Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Monica Macovei, împreună cu comisarul pentru Justiție și cel pentru Bugete ai Comisiei Europene: “Avem nevoie urgent de un Procuror Public European”

Published

on

Eurodeputatul PPE, Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru înființarea Biroului Procurorului European împreună cu Věra Jourová, Comisar pentru Justiție și Kristalina Georgieva, Comisar pentru Buget și Resurse Umane au scris un articol pentru Euractiv.com în care se sublinia necesitatea creării acestei instituții, se arată într-o informare transmisă CaleaEuropeana.ro.

monica-macovei

Redăm mai jos articolul integral al celor trei oficiali europeni:

În fiecare an există riscul de a pierde sute de milioane de euro din bugetul UE din cauza fraudei, corupţiei şi a altor infracţiuni. Aceste infracţiuni subminează statul de drept, erodează încrederea cetăţenilor în instituţiile democratice şi iau din banii pentru dezvoltare economică și socială.

Bugetul UE are ca scop combaterea şomajului tinerilor, extinderea infrastructurii digitale sau  sprijinirea cercetării ştiinţifice. Atunci când fondurile UE ajung în buzunarele criminalilor, cetăţenii şi întreprinzătorii pierd, deoarece aceștia nu pot beneficia de programele Uniunii Europene. De aceea, autorităţile de aplicare a legii din toate statele membre trebuie să acţioneze ca un singur organism pentru combaterea fraudei din banii cetăţenilor şi să asigure o recuperare rapidă şi completă a fondurilor.

În prezent, Uniunea Europeană nu poate cerceta penal activităţi infracţionale împotriva propriului său buget. Anchetele și trimiterile în judecată rămân în întregime în mâinile statelor membre, iar eforturile depuse de autorităţile naţionale pentru a combate criminalitatea financiară împotriva bugetului UE variază considerabil de la un stat la altul. Diferențele dintre legile aplicabile în statele membre, cazurile transfrontaliere şi strângerea de probe în afara unui stat măresc complexitatea investigaţiilor pe teritoriul Uniunii Europene. Există, de asemenea, numeroase obstacole practice, din cauza lipsei de expertiză și resurse la nivel naţional pentru anchetele transfrontaliere.

Dimensiunea problemei este europeană. Prin urmare, avem, de asemenea, nevoie de un răspuns european: un Procuror Public European cu o misiune clară, cu puteri de investigare oriunde în UE şi de a trimite în faţa judecătorilor cazurile penale împotriva bugetului Uniunii, împotriva banilor cetăţenilor noștri. Respectând în totalitate Carta Drepturilor Fundamentale în investigaţiile sale, Biroul Procurorului European va lucra în colaborare cu autoritaţile de aplicare a legii din statele membre și va trimite în judecată pe cei acuzați de fraudă, pentru a fi judecaţi de instanţele competente – cu respectarea deplină a legislaţiei statelor membre.

Autorităţile de aplicare a legii (procurorii) din statele membre nu vor fi înlocuiţi, ci sprijiniţi în anchetarea cazurilor de fraudă. Beneficiile sunt clare: anchete penale și trimiteri în judecată coerente la nivelul Uniunii, cumularea expertizei şi a resurselor necesare acestor investigaţii. Biroul Procurorului European va schimba rapid informaţii şi dovezi, fără procedurile lungi și uneori greoaie de asistență juridică reciprocă între statele membre.

Parlamentul European a susţinut ieri cu o majoritate covârşitoare iniţiativa Comisiei Europene pentru crearea Biroului Procurorului Public European.Negocierile cu statele membre sunt în curs de desfăşurare.

Ceea ce ne dorim și avem nevoie este un Procuror European care aduce valoare adăugată reală. Pentru a lupta eficient împotriva infracţiunilor de fraudare a bugetului UE, Procurorul European are nevoie de competenţe de supraveghere clar definite și trebuie să fie complet independent. Acesta trebuie să fie capabil să efectueze investigații, liber de orice tip de interferenţe politice, şi trebuie să fie eficient, cu o structură flexibilă şi inteligentă.De asemenea, Procurorul European trebuie să respecte standardele ridicate ale UE de garantare a drepturilor procedurale pentru suspecţi în cadrul procedurilor penale.

Suntem încrezători că Statele Membre sunt de acord cu aceste obiective care protejează banii cetățenilor şi cresc încrederea oamenilor în UE. De aceea, cerem guvernelor naţionale să accelereze negocierile fără a reduce Biroul Procurorului European la cel mai mic numitor comun. Vrem ca fondurile UE să fie utilizate în scopul pentru care s-au vrut finanţate iniţial, şi nu deturnate. Dorim ca Procurorul European să protejeze eficient banii contribuabililor.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL,PPE) cere Parlamentului European să își asume pași concreți pentru combaterea cancerului pediatric

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), prezent la Strasbourg, a avut o intervenție în plenul Parlamentului European în timpul dezbaterii privind lupta împotriva cancerului.

În contextul în care în Europa, cancerul pediatric este principala cauză a mortalității infantile, cu mai mult de 35.000 de cazuri noi anual și mai mult de 6.000 de decese pe an, Marian-Jean Marinescu consideră că: ”Parlamentul European trebuie să își asume pași concreți pentru combaterea cancerului pediatric, prin adoptarea modificărilor legislative care să încurajeze descoperirea și producerea mai rapidă și mai eficientă a medicamentelor inovatoare accesibile pacienților și prin alocarea de resurse financiare considerabile pentru a sprijini cercetarea în domeniul cancerului pediatric.”

Totodată, deputatul european a mai subliniat în mesajul său că ”lupta împotriva acestei boli nu poate fi câștigată fără ca PE să combată accesul inegal al pacienților la cel mai bun tratament cu putință și la cea mai bună expertiză medicală sau fără să pună accentul pe sprijinirea cercetării transfrontaliere.”

Referitor la numărul pacienților care supraviețuiesc acestei boli, chiar și în rândul copiilor, acest număr poate crește ”prin implicarea fără ezitare a Parlamentului European”, a mai adăugat Marian-Jean Marinescu.

Marian-Jean Marinescu a reaminitit că pentru europarlamentarii din familia politică a PPE, ”lupta împotriva cancerului este o prioritate a noului mandat”.

”În grupul PPE am stabilit că lupta împotriva cancerului este bătălia decisivă a secolului 21 și ne-am setat ca obiectiv ca peste 20 de ani de acum încolo nimeni să nu mai moară din cauza cancerului”, a conchis europarlamentarul.

Citiți și: Manfred Weber a prezentat la Strasbourg cele 10 puncte ale planului său european de combatere a cancerului: „Lupta împotriva cancerului va fi una dintre prioritățile mele cheie”

 

Continue Reading

Adina Vălean

Eurodeputatul Adina Vălean s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene: Comisia ITRE pe care o conduc va audia șase comisari europeni desemnați

Published

on

© Adina Vălean/ Facebook

Eurodeputatul Adina Vălean, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, s-a întâlnit miercuri, la Strasbourg, cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene. De altfel, Vălean, singurul președinte român al unei comisii din Parlamentul European, s-a întâlnit marți la Strasbourg cu patru dintre comisarii desemnați care vor fi audiați de comisia pe care o conduce – ITRE. 

”Azi am avut-o oaspete în biroul meu de la Strasbourg pe doamna Ursula von der Leyen, Președintele ales al Comisiei Europene. Principalele teme ale discuției au fost noua structură a Comisiei Europene, bugetul Uniunii și, bineînțeles, apropiatele audieri ale Comisarilor desemnați. Comisia ITRE pe care o conduc va audia nu mai puțin de șase Comisari europeni desemnați, respectiv cei ce au în portofoliu politicile și strategiile industriale europene, telecomunicațiile și inovațiile digitale, fondurile pentru cercetare și politica energetică a Uniunii”, a scris Adina Vălean, pe pagina sa de Facebook.

Comisarii europeni desemnați sunt audiați în comisiile din Parlamentul European corespunzătoare portofoliului acordat. Respectivele comisii nu au drept de veto dar opinia, favorabilă sau nu, transmisă de Comisiile Parlamentare după audieri, reprezintă bază învestirii noilor comisari europeni. Potrivit procedurilor, nu se poate constitui noua Comisie Europeană până când nu sunt validați toți comisarii. Întârzierea unei audieri în Comisiile Parlamentare sau necesitatea unei a doua audieri în cazul în care prima a fost puțin relevantă, duce la întârzierea învestirii noii Comisii Europene.

Comisia ITRE din Parlamentul European este una dintre cele mai puternice, fiind responsabilă cu politicile și strategiile industriale europene, cu telecomunicațiile și inovațiile digitale, cu fondurile pentru cercetare și cu întreaga politică energetică a Uniunii. În consecință nu mai puțin de șase Comisari desemnați vor fi audiați direct sau în asociere cu alte Comisii Parlamentare de către ITRE.

În acest sens, Adina Vălean a avut marți întrevederi cu Kadri Simson, comisarul desemnat pentru energie, cu Frans Timmermans, vicepreședinte executiv desemnat pentru Pactul Verde European, cu Maros Sefcovic, vicepreședinte desemnat pentru relații interinstituționale, și cu Mariya Gabriel, comisarul desemnat pentru inovație și tineret.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), despre ”performanța Guvernului”: Avem cea mai mare rată anuală a inflației din UE pentru a opta lună consecutiv

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) prezintă performanța Guvernului privind rata anuală a inflației: ”Avem cea mai mare rată anuală a inflației din UE (4,1%) și în luna august 2019. Este a opta lună în care ne clasăm în fruntea Europei în această statistică”.

 

Legat de raportul Eurostat, Eugen Tomac consideră că ”nici nu e ceva cu care să ne mândrim și nici nu e ceva ce rămâne doar într-un grafic”.

© Eurostat

Având în vedere că România a înregistrat cea mai mare rată inflație anuală din UE, cetățenii români sunt cei afectați direct: ”Realitatea se reflectă și într-un avans constant al preturilor de consum, deci în buzunarele noastre.”

Totodată, ”nivelul zonei euro, la care aspirăm fără progres, este de 1%, cu 3 puncte procentuale mai mic”, a mai scris Eugen Tomac pe pagina oficială de Facebook.

Citiți și: Eurostat: România a înregistrat pentru a șaptea lună consecutiv cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending