospodari din Alba, Hunedoara, Arad, Bihor, Cluj – personificați de primarul Zlatnei, cel care a avut inițiativa înființării Asociației de Dezvoltare.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava consideră că un mediu curat necesită resurse mai multe la nivelul UE: Trebuie să găsescă soluții eficiente pentru a-și crește veniturile, în mod independent de contribuțiile statelor membre

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții eficiente pentru a-și crește venituril pentru sprijini tranziția verde și redresarea economică, fără a creștere contribuția statelor membre la bugetul total, a transmis eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE).

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a prezentat o serie de soluții pentru ca ”măsurile luate la nivel european să ajute bugetul Uniunii, care, la rândul său, ajută statele membre”, urmărind în același timp și liniile și directivele de dezvoltare pe termen lung.

”Toate pachetele de măsuri luate la nivelul Uniunii Europene, de la începutul pandemiei și continuând cu cele menite să sprijine și să redreseze economiile statelor membre după această perioadă, trebuie acoperite de undeva. În mod normal, să dai și să susții e urmat de a pune la loc de unde iei. Bugetul UE nu este un sac fără fund, tocmai de aceea modul în care ne asigurăm că atragem și cheltuim banii europeni trebuie să fie o prioritate. Mulți își închipuie și trăiesc cu impresia că fondurile europene sunt un fel de cadou venit de nicăieri, că sunt bani picați din cer. Nimic mai greșit! Banii europeni sunt tot banii noștri, tot bani veniți din economiile și de la cetățenii statelor membre, iar toate aceste sume, care se ridică la 750 de miliarde de euro și care constituie PNRR-urile pentru fiecare țară, trebuie acoperite de undeva”, a detaliat Hava.

Acesta a amintit că Grupul PPE din Parlamentul European a avut o poziție clară privind necesitatea creșterii și diversificării surselor de venit la nivel de Uniunii încă de la începutul pandemiei.

”Nu vorbim aici doar de ceea ce e la îndemâna oricui dar împovărează omul – creșteri de taxe. Lucrurile nu pot fi privite și puse în practică atât de simplist. Suntem, dacă vreți, în situația în care trebuie să împăcăm și capra și varza. Astfel că măsurile luate la nivel european trebuie nu doar să ajute bugetul Uniunii, care la rândul său ajută statele membre, însă trebuie să urmărească și liniile și directivele de dezvoltare pe termen lung”, a menționat eurodeputatul.

PPE a susținut instituirea unei taxe pe plastic, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021, menită a atrage fonduri la bugetul UE și a determina, totodată, procesul de reciclare la nivel de Uniune; sunt, de asemenea, așteptate măsuri din partea Comisiei care să îmbunătățească CBAM (Carbon Border Adjustment Mecanism) – Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon, parte din Green Deal și care își propune o reducere a emisiilor de carbon, până în 2030, la jumătate față de anul 1990 și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

PPE a susținut, de asemenea, un cadru fiscal și de reglementare modern și stabil, pentru a răspunde evoluțiilor și provocărilor economiei digitale. ”Practic, o inițiativă care urmărește să introducă o taxă digitală pentru a aborda problematica unei impozitări echitabile a economiei digitale, acest proiect de directivă fiind în curs de finalizare”, a anunțat Hava.

”Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții eficiente pentru a-și crește veniturile, în mod independent de contribuțiile statelor membre, tocmai pentru ca aceste contribuții, care astăzi constituie 70% din bugetul total, să nu fie crescute. Iar aceste soluții, cum este inițiativa de taxare a produselor din plastic nereciclate, este una dintre acele posibilități cu beneficii reale ce vine să ajute bugetul UE și, totodată, să ne facă pe noi toți să devenim mai atenți și mai conștienți de efectele pe care le avem asupra mediului”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE17 mins ago

Ministrul Energiei: Criza prețurilor la energie, o preocupare în toate statele UE. Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităților române de a intensifica sprijinul acordat consumatorilor finali

U.E.2 hours ago

Germania cere din nou Comisiei Europene să nu includă energia nucleară pe lista investițiilor verzi, propunere sprijinită de Franța și România

RUSIA3 hours ago

Antony Blinken l-a asigurat pe Dmitro Kuleba că nu vor exista ”decizii despre Ucraina fără Ucraina” în discuțiile cu Rusia. Primul transport militar din ajutorul de securitate oferit de SUA a ajuns deja la Kiev

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasadorul României în SUA a discutat cu oficialul american pentru controlul armamentelor și securitate internațională despre scutul de la Deveselu, ”o contribuție semnificativă pentru apărarea colectivă aliată”

NATO5 hours ago

”Neptune Strike 2022”: Pentagonul anunță un exercițiu naval al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman

ROMÂNIA7 hours ago

Spiritul unității europene la 59 de ani de la Tratatul de la Élysée: Ambasadorii Franței și Germaniei la București vor face schimb de roluri pentru o zi

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, la reuniunea miniștrilor energiei din UE: Avem nevoie de mai multă solidaritate în fața creșterii prețurilor la electricitate și căldură

U.E.8 hours ago

Ministrul german de externe, la finalul unei săptămâni a diplomației: Mă voi lupta ”pentru fiecare milimetru” în discuțiile cu Rusia privind Ucraina

U.E.9 hours ago

Țările baltice răspund ”nevoilor Ucrainei” în caz de ”agresiune rusă” și trimit acesteia rachete antitanc și antiaeriene: Este important să o susținem ”în toate modurile posibile”

RUSIA10 hours ago

Polonia face apel la o poziție europeană fermă și unită de susținere a Ucrainei în fața Rusiei și respinge ”conceptul sferelor de influenţă”

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda2 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE3 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.3 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE3 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.3 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending