Miza sfârșitului de an: alegerile anticipate din Japonia

shinzo abe_japan

Robert Lupițu

Decizia prim-ministrului japonez, Shinzo Abe de a dizolva camera inferioară a Parlamentului japonez a surprins atât opinia publică internă cât și cea externă. Japonia este o țară ce a traversat momente dificile în ultimii ani, în special după calamitatea de la Fukushima, iar redresarea economică este una dintre prioritățile de top din agenda guvernamentală de la Tokyo.

Abe, un politician experimentat care a mai fost prim-ministru între 2006-2007 a avut în ultimii doi ani multe momente delicate pe care a trebuit să le gestioneze cu precauție, ținând cont de faptul că societatea japoneză, prin definiție diferită de cea europeană, nu asimilează derapaje și probleme intense de natură politică, economică ori socială.

Contextul în care alegerile vor avea loc este cum nu se poate mai defavorabil pentru actualul premier: economia țării este în recesiune, iar evoluția acesteia a fost foarte oscilantă. Dacă în primul trimestru al anului, economia a continuat să scadă, în cel de-al doilea, guvernul a reușit să ofere un impuls pentru refacerea unui echilibru macroeconomic. Momentul în care situația s-a deteriotat este determinat de scăderea bruscă a PIB-ului în cel de-al treilea trimestru, iar vocile politice care contestă “abeconomics” (denumirea pe care o poartă proiectul de relansare economică al premierului Abe) s-au multiplicat

Trebuie precizat că planul lui Abe a fost să țină sub control deflația și să stimuleze infuzia de capital din partea agenților economici, lucru care parțial i-a reușit o dată ce inițiat un program de reducere a fiscalității. Această măsură a determinat creșterea accelerată a PIB-ului dar și reducerea șomajului în mod considerabil. Aceste realizări i-au dat elan lui Shinzo Abe, însă pașii pe care acesta i-a urmat apoi, și anume majorarea impozitului pe vânzări i-a influențat evoluția planului de resuscitare economică a statului.

Specialiștii spun că, potrivit economiei keynesiene, creșterea taxelor duce la o scădere a cererii agregate și, astfel, la o scădere a producției. Iar acest lucru s-a întâmplat în 2014: consumul a scăzut, investiții de afaceri au stagnat, iar PIB-ul a scăzut brusc. În al doilea trimestru fiscal, acesta s-a diminuat cu o rată anuală de mai mult de 7%.

De ce soluția lui Abe este demararea alegerile anticipate? Dintr-o logică extrem de simplă: dacă Partidul Liberal-Democrat al premierul câștigă aceste alegeri, el va recăpăta legimitatea din urmă cu doi ani și va primi mandatul pentru continuitatea planului său de redresare economică și financiară a Japoniei. Această justificare, deși pare mai degrabă un joc riscant, de totul sau nimic, relevă o cultură politică diferită și nealterată de riscul de a pierde puterea.

În schimb, în situația în care partidul lui Shinzo Abe va pierde alegerile este necesar ca forțele politice ce vor conduce guvernul de la Tokyo să vină cu un plan care să impulsioneze un minim reviriment economic al statului ce încă rămâne a treia cea mai mare economie a lumii.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.