Modificarea Legilor Justiţiei poate ajunge la Comisia de la Veneţia. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis sa facă o sesizare, la solicitarea PNL

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunța PNL într-un comunicat de presă.

„PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE”, se arată în comunicat, potrivit HotNews.

Potrivit liberalilor, Curtea Constituțională din România va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri. 

„Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”, încheie aceștia.

După cel de-al doilea control de constituționalitate, două din cele trei legi ale Justiției au fost declarate constituționale, urmând ca prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistraților declarate neconstituționale să fie discutate în Comisia specială din parlament condusă de Florin Iordache, după ce CCR publică motivarea acestei decizii.

Citiți și: Raport: GRECO solicită puterii de la București „să se abţină în a vota alte amendamente la legile penale care ar slăbi capacităţile sale anticorupţie”

Organismul anticorupție al Consiliului Europei a criticat reformele din domeniul justiției din România și și-a exprimat îngrijorarea privind potențialul lor impact, într-un raport privind țara noastră publicat în urmă cu aproximativ două săptămâni de către GRECO – Grupul de State împotriva Corupţiei și remis CaleaEuropeana.ro. GRECO solicită, totodată, autorităților din România să prezinte o analiză a reformelor propuse la viitoare adunare plenară a organismului.

GRECO a pregătit acest Raport ca urmare a deciziei luate pe 13 decembrie 2017 în adunarea generală de a realiza o evaluare extraordinară urgentă asupra reformelor judiciare din România, luând în considerare faptul că ar putea implica violări serioase ale standardelor anticorupţie. În raport, organismul își exprimă îngrijorări serioase în ce priveşte anumite aspecte conţinute în legile asupra statului judecătorilor şi procurorilor, asupra organizării sistemului justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii, recent adoptate de Parlament, precum şi a unor propuneri de amendamente la Codul penal.

De altfel, acest raport se înscrie în seria atenției sporite pe care GRECO a atribuit-o României în ultimul an. O delegaţie GRECO a vizitat România în perioada 21 – 22 februarie ca parte a unei evaluări urgente ad-hoc vizând legislaţia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticorupţie şi a conformării României recomandărilor anterioare ale GRECO pe această temă. Anterior, GRECO a avertizat într-un raport publicat pe 18 ianuarie că România a făcut progrese foarte limitate în punerea în aplicare a recomandărilor sale de prevenire și combatere a corupției în ceea ce privește membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii.

Citiți și 

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, îndeamnă Bucureștiul să regândească reforma sistemului judiciar

Raport Transparency International: România, pe locul 25 din 28 în cadrul Uniunii Europeane privind percepția gradului de corupție. Ce poziție ocupă aceasta în clasamentul global

 Consiliul Europei aplică o ”procedură în circumstanțe excepționale” și va evalua propunerile legislative din domeniul justiției din România

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.