Connect with us

FONDURI EUROPENE

Misiune a PE în România: Șapte eurodeputați vor călători la Cluj și Alba în perioada 15-17 mai pentru a vizita investițiile de infrastructură și mediu finanțate de UE în regiune

Published

on

© Primăria Alba Iulia

Șapte membri ai Parlamentului European, patru dintre aceștia români,  vor călători la Cluj-Napoca și Alba, în România, pentru a vizita investițiile de infrastructură și mediu finanțate de UE în regiune.

Potrivit unui comunicat al instituției, în perioada 15-17 mai 2023, șapte deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a PE (Comisia REGI) vor vizita regiunile de nord-vest și centru ale României pentru a vizita proiectele de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune. Discuțiile vor include și problemele legate de programare și absorbția fondurilor.

”Această vizită a delegației este extrem de importantă pentru comisia noastră și pentru Parlamentul European pentru că ne va oferi o perspectivă asupra modului în care sunt puse în aplicare fondurile pe teren, dar și informații despre nevoilor cetățenilor și autorităților locale. Acest lucru va fi esențial pentru discuțiile noastre privind viitorul politicii de coeziune. Așteptăm cu nerăbdare să vizităm România”, a menționat Younous Omarjee (Grupul Stângii din Parlamentul European – GUE/NGL, FR), șeful delegației.

Președintele Omarjee va fi însoțit de alți șase deputați în Parlamentul European: Daniel Buda (PPE, România); Corina Crețu (S&D, România); Mircea-Gheorghe Hava (PPE, România); Krzysztof Hetman (PPE, Polonia); Dan Motreanu (PPE, România); Andrey Novakov (PPE, Bulgaria).

În contextul crizei combinate de energie și inflație, precum și al impactului considerabil pe care războiul din Ucraina îl are asupra regiunilor din România, deputații europeni vor analiza situația de pe teren și vor discuta provocările actuale și nevoile viitoare cu reprezentanții locali și regionali și beneficiarii fondurilor. Aceștia vor avea, de asemenea, oportunitatea de a face schimb de opinii pe această temă cu membri ai Parlamentului României. Concluziile vizitei vor fi folositoare în ce privește implementarea bugetului alocat politicii de coeziune în actualul exercițiu bugetar 2021 – 2027.

În cadrul misiunii, eurodeputații vor vizita mai multe proiecte sprijinite din fonduri structurale și de investiții, cum ar fi sistemul integrat de gestionare a deșeurilor municipale din Galda de Jos finanțat din Fondul de Coeziune; Cetatea Alba Carolina; precum și proiectul de pe râul Someș care vizează modernizarea și extinderea infrastructurii pentru ciclism si trafic pietonal, ambele sprijinite din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

De asemenea, aceștia vor afla mai multe despre capacitățile de producție ale cramei Jidvei, care au fost dezvoltate cu ajutorul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). În plus, deputații europeni vor vizita Parcul de Inovare Cluj, creat pentru a coordona și dezvolta Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul de Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprinderi (TEAM).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

FONDURI EUROPENE

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat vineri, în cadrul evenimentului “Ziua Întreprinzătorilor din România” de la Păulești, că noua ediție a programului Start-Up Nation va continua anul acesta cu fonduri europene și va avea anumite specificități, informează Agerpres.

„Probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. Va fi necesar să facem cursuri de 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu cursuri sau am terminat o universitate economică”, a explicat ministrul.

Oprea a menționat că planurile de afaceri vor putea fi depuse începând cu luna septembrie, iar programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din toată țara. „Pentru anumite zone avem şi o anumită specificitate, astfel încât să reușim integrarea celor care sunt în anumite forme de educare la acel moment”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat că programul are un buget de 446 de milioane de euro și că alocația financiară nerambursabilă va fi mărită de la 200.000 de lei la 250.000 de lei. „Cred că este o valoare mai bună pentru a putea să avem un debut în afaceri, aşa cum am învăţat din discuţiile şi din dialogul cu dumneavoastră”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

În ceea ce privește platforma pentru femeile antreprenor, ministrul a precizat că aceasta este aproape finalizată în colaborare cu STS. „La sfârşitul lunii mai, mai avem atât, foarte puţin cu STS-ul pentru a avea platforma necesară pentru ca doamnele antreprenor să se poată înscrie pentru Femei Antreprenor. Programul este gata, este publicat, este în transparenţă, trebuie doar să avem platforma pe care vă puteţi înscrie”, a afirmat el.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a făcut aceste declarații în cadrul evenimentului organizat de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Marcel Boloș arată beneficiile aderării la UE: România a contribuit cu 30 de mld. de euro la bugetul european, dar a primit înapoi peste 95 mld. de euro

Published

on

© Ministerul Finanțelor

România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit cu 30 de miliarde de euro la bugetul UE, rezultând un surplus de 65 de miliarde de euro în cei 17 ani de apartenență la blocul european, transmite ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook, în care evidențiază importanța fondurilor europene pentru țară.

O analiză a datelor arată că fiecare euro contribuit a adus înapoi 3 euro, ceea ce subliniază impactul pozitiv al fondurilor europene asupra economiei românești. Aceste fonduri au fost investite în diverse domenii, inclusiv în infrastructură modernizată și dezvoltare regională, generând o serie de beneficii tangibile pentru cetățeni.

 

„Datorită acestor fonduri, în 2020 am reușit să trecem pragul de 30 miliarde lei investiți din bani europeni într-un singur an, iar anul trecut am atins nivelul record de 80 miliarde lei”, menționează Marcel Boloș.

Printre exemplele concrete de proiecte finanțate prin fonduri europene se numără: 

  • Zeci de școli și grădinițe au fost construite de la zero sau modernizate cu fonduri europene, inclusiv în comune și orașe mici.
  • Peste 1.300 km de drumuri au fost construite sau modernizate.
  • Prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 95.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților.
  • Aeroporturi regionale modernizate sau în curs de modernizare și extindere cu fonduri europene, în județe liberale – Iași, Cluj, Suceava, Sibiu, Bihor, Maramureș.
  • Noul pod peste Tisa, către Ucraina, cel mai mare șantier deschis în Maramureș după 1990, cu o finanțare de 30 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
  • Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată – mii de kilometri de rețea, care au adus normalitatea în milioane de case

Ministrul Boloș subliniază, de asemenea, că aderarea la UE a avut un impact semnificativ asupra pieței muncii, cu majorări repetate ale salariului minim în ultimii 17 ani. 

„Pentru români s-a tradus și în salarii mai mari. În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori. Atunci, în 2007, salariul minim pe economie a crescut de la 390 de lei brut, la 3.300 lei brut.”

Nu în ultimul rând, ministrul Finanțelor evidențiază că aderarea la UE a însemnat și integrarea în piața unică, facilitând libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului, ceea ce a generat o dublare a  investițiilor străine de la aderare, respectiv de la 42 de miliarde (2007) la aproximativ 108 miliarde de euro (2022).

Aceste informații evidențiază contribuția pozitivă a fondurilor europene la dezvoltarea României și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor săi, subliniind importanța continuării investițiilor în aceste proiecte în viitor.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Curtea de Conturi Europeană: Recuperarea de către CE a fondurilor europene cheltuite necorespunzător durează prea mult

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Auditorii UE au constatat că, deși Comisia Europeană asigură înregistrarea corectă și promptă a cheltuielilor neconforme, recuperarea banilor respectivi durează adesea prea mult. În cazul fondurilor pentru agricultură gestionate în comun, pentru care responsabilitatea primară revine statelor membre, ratele de recuperare sunt în general scăzute. Există însă diferențe considerabile de la o țară UE la alta. Între 2014 și 2022, au fost raportate, pentru toate domeniile, cheltuieli UE neconforme (bani cheltuiți necorespunzător) în valoare de 14 miliarde de euro. Recuperarea acestor bani este un element esențial al integrității financiare a Uniunii Europene și a sistemului său de control intern, arată Curtea de Conturi Europeană.

„Recuperarea” fondurilor UE este procesul prin care se solicită rambursarea totalității sau a unei părți a sumelor plătite unei organizații de punere în aplicare sau unui beneficiar pentru că s-a constatat ulterior că respectivii nu au respectat cerințele de finanțare stabilite de UE. Problema este că, odată banii plătiți, recuperarea lor durează adesea foarte mult și uneori chiar eșuează. Curtea de Conturi Europeană a observat că, de regulă, trec între 14 și 23 de luni de la încheierea activităților finanțate până la emiterea unei cereri de rambursare. Trec apoi alte 3-5 luni înainte ca banii să fie efectiv recuperați. Fondurile la a căror recuperare se renunță pur și simplu reprezintă între 1 % și 8 %.

„Nu ar trebui precupețit niciun efort atunci când vine vorba de recuperarea cât mai rapid a banilor de la UE cheltuiți necorespunzător”, a declarat domnul Jorg Kristijan Petrovič, membrul Curții responsabil de acest audit. „UE are această responsabilitate față de contribuabili și orice eșec în a recupera banii riscă să submineze încrederea cetățenilor UE”.

Potrivit Raportului anual pe 2022 al Curții de Conturi Europene, rata cheltuielilor neconforme a reprezentat în perioada 2021-2022 între 3 % și 4,2 % din buget. Altfel spus, recuperarea eficace a fondurilor devine o problemă din ce în ce mai presantă. Totuși, pentru că doar 20 % din buget este gestionat direct de Comisia Europeană, eliminarea erorilor și recuperarea fondurilor respective se pot dovedi problematice.

Auditorii au constatat că principalele probleme legate de recuperarea fondurilor supuse gestiunii directe sau gestiunii indirecte își au rădăcina în intervalul de timp lung care se scurge între identificarea unei nereguli financiare și emiterea ordinului de recuperare. De asemenea, s-a constatat că, în domeniul acțiunilor externe, informațiile referitoare la impactul unor cheltuieli neconforme sunt incomplete.

Pentru a îmbunătăți viteza recuperărilor în domeniul acțiunilor externe, auditorii au recomandat să se reducă nu numai timpul necesar pentru constatarea cheltuielilor neconforme, ci și perioada care trece înainte să fie lansate procedurile de recuperare. În acest sens, ei au sugerat să se îmbunătățească planificarea activității de audit și examinarea impactului financiar al cheltuielilor neconforme cu caracter sistematic. De asemenea, auditorii au recomandat ca stimulentele care au existat în ciclul precedent de finanțare să fie reintroduse pentru a încuraja statele membre să procedeze la recuperările fondurilor în domeniul agriculturii. În ciclul precedent, statele membre erau obligate să ramburseze la bugetul UE jumătate din fondurile pe care nu au reușit să le recupereze într-o perioadă de 4-8 ani.

Totodată, auditorii au recomandat Comisiei să pună la dispoziție date anuale exacte și complete cu privire la cheltuielile pentru care s-au constatat neconformități și să explice ce măsuri s-au luat pentru corectarea acestora, astfel încât procesul să poată fi îmbunătățit în viitor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN7 mins ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.20 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.22 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA1 day ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO1 day ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending