Connect with us

ONU

Moment istoric la Haga: Primul judecător din România ales membru al CIJ, Bogdan Aurescu, a depus jurământul de membru, evocând responsabilitatea de a face “pace prin drept”

Published

on

© ICJ

Bogdan Aurescu, fost ministru de externe și ex-consilier prezidențial, a depus marți, la Haga, jurământul de judecător și membru al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Păcii din Haga, sediul CIJ.

“Declar solemn că îmi voi îndeplini îndatoririle și îmi voi exercita atribuțiile de judecător cu onoare, fidelitate, imparțialitate și conștiinciozitate”, a spus Aurescu, la momentul depunerii jurământului.

Într-o postare separată pe contul său de pe rețeaua X, Aurescu a precizat că mandatul de judecător al Curții reprezintă o “imensă onoare și responsabilitate”, aceea de a face “pace prin drept”.

Aurescu este primul judecător român din istoria Curții Internaționale de Justiție, creată în 1945.

“Curtea Internațională de Justiție a organizat marți o ședință publică în cadrul căreia Excelențele Lor, domnul Bogdan-Lucian Aurescu (România), doamna Sarah Hull Cleveland (Statele Unite ale Americii), domnul Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexic) și domnul Dire Tladi (Africa de Sud), noi membri ai Curții, aleși de Adunarea Generală și de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite la 9 noiembrie 2023, au depus oficial jurământul”, a transmis CIJ.

Mandatul de nouă ani al noilor membri începe în aceeași zi.

Fostul ministru de externe Bogdan Aurescu a fost ales, pe 9 noiembrie 2023, judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie. Aurescu a fost ales cu 117 voturi din partea Adunării Generale și 9 voturi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Bogdan Aurescu, fost ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă a candidat pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, fiind co-nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria – și a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.

În vreme ce Bogdan Aurescu a fost nominalizat de zece state, Kirill Gevorgian a fost nominalizat doar de Rusia, China și Belarus. Astfel, pentru prima dată în istoria CIJ, un judecător din Rusia nu a fost ales, el fiind învins de candidatul României.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.

 

Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat. De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027). În calitate de membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU a introdus (alături de alți patru membri CDI) pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” (”Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional”), un subiect de interes prioritar la nivel global, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU. Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).

La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de inițiere a procedurilor contra Federației Ruse la CIJ, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse.

Cererea de intervenție a României a fost depusă la CIJ în septembrie 2022, Aurescu fiind Agentul României în acest proces. Curtea Internațională de Justiție de la Haga are 15 judecători și este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ONU

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a arătat că ”întunericul” se întinde în lume, unde ”oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt puse sub semnul întrebării de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, informează EFE, citat de Agerpres.

”Pe măsură ce întunericul se întinde, riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul. Oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt contestate de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, a subliniat Guterres într-un discurs la Universitatea Catolică din Louvain (Leuven, Belgia), care i-a acordat vineri titlul de doctor honoris causa.

Secretarul general al ONU a remarcat că ”vocile naționalismului și izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare, cu o reapariție periculoasă a politicii pumnului de fier”.

”Donatorii reduc drastic sprijinul umanitar și de dezvoltare, în timp ce bugetele apărării cresc vertiginos”, a atras atenția Guterres, într-o aluzie la decizia lui Trump de a reduce bugetul destinat programelor umanitare.

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care contribuie la hrănirea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume, se străduiește să acopere un deficit de finanțare de mai multe miliarde de dolari, informează Politico Europe.

Reducerile de fonduri au loc în timp ce nivelul foametei la nivel mondial crește, PAM avertizând că insecuritatea alimentară acută afectează în prezent 343 de milioane de persoane din 74 de țări. Potrivit lui Carl Skau, director executiv adjunct al agenției, criza bugetară forțează PAM să facă „alegeri de neimaginat”, inclusiv să reducă asistența alimentară pentru persoanele aflate în pragul înfometării.

Statele Unite au fost în mod tradițional cel mai mare donator al PAM, contribuind cu 4,5 miliarde de dolari în 2024. Cu toate acestea, înghețarea ajutoarelor și schimbarea priorităților sub Trump au dus la o scădere accentuată a sprijinului din partea Washingtonului.

PAM a solicitat 21,1 miliarde de dolari de la toți donatorii în 2024 pentru a ajuta 150 de milioane de persoane aflate în insecuritate alimentară, dar a primit mai puțin de jumătate din această sumă. Situația s-a deteriorat și mai mult în 2025, cu o finanțare prevăzută de doar 8,8 miliarde de dolari față de un necesar de 16,9 miliarde de dolari. Deficiențele existau și înainte de înghețarea ajutoarelor de către Trump, dar de atunci au fost exacerbate de acestea.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul Emil Hurezeanu a reafirmat, la Geneva, angajamentul României pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a participat miercuri, 26 februarie, la Segmentul la Nivel Înalt al celei de-a 58-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO), desfășurat la Geneva.

În contextul crizelor multiple care afectează sistemul global al drepturilor omului, șeful diplomației române a reafirmat angajamentul României pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și pentru apărarea principiilor fundamentale ale democrației și statului de drept, informează comunicatul oficial.

În intervenția sa, Emil Hurezeanu a evidențiat responsabilitatea statelor membre pentru apărarea universalității drepturilor omului. Acesta a pledat pentru menținerea unui Consiliu robust, imparțial și eficient, capabil să răspundă rapid, adecvat și ferm în fața abuzurilor și încălcărilor flagrante ale drepturilor omului.

Ministrul român a subliniat necesitatea consolidării mecanismelor internaționale de documentare și tragere la răspundere, inclusiv prin susținerea activității Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și a mecanismelor de investigație asupra încălcărilor drepturilor omului din Ucraina ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse, precum și din alte regiuni afectate de crize umanitare și conflicte prelungite.

În marja reuniunii, Emil Hurezeanu s-a întâlnit cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk. Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru activitatea Oficiului Înaltului Comisar și a reconfirmat sprijinul României pentru independența și eficiența acestuia.

Mai mult, ministrul a evidențiat rolul activ al României în cadrul CDO, inclusiv în calitate de vicepreședinte în anul 2025, din partea Grupului Est-European, și angajamentul țării noastre pentru menținerea credibilității și eficienței mecanismelor ONU pentru drepturile omului.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind prioritățile și provocările actuale în domeniul drepturilor omului, cu accent pe importanța unei abordări coordonate și a implicării active a comunității internaționale.

Continue Reading

ONU

Victorie simbolică pentru Ucraina și Europa la ONU: Adunarea Generală a respins rezoluția SUA care nu menționa agresiunea Rusiei și a votat un text care condamnă invazia Moscovei în Ucraina

Published

on

© United Nations

Într-o victorie diplomatică simbolică pentru Ucraina la împlinirea a trei de la invazia militară a Rusiei, Statele Unite nu au reușit luni să obțină aprobarea Adunării Generale a ONU pentru rezoluția sa care încearcă să pună capăt războiului fără a menționa agresiunea rusă, în timp ce Adunarea Generală a aprobat o rezoluție ucraineană susținută de Europa, care cere Rusiei să se retragă imediat din Ucraina și condamnă invazia militară a Moscovei, relatează Associated Press și Reuters.

Statele Unite au fost nevoite să se abțină la votul de luni al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite cu privire la o rezoluție pe care au elaborat-o pentru a marca cei trei ani de la războiul Rusiei în Ucraina, după ce forul onusian care întrunește cei 193 de membri ai Națiunilor Unite a fost de acord cu amendamentele propuse de statele europene, relatează și The Guardian.

Această rezoluție marchează un eșec pentru administrația Trump în cadrul organismului mondial cu 193 de membri, ale cărui rezoluții nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar sunt considerate un barometru al opiniei mondiale. Dar, de asemenea, arată o scădere a sprijinului pentru Ucraina, a cărei rezoluție a fost adoptată cu 93-18, cu 65 de abțineri. Aceasta este mai mică susținere în raport cu voturile anterioare, în care peste 140 de națiuni au condamnat agresiunea Rusiei. 

SUA au votat împotriva acestui text. România și aproape toate celelalte state membre ale UE, cu excepția Ungariei, au votat în favoarea rezoluției promovate de ucraineni și europeni.

Un proiect de rezoluție alternativ elaborat de SUA, care inițial făcea apel doar la o încheiere rapidă a conflictului, fără nicio referire la integritatea teritorială, a fost pe larg modificat prin adoptarea mai multor amendamente din partea țărilor europene care au introdus această referire la integritatea teritorială și au cerut o ‘pace justă’.

Textul modificat a fost de asemenea supus votului la ONU, întrunind 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri, inclusiv abținerea din partea Statelor Unite și cu Rusia votând “nu”.

Statele Unite și-au prezentat vineri textul, opunându-l Ucrainei și aliaților europeni care și-au petrecut ultima lună negociind cu propria lor rezoluție.

Relațiile transatlantice sunt fragile și fragmentate la trei ani de război ruso-ucrainean și la nivelul unicului for global, ONU votând rezoluții rivale din partea Ucrainei și a SUA, care îndeamnă la încetarea războiului. Într-o notă diplomatică trimisă duminică și revizuită de Reuters, SUA își descria rezoluția scurtă drept “o rezoluție orientată spre viitor, concentrată pe o idee simplă: încetarea războiului” și solicita țărilor să “voteze nu oricărei alte rezoluții sau amendamente prezentate” în timpul reuniunii de luni a Consiliului de Securitate, scrie The Guardian. În schimb, Ucraina și mai mult de 50 de alte state au introdus un text în fața Adunării Generale, în care se afirmă că este “urgent” să se pună capăt războiului în acest an și se repetă cererile anterioare ale Adunării: încetarea imediată a ostilităților rusești și retragerea imediată a trupelor ruse.


Rusia a lansat în zorii zilei de 24 februarie 2022 o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Anunțul a fost făcut de președintele rus Vladimir Putin, în vreme ce președintele Volodimir Zelenski a decretat legea marțială în Ucraina ca urmare a atacurilor Rusiei, afirmând că țara sa este în stare de război. Răspunsul coordonat al Occidentului a presupus primele valuri de sancțiuni europene, americane, canadiene și la nivelul G7 împotriva Rusiei, summit-uri de urgență ale Consiliului European, NATO și G7 și activarea în premieră a planurilor de apărare ale Alianței Nord-Atlantice pentru flancul estic și a Forței sale de Reacție Rapidă. 

Trei ani mai târziu, sprijinul financiar, militar și umanitar al Uniunii Europene pentru Ucraina, contestat de Donald Trump, este de peste 134 de miliarde de dolari, dintre care peste 48 de miliarde în domeniul militar, iar Bruxelles-ul a adoptat recent cea de-a 16-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Sprijinul SUA se ridică la peste 114 miliarde de dolari.

Într-o schimbare de abordare după instalarea la 20 ianuarie 2025 a administrației Trump,  Statele Unite și Rusia au decis, în Arabia Saudită, să instituie un mecanism de dialog pentru pace în Ucraina, normalizarea relațiilor și oportunități economice post-conflict, discuții pe care președintele ucrainean l-a descris ca având loc “pe la spatele Ucrainei“.

Ulterior, într-o schimbare profundă de discurs la Casa Albă, Donald Trump a dat vina pe Ucraina și Zelenski pentru declanșarea războiului, sugerând că liderul de la Kiev mai are doar 4% susținere, deși sondajele arată mult diferit.

De asemenea, Donald Trump l-a numit pe Volodimir Zelenski “dictator fără alegeri” într-o postare tăioasă pe rețeaua sa de socializare Truth Social, declarând că liderul de la Kiev a făcut o “treabă teribilă” și că “ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară”.

Drept reacție, Zelenski a precizat că președintele SUA „trăiește într-o bulă de dezinformare” și a criticat faptul că, prin discuțiile dintre secretarul de stat Marco Rubio și ministrul de externe Serghei Lavrov, Washington-ul a scos Rusia lui Putin din “izolare”.

Comemorarea a trei ani de război are loc pe fondul unei rupturi tot mai mari între Trump și Zelenski, care i-a alarmat aliații europeni ai Kievului, dar care ar putea fi pusă și pe seama reticenței liderului ucrainean de a semna un acord cu SUA privind accesul la mineralele din pământurile rare, acesta condiționând discuțiile cu partea americană în schimbul unor garanții că SUA nu vor bate palma cu Rusia. Acest subiect a fost abordat de liderul ucrainean și la discuțiile cu emisarul special Keith Kellogg, iar Zelenski a afirmat duminică faptul că americanii și ucraineni negociază pentru o înțelegere în acest sens.

Totodată, în ajunul zilei de 24 februarie 2025, Zelenski a anunțat că este dispus să renunțe la poziția de președinte în schimbul păcii și aderării țării sale la NATO ca garanție de securitate în fața Rusiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA2 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA2 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA8 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.8 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.9 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA1 day ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO3 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending