Monica Macovei
Monica Macovei lansează un apel la solidaritate pentru Republica Moldova
Published
10 years agoon

Europarlamentul Monica Macovei și directorul Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Cristian Ghinea, au lansat astăzi apelul “Solidaritate pentru Moldova / NU șantajului rusesc: să cumpărăm vin moldovenesc!”, prin care îndeamnă la susținerea parcursului european al acestei țări și protestează față de embargoul ilegal impus de Federația Rusa pe importul de vinuri din Republica Moldova, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
În apel se amintește că Federația Rusa a anunțat că nu mai importă vin din Republica Moldova, pornind astfel un război comercial ce contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.
Monica Macovei și Cristian Ghinea consideră ca embargoul impus de Federația Rusă este o încercare murdară și inacceptabilă de deturnare a opțiunilor suverane ale cetățenilor moldoveni și argumentează că vinurile din Republica Moldova au trecut testele sanitare ale instituțiilor Uniunii Europene și au intrat pe piața europeană.
Textul integral al îndemnului public lansat de Monica Macovei și Cristian Ghinea:
“Solidaritate pentru Moldova / NU șantajului rusesc: să cumpărăm vin moldovenesc
Opune-te embargoului ilegal impus de Federația Rusă pe importul de vinuri din Republica Moldova și susține drumul european al cetățenilor acestei țări.
Federația Rusă a anunțat că nu mai importă vin din Republica Moldova, pornind un război comercial ce contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.
Embargoul impus de Federația Rusă este o încercare murdară și inacceptabilă de deturnare a opțiunilor suverane ale cetățenilor moldoveni. Vinurile din Republica Moldova au trecut testele sanitare ale instituțiilor Uniunii Europene și au intrat pe piața europeană.
Moscova a ridicat Serviciul Sanitar rusesc la rang de “minister de război” pentru a pedepsi Republica Moldova pentru că nu răspunde ordinelor sale. Interdicția pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informații de la autoritățile din Republica Moldova și fără a se solicita inspecții la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruși. Este o măsură pur politică menită a intimida populația și politicienii din Moldova. Să nu-i lăsăm singuri.
Amenințările sunt serioase, grave și repetate. Dmitri Rogozin, vice-prim ministru al Federației Ruse i-a amenințat pe cetățenii Republicii Moldova că la iarnă vor îngheța (cu alte cuvinte: ”vă oprim gazul”) și că parafarea Acordului de Asociere cu UE ar putea fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene.
Situația în tot Parteneriatul Estic se deteriorează rapid. Armenia a fost șantajată prin amenințarea declanșării unui război (Rusia a vândut masiv arme Azerbadjanului – cu un cinism barbar, Moscova înarmează inamicul Armeniei pentru a face această țară și mai dependentă de ea). Armenia a cedat: deși încheiase negocierile cu UE (la fel ca Moldova), tocmai a anunțat că va adera la Uniunea Vamală cu Rusia. Ceea ce înseamnă înghețarea negocierilor comerciale și de asociere cu UE.
Armenia a cedat, să ajutăm Moldova să reziste!
Populația armeană va plăti un preț mare prin consolidarea puterii în mâinile unui sistem oligarhic, departe de orice reguli asigurate de aderarea la spațiul de valori european. Ucraina este și ea supusă presiunii și Rusia a început să blocheze la graniță camioanele cu mărfuri ucrainiene.
Să înfruntăm realitatea: Federația Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE – Moldova la Summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius. Să ne opunem șantajului Federației Ruse. Să susținem Republica Moldova pe calea integrării europene, drum prin care am trecut și noi.
Un pas important este ca toți să cumpărăm vin din Republica Moldova pentru a ne arăta solidaritatea împotriva șantajului Federației Ruse și pentru continuarea parcursului european ales de Republica Moldova.
Vom solicita autorităților UE un plan de acțiuni pentru sprijinirea Moldovei și a cetățenilor săi.
Până atunci, îndemnăm românii și pe toți cetățenii europeni să înceapă printr-un pas care depinde de fiecare dintre noi: cumpărați vin moldovenesc. Este foarte bun!
Monica Macovei, europarlamentar și președinte al Comisiei de Cooperare dintre Parlamentul European și Republica Moldova
Cristian Ghinea, director, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) – www.crpe.ro”
Sursa: Comunicat de presa
You may like
SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală
România se alătură demersurilor internaționale de a expune încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice
Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”
Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile
“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani
Stoltenberg susține că situația din Gaza și cea din Ucraina sunt diferite „în multe privințe”: Ucraina nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Rusia
ECR
Europarlamentarul Monica Macovei (ECR): ”Laura Codruța Kovesi este ținta unui atac ticălos”
Published
5 years agoon
February 14, 2019By
REDACTIA
Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a declarat că Laura Codruța Kovesi este ținta unui ”atac ticalos” pus la cale de coaliția PSD-ALDE, chiar înainte să fie audiată la Bruxelles pentru postul de procuror-șef european.
Eurodeputatul a precizat ca revin vremurile în care ”dosarele se decideau la sediul PSD din Kiseleff”, semnalează Macovei într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
”În această seară, dna Kovesi ne-a anunțat că a fost citată la Secția specială de anchetare a magistraților, înființată de Toader și PSD&ALDE, exact în perioada în care trebuie să fie la Bruxelles pentru a depune actele finale pentru candidatură și a se pregăti pentru audierea din comisia LIBE. La Secția specială lucrează Adina Florea, care a declarat că nu a fost niciodată un procuror independent și care este propusă cu insistență de Toader să fie procuror șef al DNA”, a precizat Macovei.
”În Parlamentul European suntem asaltați de scrisori trimise de Toader și de reprezentanți ai PSD&ALDE care încearcă orice ca să blocheze o eventuală alegere a dnei Kovesi ca Procuror European. Pline de ură și minciuni, aceste scrisori fac un mare deserviciu nu doar dnei Kovesi, ci României”, a mai spus eurodeputatul român.
COMUNICATE DE PRESĂ
Europarlamentarul Monica Macovei sărbătorește alături de românii de la EUROPOL Ziua Națională
Published
5 years agoon
November 29, 2018
Europarlamentarul Monica Macovei a fost invitată de românii care lucrează la EUROPOL să sărbătorească împreună Centenarul Unirii.
Evenimentul care marchează ziua de 1 Decembrie este organizat joi la sediul EUROPOL din Haga, Olanda, și vor participa inclusiv directoarea EUROPOL și angajați din alte țări.
„Românii de la EUROPOL au pregătit mâncare tradițională și muzică românească. Este o celebrare europeană a Zilei Naționale a României, la una din cele mai importante Agenții Europene, la 100 de ani de la Marea Unire. Sunt fericită că voi fi alături de cei 80 români care lucrează la EUROPOL: analiști de date, IT-ști și anchetatori români. Românii au ajuns la EUROPOL prin concurs, cei mai mulți venind din diverse structuri de aplicare a legii din România”, a spus Monica Macovei.
EUROPOL este Agenția Europeană competentă să obțină informații, să prevină, să identifice și să facă anchete preliminare, în întreaga Uniune Europeană, a actelor de terorism, crimă organizată, trafic de droguri, arme, persoane etc, migrație ilegală, infracțiuni cibernetice, spălare de bani și alte infracțiuni grave.
EUROPOL transmite alerte Uniunii și țărilor UE privind pericolele împotriva siguranței cetățenilor europeni și a comiterii de infracțiuni grave.
.
ECR
Europarlamentarul Monica Macovei: Raportul MCV a evaluat corect situația din România
Published
5 years agoon
November 14, 2018By
Violeta Dan
Europarlamentarul Monica Macovei este de părere că executivul european a evaluat corect situația din România în raportul MCV deoarece în țara noastră au fost făcuți pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției, conform unui comunicat de presă remis Calea Europeană.
Redăm mesajul integral al eurodeputatului român:
“Comisia Europeană a evaluat corect situația: politicienii PSD&ALDE au distrus justiția prin modificările aduse Codurilor penale și legilor justiției și ele trebuie blocate și anulate. Comisia Europeană are dreptate: ne-am întors din cauza PSD&ALDE în urmă cu peste 10 ani, în perioada de dinaintea aderării la UE. Sunt pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției. Sunt pași înapoi în combaterea corupției la nivel înalt.
Dragnea și Tăriceanu trebuie să-și asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV de astăzi. Și nu există decât un singur fel: DEMISIA! Așa cum au cerut și cer peste 500.000 de romani ieșiți în stradă. Și, prin tot ceea ce fac, PSD&ALDE ne îndepărtează de Europa în fiecare zi. Asta se numește trădare de țară, tot în fiecare zi!
Guvernul PSD&ALDE are acum obligații suplimentare pentru că nu a îndeplinit obligațiile din raportul MCV anterior, în dispreț total față de cerințele Comisiei Europene și față de statele Uniunii. Asta în timp ce Bulgaria primește un raport favorabil și este decuplată de România, pentru că Dragnea și Tăriceanu ne-au dus înapoi pe vremea guvernului Năstase.
Comisia Europeană cere guvernului PSD&ALDE (1) anularea modificărilor la legile justiției și Codurile penale, (2) un nou proces de numire a unui procuror-șef al DNA, astfel încât acesta să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale, (3) numirea imediată, de către CSM, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare din CSM, (4) respectarea avizelor negative ale CSM de către ministrul Justiției Toader privind numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere.
În acest moment, pentru a mai spăla rușinea pe care PSD&ALDE au aruncat-o asupra României, este important ca Parlamentul să pună imediat în aplicare recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția.
Comisia Europeană nu critică România, țara noastră, ci avertizează că partidele politice aflate la putere acționează împotriva intereselor României și împotriva oamenilor, că PSD&ALDE distrug sistematic statul de drept pentru a se proteja împotriva legii și a justiției.
Numai mincinoșii aflați astăzi la putere pot răspunde avertismentelor Comisiei Europene susținând că acestea sunt împotriva României. Adevărul este exact invers și raportul MCV a arătat astăzi mai mult ca niciodată că MCV este pentru binele României, în timp ce Dragnea și Tăriceanu, PSD&ALDE sunt răul României.“
Marți, 13 noiembrie, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport MCV pentru România din ultimii ani, în care țara noastră are opt recomandări suplimentare, executivul european cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.
De asemenea, Comisia Europeană solicită înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.
În aceeași zi, Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România. Europarlamentarii au adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 de voturi contra și 40 de abțineri, dintr-un total de 664, documentul referitor la România.
–
Concrete & Design Solutions

Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- NATO1 week ago
Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis
- CONSILIUL UE5 days ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria