Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat luni utilizarea în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a vaccinului împotriva COVID-19 produs de companiile BioNTech/ Pfizer, în ceea ce reprezintă un moment istoric în Europa în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Acesta este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa. În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.
Comisia Europeană va trebui să aprobe în mod formal vaccinul. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se aşteaptă ca această decizie să fie luată luni seară.
“Este un moment decisiv în eforturile noastre de a oferi europenilor vaccinuri sigure și eficiente. Agenția Europeană a Medicamentului a emis o opinie științifică pozitivă privind vaccinul BioNTech/ Pfizer. Vom acționa rapid. Aștept o decizie a Comisiei Europene până în această seară”, a spus Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.
Aprobarea vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer în Europa a fost intens așteptată, mai ales că acesta a început să fie administrat în Marea Britanie sau Israel și, de asemenea, a fost autorizat și în Statele Unite. În acest sens, statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord să înceapă pe 27, 28 și 29 decembrie campania de vaccinare pe teritoriul UE, într-un demers simbolic și de unitate în lupta împotriva pandemiei care a generat peste 77 milioane de cazuri în întreaga lume, dintre care 21 de milioane în Europa.
Conform acordului convenit cu BioNTech/Pfizer, UE va primi 300 de milioane de doze. Pentru a începe vaccinarea în perioada 27-29 septembrie, toate statele UE vor primi câte o primă tranșă simbolică de vaccin. Pentru România, prima tranșă de vaccin va fi de 10.000 de doze, iar primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale. De altfel, premierul interimar Nicolae Ciucă a asigurat că s-au făcut pregătirile necesare pentru a demara pe 27 decembrie campania de vaccinare anti-COVID.
Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente, iar Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a garanta accesul la doze de potențiale vaccinuri, care să poată fi distribuite tuturor cetățenilor europeni, informează Comisia Europeană. Într-o secțiune specială pe pagina sa de internet, executivul european explică cum funcționează vaccinul și îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze din surse oficiale și să nu distribuie conținut din “surse dubioase” care generează dezinformare.
Vaccinurile acționează pregătind sistemul imunitar (mijloacele naturale de apărare ale organismului) să recunoască boala și să se apere, semnalează Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-o postare pe Facebook care precedă o conferință de presă a Agenției Europene a Medicamentului cu privire la aprobarea vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer și de la care Comisia Europeană a achiziționat 300 de milioane de doze din totalul celor două miliarde pre-cumpărate deja și de la alte companii.
“Majoritatea cercetărilor privind vaccinurile împotriva COVID-19 implică generarea de răspunsuri la o proteină, sau o parte a acesteia, specifică virusului care cauzează COVID-19. Odată administrat, vaccinul declanșează o reacție imunologică”, subliniază Comisia Europeană, instituția de la Bruxelles precizând că majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 necesită două doze pentru a construi imunitatea.
Cum funcționează vaccinurile anti-COVID-19 achiziționate de UE?
Până în prezent, Comisia Europeană a încheiat acorduri cu 6 dezvoltatori de vaccinuri pentru două miliarde de doze, urmând a primi 405 milioane de doze de la CureVac, 400 de milioane de la Johnson&Johnson, 400 de milioane de la AstraZeneca, 300 de milioane de la Sanofi-GSK, 300 de milioane de la BioNTech/Pfizer si 160 de milioane de la Moderna
Mai mult, Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu companiile farmaceutice și cu Agenția Europeană pentru Medicamente pentru a asigura accesul la vaccinuri sigure și eficiente cât mai curând posibil. Ca și în cazul oricărui alt vaccin, acestea vor face obiectul unei evaluări științifice riguroase înainte de a fi introduse pe piață.
Vaccinurile produse de trei dezvoltatori – BioNTech/Pfizer, Moderna și CureVac – sunt vaccinuri cu acid nucleic (ARNm).
Tipul de vaccin cu acid nucleic (ARNm) conține o parte din „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică acestui virus. Sistemul imunitar va ști că această proteină unică nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.
Vaccinul produs de Sanofi-GSK este creat pe bază de proteine virale. Acest tip de vaccin conține fragmente ale unei proteine specifice virusului. Fragmentele sunt suficiente pentru ca sistemul imunitar al persoanei vaccinate să înțeleagă că proteina unică respectivă nu ar trebui să fie prezentă în organism și să reacționeze producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.
Cel de-al treilea tip de vaccin – produs de companiile Johnson&Johnson și AstraZeneca – este reprezentat de vaccinurile cu vector viral. Acest tip de vaccin utilizează un virus diferit, inofensiv, pentru a transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică virusului care cauzează COVID-19. Sistemul imunitar va ști că această proteină unică nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.
Dacă persoana vaccinată este expusă ulterior la virusul care cauzează COVID-19, sistemul natural de apărare va recunoaște proteina specifică pentru COVID-19. Mijloacele de apărare ale organismului sunt gata să ucidă virusul și să îl împiedice să pătrundă în celule sau să se răspândească și mai mult.
Comisia Europeană îi îndeamnă pe cetățeni să nu contribuie la propagarea dezinformării
Dezinformarea pe tema coronavirusului ia în continuare proporții, avertizează, din nou, Comisia Europeană, îndemnându-i pe cetățeni să se bazeze pe informații de actualitate publicate din surse oficiale
“Vă sugerăm să urmați recomandările autorităților de sănătate publică din țara dumneavoastră și să consultați site-urile relevante ale organizațiilor internaționale și ale UE: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS)“, transmite executivul european.
“Și dumneavoastră puteți combate dezinformarea! Nu distribuiți conținut neverificat, din surse dubioase!”, îndeamnă Comisia.
Potrivit Comisiei Europene, afirmațiile nefondate potrivit cărora vaccinurile ar modifica ADN-ul sau i-ar otrăvi pe pacienți sunt suficiente pentru a-i speria și a-i determina pe oameni să respingă ideea vaccinării.
Mai mult, executivul european amintește că vaccinarea i-ar putea proteja pe cetățeni de complicații medicale severe sau care le-ar putea chiar salva viața.