Mircea Hava (PNL, PPE) regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și avertizează că dacă vom da dovadă de lipsă de pregătire la finele lunii mai, când planul ar trebui depus la Comisia Europeană, vom rata șansa alocării celor 29,2 miliarde de euro, potrivit unor declarații făcute într-un interviu pentru psnews.ro.
„Europarlamentarilor români nu li s-a cerut părerea. Foarte greu poți spune ceva când pe scaunul de ministru se așază întotdeauna cineva care le știe pe toate. Dacă vrei să spui ceva, simți o reținere. Eu am încercat o apropiere față de cei care se ocupă (de PNRR, n.r.), dar am simțit un zid. Venim cu tot felul de planuri, pe care care oamenii le așteaptă pentru că asta îi face să trăiască mai bine, însă la final rămânem tot acolo”, a declarat eurodeputatul român. „Trebuia implicați toți cei care au lucrat într-un anumit domeniu și care vor să-și împărtășească din experiență”, a adăugat acesta.
Mircea Hava a avertizat că „dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lunii mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 miliarde de euro”. În opinia sa, a fost „o greșeală să mergem (la Comisia Europeană, n.r.) cu 40 miliarde când ai doar 29 alocate, în ideea că taie ei”.
Totodată, eurodeputatul PNL a pus problemele de elaborare a PNRR pe seama disensiunilor din coaliția de guvernare și a politizării subiectului.
„Din păcate, nici noi, nici colegii de coaliție, nu înțelegem că suntem împreună să construim ceva și se face în continuare extraordinar de multă politică. Asistăm la tot soiul de supărări, de chestiuni legate de curtea școlii…”.
Astfel, Mircea Hava a precizat că o soluție în acest sens ar putea fi preluarea pregătirii PNRR de către premierul Florin Cîțu de la ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea, pentru că „este omul care poate duce lucrurile unde trebuie”. „Am discutat de foarte multe ori, și-a făcut timp, ne-am întâlnit și cu președintele partidului (Ludovic Orban, n.r.), dar când am ajuns în cealaltă parte, cineva nu a vrut”, a explicat eurodeputatul.
Nu în ultimul rând, în calitate de fost edil al municipiului Alba Iulia timp de 25 de ani și unul dintre cei mai performanți aleși locali în privința absorbției de fonduri europene, Mircea Hava a precizat că „niciodată nu a mai fost vreun program european (planul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 miliarde de euro), n.r) atât de generos cu administrațiile locale, care sunt mai aproape de oameni, și care pot face aproape orice cu banii de la UE, în limita competențelor lor”. De exemplu, spunea acesta, niciodată nu au fost alocați bani pentru parcări subterane, care reprezintă o nevoie teribilă pentru fiecare oraș mai mare.
Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia timp de 25 de ani, între 1991-1991 și între 1996-2019, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României.