Connect with us

MAREA BRITANIE

Moment istoric: După luni de negocieri intense, Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord privind relațiile post-Brexit, cu o săptămână înaintea încheierii perioadei de tranziție

Published

on

©European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord comercial după nouă luni de negocieri intense și cu doar o săptămână înainte de încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, care implică încetarea aplicării normelor europene pe teritoriul britanic.

Bruxelles-ul încheie astfel prima înțelegere comercială cu un stat care a decis să desprindă de blocul comunitar, după o apartenență de aproape jumătate de secol, deschizând așadar ușa unei noi relații ”a vechilor prieteni”.

”A meritat să depunem toate eforturile pentru încheierea acestui acord. Avem acum un acord echitabil și echilibrat cu Regatul Unit. Acesta va proteja interesele europene, va asigura o competiție echitabilă și va oferi predictibilitate pentru comunitățile de pescuit. Europa merge mai departe”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul conferinței comune de presă cu negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier.

”Am ajuns la finalul a patru ani foarte intenși, cu precădere în ultimele nouă luni, în timpul cărora am negociat o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană și un nou parteneriat, pe care l-am convenit astăzi. Protejarea intereselor noastre a reprezentat punctul central al acestor negocieri sunt sunt mulțumit că am reușit acest lucru. Acum este momentul ca Parlamentul și Consiliul (n.r. UE) să se pronunțe cu privire la acest acord”, a menționat la rândul său negociatorul-șef Michel Barnier.

Într-o primă reacție, premierul britanic, Boris Johnson, a scris într-un mesaj pe Twitter că ”acordul este finalizat”, Guvernul britanic anunțând imediat după aceea într-un comunicat că înțelegerea este ”fantastică”.

Acordul de peste 2000 de pagini include prevederi fără precedent, cu tarife și cote zero pentru toate bunurile și reglementează o gamă largă de domenii, de la aviație și transport la cooperarea nucleară.

Așadar, Regatul Unit a reușit să evite o relație comercială cu UE guvernată de regulile stabilite de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care ar fi avut un impact puternic asupra economiei, dar statutul preferențial parafat prin acest acord este mai puțin avantajos decât apartenența la piața unică și uniunea vamală.

Care sunt prevederile acordului post-Brexit?

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acordul de liber schimb acoperă nu doar comerțul cu bunuri și servicii, dar și o gamă largă de domenii de interes pentru Uniunea Europeană, precum investițiile, competiția, ajutorul de stat, transparența fiscală, transportul aerian și rutier, energia, pescuitul, protecția datelor și coordonarea privind securitatea socială.

Acesta prevede tarife și cote zero pentru toate mărfurile care respectă normele de origine. Ambele părți s-au angajat să asigure condiții solide de concurență prin menținerea unor niveluri ridicate de protecție în domenii precum protejarea mediului, lupta împotriva schimbărilor climatice, drepturile sociale și ale muncii, transparența fiscală și ajutorul de stat, mecanisme privind soluționarea diferendelor și posibilitatea ambelor părți de a adopta măsuri de remediere.

În același timp, Uniunea Europeană și Regatul Unit au convenit un cadru pentru gestionarea comună a stocurilor de pește în apele ambelor părți, una dintre problemele spionase care au prelungit aceste tratative până în Ajunul Crăciunului.

Astfel, Regatul Unit va punea desfășura în continuare activități de pescuit, în vreme ce activitățile și mijloacele de trai ale comunităților europene de pescari vor fi protejate iar resursele naturale prezervate.

La capitolul transport, acordul garantează continuitatea conectivității pe cale aeriană, rutieră, feroviară și maritimă, deși accesul pe piață nu se ridică la nivelul garantat de piața unică. Acordul include dispoziții care garatează o concurență echitabilă între operatorii UE și ai Regatului Unit, astfel încât drepturile pasagerilor, lucrătorilor și siguranța în domeniul transportului să nu fie subminate.

În ceea ce privește energia, înțelegrea oferă un nou model de comerț și interconectare, cu garanții privind o competiție echitabilă, inclusiv standarde de siguranță privind producția de energie regenerabilă și offshore.

Referitor la coordonarea în domeniul securității sociale, acordul vizează garantarea unei serii de drepturi pentru cetățenii europeni și britanici, făcând trimitere la cetățenii europeni care lucrează, călătoresc sau se mută în Regatul Unit, precum și la cetățenii britanici care lucrează, călătoresc sau se mută într-un stat membru UE după data de 1 ianuarie 2021.

În cele din urmă, prin acest acord, Regatul Unit continuă să participe la o serie de programe ale UE în perioada 2021-2027 (sub rezerva unei contribuții financiare a Londrei la bugetul multianual), precum Orizont Europa.

Un nou parteneriat în vederea asigurării securității cetățenilor noștri

Acordul comercial și de cooperare stabilește un nou cadru privind aplicarea legii și cooperarea judiciară în materie de drept penal și civil. Recunoșate necesitatea unei colaborări mai strânse între poliția națională și autoritățile judiciare, cu precădere în ceea ce privește combaterea terorismului și a criminalității transfrontaliere. Prin această înțelegere, vor fi operaționalizare noi capabilități, având în vedere că Regatul Unit, care va deveni de la 1 ianuarie țară terță, nu va dispune de aceleași facilități ca înainte.

Pentru a oferi companiilor, consumatorilor și cetățenilor garanția legală, acordul cuprinde un capital dedicat guvernanței care conferă claritate asupra modului în care acesta va fi pus în aplicare. Astfel, va lua ființă un Consiliu mixt care se va asigura că acordul este interpretat și pus în aplicare în mod corespunzător, acesta fiind însărcinat să dezbată potențialele probleme care ar putea surveni.

Prin mecanismele de soluționare a litigiilor, cele două părți se asigură că drepturile întreprinderilor, consumatorilor și persoanelor fizice sunt respectate.

Acest lucru înseamnă că întreprinderile din UE și Regatul Unit își vor desfășura activitatea în virtutea condițiilor de concurență echitabilă, iar fiecare dintre părți nu va profita de autonomia de reglementare pentru a acorda subvenții neloiale.

Ambele părți își rezervă dreptul de a recurge la represalii intersectoriale în cazul încălcării acordului.

Deși Regatul Unit a reușit să ducă la îndeplinire dorința a 51,9% dintre britanici de a ieși din Uniunea Europeană, exprimată în cadrul referedumului organizat la 23 iunie 2016, acesta a eșuat, așa cum propovăduiau cei care au sprijinit Brexitul, să păstreze avantajezele statului de membru fără a suporta consecințele.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a reușit să evite cu succes o frontieră dură între Irlanda și Irlanda de Nord, protejând astfel piața unică de diverse încercări ale Londrei de a alege doar ce este mai bun. De asemenea, Uniunea Europeană a ieșit mai puternică din această poveste, demostrând că părăsirea blocului comunitar implică un proces laborios, de lungă durată.

Acestă înțelegere vine la finalul a aproape cinci ani turbulenți și trei anotimpuri de toamnă în care întrebarea recurentă a fost dacă va exista sau nu un acord de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Ceasul nu mai ticăie. Începe astfel constuirea unui nou parteneriat cu Regatul Unit, primul stat care a părăsit familia europeană. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Vor exista “consecințe severe” dacă Rusia și Putin încalcă liniile unui acord, avertizează Starmer după ce i-a reunit la Londra pe șefii militari ai “coaliției de voință” pentru Ucraina

Published

on

© Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

Președintele rus Vladimir Putin se va confrunta cu “consecințe grave” dacă încalcă un acord de pace cu Ucraina, a avertizat premierul Keir Starmer, în timp ce planificatorii militari occidentali încep să elaboreze planuri pentru aplicarea oricărui acord între cele două țări, relatează The Guardian.

Premierul britanic l-a avertizat pe președintele rus după ce s-a întâlnit cu oficiali din 31 de țări la baza militară Northwood de lângă Londra, unde au început să schițeze forțele occidentale care ar putea fi desfășurate pentru a proteja Ucraina în viitor. Printre țările reprezentate s-au numărat Franța, Polonia, Țările de Jos, România, Canada și Australia.

Starmer a declarat că lui Putin nu i se va permite să aibă un veto asupra modului în care Kievul decide să se apere, după ce președintele rus a cerut demilitarizarea Ucrainei ca parte a oricărui acord de pace.

Dar prim-ministrul nu și-a reiterat promisiunea de a pune bocanci pe teren, spunând în schimb că forțele aliate vor fi desfășurate pentru a sprijini trupele ucrainene, inclusiv pe mare și în aer, mai degrabă decât să le înlocuiască.

Scopul acordurilor de securitate este de a clarifica Rusiei că vor exista consecințe grave în cazul în care vor încălca orice acord”, a declarat el reporterilor după reuniune.

Acesta este motivul pentru care va fi nevoie de o componentă americană; pentru că trebuie să fie clar pentru Putin că vor exista consecințe severe dacă încalcă liniile”, a continuat Starmer.

Întrebat dacă este posibil ca trupele britanice să servească vreodată în Ucraina, așa cum a sugerat anterior, Starmer a spus că planificatorii militari discută despre oferirea de sprijin aerian, maritim și terestru.

“Există un sentiment puternic că, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani, forțele ucrainene sunt printre cele mai puternice acum în Europa. Au capacitatea, au numărul și, de fapt, au experiența frontului”, a precizat șeful guvernului de la Londra.

O sursă de la Downing Street, biroul premierului britanic, a declarat că afirmațiile lui Starmer reflectă “natura trecerii la faza operațională” pe care premierul britanic a subliniat-o încă de sâmbătă, când i-a reunit pe liderii participanți la coaliție într-o videoconferință.

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat joi seară un summit al “coaliția țărilor voluntare” în sprijinirea Ucrainei care va avea loc joia viitoare, pe 27 martie.

La reuniune, care va avea loc la Paris, vor participa “țările din coaliția celor dispuși”, alături de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a spus președintele francez la summitul liderilor UE de la Bruxelles.

Reuniunea va avea loc în timp ce liderii europeni se străduiesc să consolideze capacitățile de apărare ale Uniunii Europene în fața amenințărilor din partea Rusiei și a schimbărilor drastice ale politicii externe a SUA sub președinția lui Donald Trump. Aceasta reflectă, de asemenea, un sprijin politic din ce în ce mai mare pentru o “coaliție a celor dispuși” – un număr de țări UE împreună cu altele, posibil inclusiv Canada și Turcia – pentru a interveni în sprijinul Ucrainei.

Luni, reprezentanți ai guvernului SUA se vor întâlni cu diplomați de la Moscova și Kiev în Arabia Saudită pentru a negocia un posibil acord de încetare a focului.

Reuniți joi la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția premierului maghiar Viktor Orban, au constatat că “nu au loc negocieri reale în acest moment”, referindu-se la încercările lui Donald Trump de a pune capăt războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Ei au cerut Rusiei să dea dovadă de “voință politică reală pentru a pune capăt războiului”.

Cu toate acestea, summitul Consiliului European nu s-a încheiat cu noi angajamente clare privind sprijinul militar al europenilor pentru Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Înalți oficiali militari se întâlnesc astăzi în Regatul Unit, pe măsură ce planificarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina intră într-o „fază operațională”

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street Flickr

Înalți oficiali militari se întâlnesc joi în Regatul Unit, pe măsură ce planificarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina intră într-o „fază operațională”, informează presa internațională și Agerpres.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a încercat să adune o coaliție de state care ar fi dispuse să contribuie la impunerea unui acord de pace care ar putea fi convenit între Kiev și Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că crede că „o pace durabilă poate fi obținută în acest an” după o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump.

Premierul britanic Keir Starmer este așteptat să se întâlnească cu planificatori din domeniul apărării după ce în weekend a anunțat că liderii militari se vor reuni în scopul de a „pune în aplicare planuri puternice și robuste pentru a sprijini un acord de pace și a garanta securitatea viitoare a Ucrainei”.

„Mai devreme sau mai târziu, Putin va trebui să vină la masă. Așa că acesta este momentul. Lăsați armele să tacă, lăsați atacurile barbare asupra Ucrainei să înceteze odată pentru totdeauna și fiți de acord cu o încetare a focului acum” a punctat Starmer.

El a semnalat, de asemenea, trecerea la o „fază operațională”, după ce a confirmat întâlnirea de joi.

Adresându-se sâmbătă la o conferință de presă din Downing Street, Starmer nu a menționat care țări și-au luat angajamente concrete față de participarea la o forță de menținere a păcii, dar a spus că acțiunile pe care le-ar putea adopta vor fi un subiect de discuție în cadrul întâlnirii.

„Există capabilități diferite din diferite țări, dar acestea sunt discuții operaționale care au loc în legătură cu ce va putea fi capabilă să furnizeze această coaliție a celor dispuși” să se implice într-o forță de menținere a păcii în Ucraina, a spus el.

Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. 

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat „puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne „necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o „condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte „negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

Published

on

© Bundeskanzler/ X

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Keir Starmer au apreciat marți seară că discuția telefonică dintre președinții SUA și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, și concluziile acesteia reprezintă un pas înainte în drumul către un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar au subliniat că Occidentul european va continua să sprijine Ucraina și armata sa în rezistența în fața agresiunii militare ruse.

În cadrul unei conferințe comune de presă la Berlin cu președintele francez Emmanuel Macron, Olaf Scholz, cancelarul german demisionar, a declarat că, deși acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este “un început bun” și un prim pas important, “nu poate exista un acord fără Ucraina”, relatează The Guardian.

“Următorul pas trebuie să fie o încetare completă a focului pentru Ucraina și cât mai repede posibil. Desigur, este clar că amândoi suntem de acord și cu acest lucru”, a spus Scholz, referindu-se la el și la Macron.

Scholz a reiterat, de asemenea, că nicio decizie nu ar trebui luată fără implicarea Ucrainei.

Liderii Germaniei și Franței au promis că vor continua să ofere ajutor militar Ucrainei, după ce președintele rus Vladimir Putin a cerut “încetarea completă” a asistenței militare occidentale în cadrul unei convorbiri telefonice cu Trump, notează și Deutsche Welle.

“Amândoi suntem de acord că Ucraina poate conta pe noi, că Ucraina poate conta pe Europa și că nu vom dezamăgi (Kievul)”, a declarat Scholz.

Macron a adăugat că “vom continua să sprijinim armata ucraineană în războiul său de rezistență împotriva agresiunii ruse”.

Liderul francez reluat necesitatea implicării Ucrainei. “Am promovat pacea încă din prima zi și acest lucru nu poate fi realizat fără participarea Ucrainei la discuții”, a subliniat Emmanuel Macron.

Într-un ecou al celor exprimate de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, Downing Street, biroul premierului britanic Keir Starmer, a salutat “progresul pe care președintele Trump l-a făcut către o încetare a focului” în urma convorbirii sale cu Vladimir Putin, dar a insistat că negocierile trebuie să conducă la o “pace justă și durabilă pentru Ucraina”.

Citiți și Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și a spus că speră să vorbească cu președintele american Donald Trump despre discuțiile sale cu Vladimir Putin.

Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor“, a spus Zelenski. El a adăugat că Ucraina va sprijini toate propunerile care conduc la o “pace stabilă și justă”.

Citiți și Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Negocierile privind încetarea focului în Ucraina “vor începe duminică la Jeddah”, în Arabia Saudită, a afirmat marți seară emisarul american Steve Witkoff, după o discuție telefonică între președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. Emisarul a mai afirmat că delegația americană în Arabia Saudită va fi condusă de secretarul de stat Marco Rubio și de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ONU32 minutes ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.45 minutes ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA51 minutes ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA1 hour ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

SUA1 hour ago

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

ROMÂNIA3 hours ago

Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending