Monica Macovei: Rusia face presiuni imense asupra R.Moldova pentru a bloca semnarea acordului cu UE

macovei monicaApropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana este sanctionata cu forta de Federatia Rusa, iar raul de-abia acum incepe, sustine europarlamentarul PDL Monica Macovei, intr-un comunicat remis presei.

”La ordinul liderului separatist, Evgheni Sevcuk, armata transnistreana se afla in stare de alerta maxima. Sevciuk vrea ca legislatia Federatiei Ruse sa fie aplicata in regiunea transnistreana.

Aceasta initiativa reprezinta de fapt, declaratia regiunii separatiste Transnistrene de aderare la spatiul Federatiei Ruse.

Violentela fortelor separatiste din Tiraspol s-a extins astazi si la profesorii si elevii din liceul de limba romana Lucian Blaga din Tiraspol.

L-am sunat pe domnul Ion Iovcev, directorul liceului care a fost interogat, alaturi de cei doi directori adjuncti, peste doua ore de ofiteri ai autoritatilor din Tiraspol. In cuvintele domnului Iovcev “in biroul meu au intrat patru persoane: doi ofiteri militieni, un ofiter KGB, un operator video si unul care statea la usa.” Doamna Padurean, director adjunct a fost agresata de ofiteri, fiindca a incercat sa filmeze actiunea acestora, iar doamnei Andries, celalalt director adjunct, i-au intors mainile la spate in timp ce aceasta ajuta la salvarea inregistrarii. “Suntem ostatici”, mi-a spus directorul Iovcev.

Actiunile in forta nu se opresc aici, conducerea liceului “Lucian Blaga” urmand sa fie cercetata de o comisie speciala administrativa pe 11 decembrie 2013.

Agresivitatea cu care autoritatile au intervenit la liceul de limba romana din Tiraspol transmite un semnal clar ca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana este sanctionata cu forta de Federatia Rusa.” sustine europarlamentarul Monica Macovei, potrivit comunicatului transmis redacției.

”Cea mai grea perioada urmeaza acum, Republica Moldova trebuie ajutata si incurajata sa reziste presiunilor Federatiei Ruse pentru a nu ajunge in aceeasi situatie cu Ucraina, care, dupa ce a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, a fost intoarsa din drumul european de Federatia Rusa.

Forta si violenta caracterizeaza sistemul in care Federatia Rusa invita sau forteaza oamenii sa intre.”, adauga Monica Macovei.

Sursa: Comunicat de presă

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.