Moody’s Analytics: Hillary Clinton va fi viitorul președinte al SUA/ Modelul utilizat a prezis corect rezultatele alegerilor prezidențiale din 1980 încoace

Alegerile prezidențiale din SUA de pe 8 noiembrie vor fi câștigate de candidata democrată Hillary Clinton, potrivit unui model al Moody’s Analytics, un tipar utilizat la fiecare alegeri din Statele Unite și care a prezis corect rezultatele alegerilor prezidențiale din 1980 încoace, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

hillary clinton facebookModelul de analiză utilizează o combinație de situații economice la nivel de stat cu istorie politică și nu a dat greș din 1980, când republicanul Ronald Reagan l-a învins pe democratul Jimmy Carter, scrie și CNN

În cursa actuală, Clinton este favorită datorită prețului redus al benzinei și procentului ridicat de apreciere în rândul electoratului a președintelui în exercițiu, Barack Obama. 

Chiar și cei care nu au o mașină văd cum scad prețurile la stațiile de benzină”, argumentează Dan White, economist senior la Moddy’s și unul dintre analiștii care au lucrat la modelul pentru alegerile din 2016.

Referitor la rolul aprecierilor pentru Barack Obama în campania lui Hillary Clinton, economistul specifică: ”Mulți o văd pe Clinton ca fiind o extindere a politicilor lui Obama. În acest moment, susținerea pentru Obama se află la 55%. Istoric vorbind, niciun președinte în exercițiu de la Ronald Reagan încoace (1988) nu a mai avut o asemenea susținere după opt ani de mandat”.

Rezultatul anunțat de Moddy’s Analytics reprezintă ultima actualizare a modelului: Clinton va obține 332 de voturi în colegiul electoral, iar republicanul Donald Trump 206, încheie sursa citată.

FOTO: CNN Money

FOTO: CNN Money

Analiza Moody’s pare a fi o veste pozitivă pentru fostul secretar de Stat al SUA, care după redeschiderea anchetei FBI privind e-mailurile șterse  a intrat într-o relativă scădere în sondaje. Cele mai recente măsurători arată o diferență de doar 5 procente în favoarea lui Clinton, în vreme ce un sondaj ABC-Washington Post arată următoarele date: Trump – 46%, Clinton – 45%.

În cazul în care Hillary Clinton va câștiga alegerile nu vorbim de o premieră doar în termenii unui prim președinte femeie în istoria SUA, ci și de o repetare a situației din anii 1981-1993. Atunci, Partidul Republican câștiga trei mandate consecutive prezidențiale (Reagan – 1981, Reagan – 1985, Bush senior – 1989). În prezent, Clinton ar urma să reprezinte a treia administrație democrată consecutivă după două mandate ale lui Barack Obama (2009-2017). Ultima dată când democrații au dat pentru mai mult de opt ani un președinte a fost în perioada 1933-1945 (Franklin Delano Roosevelt), însă atunci era un context delicat: cel de-al Doilea Război Mondial.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.