Miting de amploare împotriva independenței Cataloniei, la Barcelona. Scriitorul Mario Vargas Llosa: Conjurația separatistă nu va distruge democrația spaniolă

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat duminică la Barcelona că nicio „conjurație separatistă” nu va distruge democrația Spaniei și i-a calificat drept „puciști” pe reprezentanții guvernului regional care doresc să proclame independența Cataloniei, informează EFE,  conform Agerpres.

Foto: Albert Rivera /Twitter

„Democrația spaniolă tot aici va fi și nicio conjurație separatistă nu o va distruge. Trăiască libertatea, visca Catalonia (trăiască Catalonia, în limba catalană — n.r.) și trăiască Spania”, a spus Vargas Llosa în discursul pe care l-a susținut în fața a zeci de mii de oameni care au participat la mitingul din Barcelona în favoarea unității Spaniei.

„Pasiunea poate fi distructivă și feroce atunci când este animată de fanatism și rasism. Cea mai rea dintre toate, cea care a provocat cele mai mari distrugeri în istorie, este pasiunea naționalistă”, a spus Vargas Llosa. “Este nevoie de ceva mai mult decât o conjurație pucistă (…) pentru a distruge ceea ce s-a construit în 500 de ani de istorie, nu vom permite acest lucru.

Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, 350.000, potrivit poliției, au luat parte duminică la marșul organizat la Barcelona împotriva secesiunii Cataloniei de Spania. Marșul are loc cu înaintea unei reuniuni în plen a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independența Cataloniei de Spania.

Premierul spanion Mariano Rajoy, a declarat recent că nu exclude folosirea puterilor constituţionale pentru a îndepărta statutul autonom al Cataloniei, dacă aceasta şi-ar revendica independenţa.

Citiți și: Rezultatele definitive ale referendumului din Catalonia: 90,18% din voturi, în favoarea independenței

Referendumul pentru independență, desfășurat pe 1 octombrie fără liste electorale, fără observatori și care a fost declarat anticonstituțional de justiția spaniolă, urma să aibă ca rezultat la începutul săptămânii viitoare o declarație unilaterală de independență a Cataloniei.

Discuțiile care durează de mai mulți ani între guvernul central și cel catalan au provocat în Spania cea mai gravă criză politică după tentativa de lovitură de stat din februarie 1981.

.

One Response to Miting de amploare împotriva independenței Cataloniei, la Barcelona. Scriitorul Mario Vargas Llosa: Conjurația separatistă nu va distruge democrația spaniolă

  1. Camelian Propinatiu 09/10/2017 at 12:33

    Separatistii catalani au dat o lovitura teribila societatii deschise, pentru ca parlamentele europenilor vor acorda de acum înainte cu multa prudenta si cu restrictii birocratice diferitele elemente de autonomie regionala.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.