Connect with us

ROMÂNIA

Monica Macovei: Rupeti relatia nesanatoasa dintre bancheri, autorii politicilor publice si legiuitori. Altfel, bancherii castiga, iar cetatenii pierd

Published

on

Aflată la la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, Monica Macovei a vorbit despre legaturile dintre coruptie si economie.

Principalele sale declarații au fost:

”1. Coruptia costa bani. In 2011, Comisia Europeana a spus ca se pierd circa 120 de miliarde de euro anual din cauza coruptiei;
2. Coruptia distruge competitiascade nivelul de investitii,reduce fondurile publicecreste saracia si preturile produselor si serviciilor catre populatie, submineaza increderea oamenilor in institutiile democratice si in guverne;
3. Fiecare act de coruptie inseamna ca o decizie la nivel politic sau administrativ este luata prin incalcarea legii; astfel, coruptia submineaza statul de drept;
4. Coruptia si infractiunile economice sunt “o amenintare la adresa securitatii interne a Uniunii” (citat din Programul Stockholm);
5. Coruptia a dus la o criza de incredere a cetatenilor europeni; trebuie sa recastigam increderea oamenilor.
6. Coruptia a contribuit la criza economica si financiara; de aceea, orice ajutor financiar trebuie dublat de masuri anticoruptie. De exemplu, in acordurile incheiate de FMI cu Grecia si Portugalia se precizeaza ca aceste state trebuie sa ia masuri anticoruptie si sa revizuiasca sistemul judiciar.”

Se pare că Monica Macovei vine și cu soluții la aceste probleme, prezentate pe blogul său:

1. o legislatie severa si rapid aplicata pentru recuperarea si confiscarea bunurilor obtinute ilegal;
2. reforma procedurilor de achizitii publice, la care lucreaza Comisia Europeana;
3. transparenta veniturilor si a cheltuielilor bugetare sipublicarea tuturor contractelor;
4. incriminarea “imbogatirii ilicite” pentru cei care lucreaza in serviciul public;
5. conflictul de interese trebuie sa fie infractiune;
6. extinderea legii anti-mita adoptata de Marea Britanie in 2010 in toate tarile Uniunii (legea se ocupa de coruptia in sistemul privat de afaceri).

”In final, am cerut : rupeti relatia nesanatoasa dintre bancheri, autorii politicilor publice si legiuitori. Altfel, bancherii castiga, iar cetatenii pierd”, conchide Monica Macovei pe site-ul său.

Sursa foto: monica-macovei.ro

ROMÂNIA

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

În calitate de co-președinți 2023 ai Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate (WPS-FPN) , Statele Unite și România vor găzdui cea de-a cincea reuniune la nivel de capital a WPS-FPN la Washington, D.C., în perioada 6-8 iunie, informează Departamentul de Stat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Rețeaua se va reuni sub tema co-președinției: “Promovarea adaptabilității și evoluției Femeilor, Păcii și Securității (WPS) ca un cadru pentru implementarea schimbărilor politice”.

Lansată în 2016, WPS-FPN este un forum transregional coordonat de UN Women pentru a împărtăși cele mai bune practici și experiențe legate de avansarea agendei globale WPS.

În prezent, există 99 de membri ai WPS-FPN, inclusiv țări și organizații regionale, fiecare țară membră desemnând un oficial guvernamental care să servească drept coordonator, cunoscut sub numele de punct de contact național.

“Statele Unite ale Americii sunt onorate să servească, alături de România, în calitate de copreședinte WPS-FPN 2023, o dovadă a angajamentului nostru de a impulsiona agenda WPS la nivel mondial. Statele Unite sunt profund angajate în promovarea echității și egalității de gen ca element critic al păcii și securității. Siguranța femeilor și a fetelor, în toată diversitatea lor, în conflicte și crize, precum și participarea lor semnificativă la toate nivelurile proceselor de luare a deciziilor politice și de securitate sunt esențiale pentru realizarea unei păci și a unei securități globale durabile”, arată sursa citată.

Reuniunea la nivel de capital se va deschide cu o sesiune plenară la 6 iunie, între orele 9:45 și 12:30, la Departamentul de Stat al SUA. Printre vorbitorii la nivel înalt se numără subsecretarul pentru controlul armelor și securitate internațională, ambasadorul Bonnie Jenkins; asistentul președintelui și directorul Consiliului pentru politica de gen de la Casa Albă, Jennifer Klein; ambasadorul SUA pentru probleme globale ale femeilor, Geeta R. Gupta; președintele Hunt Alternatives și lector la Harvard Kennedy School of Government Eleanor Roosevelt Lecturer în domeniul politicilor publice, ambasadorul Swanee Hunt; șefa Biroului de gestionare a egalității de gen din România și punctul de contact românesc, locotenent-colonelul Manuela-Elena Bercea; și directorul executiv al UN Women, Sima Sami Bahous.

Continue Reading

MEDIU

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, că prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în anul 2040, subliniind că România a aderat recent la Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic

“Ziua Mondială a Mediului contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la multiplele provocări la adresa mediului înconjurător şi constituie un imbold menit să mobilizeze cetăţenii pentru a acţiona în vederea limitării schimbărilor climatice, a protejării biodiversităţii şi pentru a combate poluarea aerului, a solului şi a apei. Protejarea mediului este de o importanţă crucială pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii noastre”, a transmis Klaus Ioannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic; estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi în mări din întreaga lume.

“Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriaşe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitaţiilor. Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei, pe educaţie, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale şi pe promovarea economiei circulare. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice şi tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic”, mai spune preşedintele Iohannis.

Introducerea Sistemului de Garanţie – Returnare pentru Ambalaje la nivelul României, începând cu 2023, va genera un comportament individual mai responsabil şi va susţine economia circulară a plasticului.

“Am înregistrat deja şi o serie de progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului. În România, tot mai mulţi oameni sunt atenţi la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice şi aleg să devină prosumatori, adică simultan producători şi consumatori de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic naţional mai sărac în dioxid de carbon. Totodată, în ultimii ani, tot mai multe parteneriate între autorităţi locale, organizaţii neguvernamentale şi şcoli au în vedere tematici legate de mediu şi au condus la înfiinţarea de parcuri, la campanii de colectare selectivă a deşeurilor ori la monitorizarea constantă a calităţii mediului în multe comunităţi”, a mai declarat Iohannis.

În opinia sa, toate acestea indică faptul că direcţia în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă, iar eforturile trebuie să se concentreze în următoarea perioadă pe accentuarea ritmului acţiunii de protejare a mediului. 

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

Published

on

© Dragoș Asaftei/ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, va participa marți, la Bratislava, la summitul Formatului București 9 (B9), pe care îl va co-prezida alături de președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La eveniment va participa, de asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu aproximativ o lună înaintea Summitului NATO de la Vilnius și va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii cu privire la prioritățile de pe agenda aliată și obiectivele majore, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea cooperării cu Ucraina.

Agenda discuțiilor va viza evaluarea progresului realizat în implementarea deciziilor aliate adoptate în cadrul summitului NATO de la Madrid, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru apărare, precum și sprijinul acordat Ucrainei în susținerea aspirațiilor sale euroatlantice.

O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări crescute de securitate.

Summitul B9 la nivelul șefilor de stat din regiune urmează reuniunilor la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și unui summit extraordinar organizat la Varșovia în luna februarie, în prezența președintelui american Joe Biden.

În contextul summitului de la Vilnius din luna iulie, aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene.

De asemenea, aliații estici solicită un nou model de forțe, planuri de apărare îmbunătățite și apărare antiaeriană și antirachetă integrată pe flancul estic al NATO.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA19 mins ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA24 mins ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.48 mins ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA5 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU1 day ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO1 day ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

INTERNAȚIONAL1 day ago

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending