Modificările aduse Codului de procedură penală prin OUG, în vigoare de vineri

pontaModificările aduse Codului de procedură penală prin ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern au intrat în vigoare vineri, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei (MJ), Ordonanţa de urgenţă pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii numărul 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative.

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare vineri, potrivit Mediafax.

O modificare adusă de proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală se referă la articolul 138 din acest cod, în care ar urma să fie introdus alineatul 14 – “Metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun şi în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin.(1)”. Articolul 305 face referire, în alineatul 1, la începerea urmăriririi penale in rem: “Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă”.

Ministerul Justiţiei anunţa, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri, că această completare adusă articolului 138 va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă, ea fiind inclusă atunci în proiectul de OUG supus dezbaterii publice.

Mai multe detalii privind modificarile aduse Codurilor, AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.